Trwa ładowanie...

Wpływ oliwy z oliwek na ryzyko udaru

Avatar placeholder
15.01.2016 13:54
Wpływ oliwy z oliwek na ryzyko udaru
Wpływ oliwy z oliwek na ryzyko udaru (Zdjęcie oliwy / Shutterstock)

Na łamach pisma „Neurology” opublikowano wyniki badań, które wskazują, iż dieta bogata w oliwę z oliwek zmniejsza ryzyko udaru mózgu u osób powyżej 65. roku życia.

1. Badania nad spożyciem oliwy z oliwek

Naukowcy z Uniwersytetu Bordeaux przeprowadzili analizę danych medycznych osób w wieku powyżej 65 lat, mieszkańców Bordeaux, Dijon i Montpelier.

W trakcie badań sprawdzano zależność między spożyciem oliwy z oliwek a ryzykiem udaru mózgu oraz między poziomem kwasu oleinowego w osoczu (jest on wskaźnikiem spożycia oliwy) a częstością udarów.

Badanym zadano pytania dotyczące ilości spożycia oliwy z oliwek stosowanej do gotowania i smażenia, dodawanej do sałatek i zjadanej z chlebem. Musieli oni określić ilość spożywanej oliwy jako dużą, umiarkowaną lub małą.

2. Wyniki badań

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Badano związek między ilością oliwy z oliwek w diecie a ryzykiem wystąpienia udaru mózgu. Naukowcy wzięli pod uwagę takie czynniki, jak aktywność fizyczna, dieta, BMI i dowiedli, że spożywanie oliwy z oliwek o 41 proc. zmniejszyło prawdopodobieństwo udaru.

Oliwa z oliwek jest więc skuteczną i tanią metodą zapobiegania udarom mózgu. Nie zapominaj żeby dodawać ją do ulubionych sałatek czy warzywnych soków.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Następny artykuł: Udar - rodzaje, przyczyny, objawy, diagnostyka, profilaktyka
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze