Wpływ oliwy z oliwek na ryzyko udaru

Na łamach pisma „Neurology” opublikowano wyniki badań, które wskazują, iż dieta bogata w oliwę z oliwek zmniejsza ryzyko udaru mózgu u osób powyżej 65. roku życia.

10 sposobów na użycie oleju arganowego
10 sposobów na użycie oleju arganowego [10 zdjęć]

Olej arganowy pozyskuje się z orzechów drzewa arganowca, które rośnie jedynie w Maroku. Nie jest to tani...

zobacz galerię

1. Badania nad spożyciem oliwy z oliwek

Naukowcy z Uniwersytetu Bordeaux przeprowadzili analizę danych medycznych osób w wieku powyżej 65 lat, mieszkańców Bordeaux, Dijon i Montpelier.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

W trakcie badań sprawdzano zależność między spożyciem oliwy z oliwek a ryzykiem udaru mózgu oraz między poziomem kwasu oleinowego w osoczu (jest on wskaźnikiem spożycia oliwy) a częstością udarów.

Badanym zadano pytania dotyczące ilości spożycia oliwy z oliwek stosowanej do gotowania i smażenia, dodawanej do sałatek i zjadanej z chlebem. Musieli oni określić ilość spożywanej oliwy jako dużą, umiarkowaną lub małą.

2. Wyniki badań

Badano związek między ilością oliwy z oliwek w diecie a ryzykiem wystąpienia udaru mózgu. Naukowcy wzięli pod uwagę takie czynniki, jak aktywność fizyczna, dieta, BMI i dowiedli, że spożywanie oliwy z oliwek o 41 proc. zmniejszyło prawdopodobieństwo udaru.

Oliwa z oliwek jest więc skuteczną i tanią metodą zapobiegania udarom mózgu. Nie zapominaj żeby dodawać ją do ulubionych sałatek czy warzywnych soków.

Następny artykuł: Wpływ środków przeciwbólowych na ryzyko udaru i zawału serca

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!