Wpływ oliwy z oliwek na ryzyko udaru
Na łamach pisma „Neurology” opublikowano wyniki badań, które wskazują, iż dieta bogata w oliwę z oliwek zmniejsza ryzyko udaru mózgu u osób powyżej 65. roku życia.
1. Badania nad spożyciem oliwy z oliwek
Naukowcy z Uniwersytetu Bordeaux przeprowadzili analizę danych medycznych osób w wieku powyżej 65 lat, mieszkańców Bordeaux, Dijon i Montpelier.
W trakcie badań sprawdzano zależność między spożyciem oliwy z oliwek a ryzykiem udaru mózgu oraz między poziomem kwasu oleinowego w osoczu (jest on wskaźnikiem spożycia oliwy) a częstością udarów.
Badanym zadano pytania dotyczące ilości spożycia oliwy z oliwek stosowanej do gotowania i smażenia, dodawanej do sałatek i zjadanej z chlebem. Musieli oni określić ilość spożywanej oliwy jako dużą, umiarkowaną lub małą.
2. Wyniki badań
Badano związek między ilością oliwy z oliwek w diecie a ryzykiem wystąpienia udaru mózgu. Naukowcy wzięli pod uwagę takie czynniki, jak aktywność fizyczna, dieta, BMI i dowiedli, że spożywanie oliwy z oliwek o 41 proc. zmniejszyło prawdopodobieństwo udaru.
Oliwa z oliwek jest więc skuteczną i tanią metodą zapobiegania udarom mózgu. Nie zapominaj żeby dodawać ją do ulubionych sałatek czy warzywnych soków.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.