Przejdź na WP

Witaminy i minerały dla twoich oczu

O wolnych rodnikach najczęściej myślimy w kontekście nowotworów oraz starzenia się skóry. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mają one bardzo negatywny wpływ również na nasze oczy. Aby ochronić je przed ich działaniem i zapewnić sobie młody wygląd, należy przede wszystkim zmienić codzienną dietę. Nie chodzi tutaj o zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, a o wprowadzenie większej ilości witamin i składników mineralnych, które skutecznie będą walczyć z wolnymi rodnikami.

Zobacz film: "Czym jest łuszczyca?"

1. Chcesz mieć zdrowe oczy, jedz marchewkę

Prawie każdy słyszał o tym, że aby mieć dobry wzrok, należy jeść marchewkę. Znajduje się w niej bowiem bardzo dużo beta-karotenu, który jest prowitaminą A. To właśnie z niego po szeregu reakcji (np. fotochemicznych lub enzymatycznych) powstaje właściwa witamina A.

Jest ona odpowiedzialna za regenerację rodopsyny, czyli związku chemicznego kluczowego dla procesu widzenia. Absorbuje ona światło, wysyłając do mózgu sygnał o rozpoczęciu cyklu widzenia. Niedobór witaminy A prowadzi do zaburzeń w tym zakresie. Skutkiem jest tzw. kurza ślepota.

Objawia się ona problemami z widzeniem o zmierzchu i dotyczy najczęściej kierowców. Pogorszenie wzorku następuje stopniowo, chory z każdym dniem widzi coraz gorzej. Ślepotę zmierzchową leczy się podawaniem dużych dawek witaminy A.

Źródła witaminy A:

  • wątroba drobiowa i wieprzowa,
  • tran,
  • szpinak,
  • dynia,
  • słodkie ziemniaki.

Aby cieszyć się zdrowymi oczami, w diecie powinny znaleźć się także warzywa i owoce zawierające dużo beta-karotenu, z którego powstaje witamina A. Należą do nich: marchew, natka pietruszki, boćwina, jarmuż, mango czy morele.

2. Witamina C nie tylko na przeziębienie

Suplementuje się ją zazwyczaj w okresie jesienno-zimowym, by podnieść swoją odporność. Witamina C ma jednak wiele innych równie korzystnych właściwości. Jedną z nich jest uszczelnianie i wzmacnianie naczyń krwionośnych, także tych występujących w oku. Dodatkowo ma działanie antyoksydacyjne, czyli zwalcza wolne rodniki. Zbyt mała ilość witaminy C może doprowadzić do kruchości naczyń krwionośnych i powstania wylewów oraz krwotoków podspojówkowych.

Znajdziemy ją nie tylko w cytrusach, takich jak pomarańcze czy cytryny, ale również w naszych rodzimych owocach, np. aronii, czarnej porzeczce, truskawkach, dzikiej róży czy jabłkach. Witamina C występuje również w warzywach: natce pietruszki, pomidorach, papryce, brukselce, białej kapuście czy brokułach.

3. Witamina E nie tylko na cerę

Ma ona bardzo silne działanie antyoksydacyjne, dzięki któremu chroni fotoreceptory, białka siatkówki, a także naczynia krwionośne przed wolnymi rodnikami. Z racji tego, że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, jej głównym źródłem są oleje, przede wszystkim: słonecznikowy, z orzechów laskowych oraz rzepakowy. Występuje ona również w: migdałach, żółtku jaj, białej kapuście, szpinaku czy kiełkach.

4. Minerały dobre dla naszych oczu

Dla narządu wzroku bardzo ważne są trzy składniki mineralne: cynk, selen i miedź. Najwięcej pierwszego z nich znajduje się w siatkówce. Dzięki niemu oczy łatwo przyzwyczajają się do ciemności. Dodatkowo bierze on udział w przemianach witaminy A w cyklu widzenia. Cynk występuje głównie w owocach morza, orzechach brazylijskich (które dodatkowo są świetnym źródłem selenu), pestkach dyni, jagnięcinie, wołowinie, produktach pełnoziarnistych oraz jajkach.

Selen przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników oraz ma działanie antyutleniające. Dużą ilość tego pierwiastka zawierają: ryby morskie, owoce morza, czosnek, cebula, kiełki pszenicy, orzechy.

Marchewka dobra dla oczu
Marchewka dobra dla oczu (123rf)

Miedź, podobnie jak selen, walczy z wolnymi rodnikami, a dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne oka. Jej podstawowym źródłem są owoce morza, awokado i orzechy.

Odpowiednia dieta ma dobroczynny wpływ nie tylko na nasze oczy, ale także na cały organizm. Dietetycy zalecają spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Zaletą tych pierwszych jest zdecydowanie niższa kaloryczność i mniejsza zawartość cukrów prostych. Dlatego to właśnie warzywa powinny być spożywane jak najczęściej. Nasze oczy będą nam wdzięczne za taki codzienny zastrzyk witamin i minerałów.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy