Tofu – rodzaje, składniki odżywcze, wykorzystanie w kuchni

Czym jest tofu? To rodzaj twarogu otrzymanego z mleka sojowego. Dla wielu wegan i osób, które nie mogą lub nie chcą jeść nabiału, tofu to ważny składnik diety.

Zobacz film: "Mielone tofu - świetne zamiast mięsa"

1. Tofu - rodzaje

Tofu pochodzi z Chin. Jest popularne w Japonii, Korei, Wietnamie czy na Tajlandii. Coraz częściej pojawia się na stołach całego świata.

Jest to produkt przypominający nieco twaróg, który powstaje z mleka sojowego. Dostępne są dwa rodzaje – tofu twarde i tofu jedwabiste. Różnią się one metodą uzyskiwania. Tofu twarde jest robione podobnie jak ser. Na początku białko w mleku sojowym ścina się. Następnie zsiadłe mleko sojowe oddziela się od serwatki i prasuje białko w formach, uzyskując w ten sposób tofu.

Odmianę jedwabistą tofu robi się podobnie jak jogurt - substancja, która powoduje ścinanie się białka jest mieszana z mlekiem, całość odstawia się, nie oddziela się wtedy serwatki.

Oto 7 powodów, żeby nie jeść tofu! Może powodować raka?
Oto 7 powodów, żeby nie jeść tofu! Może powodować raka? [8 zdjęć]

Tofu zyskało popularność jako typowo wegetariańskie i wegańskie źródło białka. Ale czym tak naprawdę...

zobacz galerię

2. Tofu - składniki odżywcze

Tofu jest jednym z głównych składników diety mieszkańców Okinawy. Znani są oni ze swojej długowieczności. Serek sojowy pomaga w leczeniu i profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych – na przykład nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Dzięki niskiej zawartości złego tłuszczu, tofu chroni przed miażdżycą.

Tofu hamuje też wydzielanie cholesterolu w wątrobie (25 g białka sojowego obniża wydzielanie złego cholesterolu o od 5 proc. do 10 proc.). Ma niski indeks glikemiczny. Regularne spożywanie tofu może obniżać poziom cukru we krwi, dzięki czemu jest szczególnie polecane cukrzykom. Nie zawiera też wielu kalorii i jest lekkostrawne.

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi
Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi [9 zdjęć]

Uwielbiana przez wegetarian i wegan soja świetnie zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Obniża poziom...

zobacz galerię

Tofu zawiera bardzo dużo wapnia, niekiedy więcej niż krowie mleko. Dlatego też jest cenione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Dodatkowo tofu może zastąpić nabiał w diecie wegan lub osób z nietolerancją laktozy.

Dzięki zawartości lecytyny tofu poprawia pracę mózgu. Dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B tofu pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Niezwykłe właściwości tofu mogą docenić również kobiety, które przechodzą menopauzę. Tofu pomaga zmniejszyć przykre objawy, między innym nocne pocenie się, uderzenia gorąca, bezsenność czy rozdrażnienie, ponieważ zawiera izoflawony, przetwarzane przez nasz organizm w fitoestrogeny, które działają podobnie, jak estrogeny, żeńskie hormony płciowe. Przy okazji pozytywnie wpływają też na jędrność skóry.

Na tofu powinny uważać osoby, które mają problemy z tarczycą, ponieważ zawarta w nim soja może w pewnym stopniu hamować wydzielanie jej hormonów.

Zobacz też:

3. Tofu - wykorzystanie w kuchni

Tofu nie ma jasno określonego smaku, dlatego też, odpowiednio przyprawione, może być składnikiem wielu dań. W Pekinie serwuje się tofu z czosnkiem, zaś w Syczuanie, prowincji w środkowo-zachodnich Chinach, bardzo popularne jest tofu gotowane na ostro z mielonym mięsem.

Tofu jedwabiste, dzięki swojej miękkiej konsystencji, świetnie sprawdza się jako składnik lodów, wegańskich odmian serników czy kremów.

Twarde, tradycyjne tofu, dzięki swojemu neutralnemu smakowi, nadaje się zarówno na składnik słodkich deserów, jak również sprawdzi się w daniach obiadowych. Tofu można zamarynować w oliwie i przyprawach, zaś później dodać do warzyw, makaronów czy pizzy. Dostępne jest również tofu wędzone, które można dodać do sosów, sałatek, dań meksykańskich czy też kanapek. Cena tofu o wielkości standardowej dostępnej w większości sypermarketów nie przekracza 10 zł.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy