Zażywanie witaminy E zmniejsza ryzyko zawału. Aż o 20 procent (WIDEO)
Miażdżyca jest chorbą, która prowadzi do zawału mięśnia sercowego. W przeciwdziałaniu schorzeniu pomagają preparaty, które zapewniają ''przepustowość'' tętnic.
Witamina E jest znanym przeciwutleniaczem. Spożywamy ją w jajkach, kiełkach pszenicy, produktach pełnoziarnistych, midałach, orzechach czy soczewicy. Jaką rolę pełni w zapobieganiu zawałom serca? Obejrzyj wideo.
Witamina E zmniejsza ryzyko zawału o dwadzieścia procent. Witamina E jest skutecznym przeciwutleniaczem, który eliminuje tworzenie się blaszek miażdżycowych w tętnicach.
W zapobieganiu miażdżycy liczy się przede wszystkim równowaga pomiędzy utleniaczami a przeciwutleniaczami. Zaburzenie tej równowagi, skutkuje stresem oksydacyjnym mogącym doprowadzić do zawału.
Badania zostały przeprowadzone na grupie osób podwyższonego ryzyka. Wzięto pod uwagę dwie możliwości: leczenie tylko i wyłącznie witaminą E oraz leczenie witaminą w połączeniu z innymi antyoksydantami.
Analiza wykazała, że wyższe dawki witaminy E - 12-24 mg zmniejszyły ryzyko zawału mięśnia sercowego, szczególnie śmiertelnego o 20%. Nie zaobserwowano natomiast żadnego efektu połączenia witaminy z innymi przeciwutleniaczami.
Nie zaobserwowano natomiast żadnego efektu połączenia wiaminy z innymi przeciwutleniaczami. W świetle wyników, potencjalny korzystny wpływ witaminy E w profilaktyce miażdżycy powinien być badany w próbach interwencyjnych.
Modulowanie stresu oksydacyjnego może być zatem ważnym celem w zmniejszeniu miażdżycy tętnic. Nie należy jednak przyjmować witaminy bez konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.
Witamina E w wysokim stężeniu może powodować zaburzenia widzenia, bóle mięśni i osłabienie. Przeciwwskazaniem do jej zażywania jest również ciąża.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.