Trwa ładowanie...

Zażywanie witaminy E zmniejsza ryzyko zawału. Aż o 20 procent (WIDEO)

Avatar placeholder
Karolina Pchełka 04.06.2019 13:55

Miażdżyca jest chorbą, która prowadzi do zawału mięśnia sercowego. W przeciwdziałaniu schorzeniu pomagają preparaty, które zapewniają ''przepustowość'' tętnic.

Witamina E jest znanym przeciwutleniaczem. Spożywamy ją w jajkach, kiełkach pszenicy, produktach pełnoziarnistych, midałach, orzechach czy soczewicy. Jaką rolę pełni w zapobieganiu zawałom serca? Obejrzyj wideo.

Witamina E zmniejsza ryzyko zawału o dwadzieścia procent. Witamina E jest skutecznym przeciwutleniaczem, który eliminuje tworzenie się blaszek miażdżycowych w tętnicach.

W zapobieganiu miażdżycy liczy się przede wszystkim równowaga pomiędzy utleniaczami a przeciwutleniaczami. Zaburzenie tej równowagi, skutkuje stresem oksydacyjnym mogącym doprowadzić do zawału.

Badania zostały przeprowadzone na grupie osób podwyższonego ryzyka. Wzięto pod uwagę dwie możliwości: leczenie tylko i wyłącznie witaminą E oraz leczenie witaminą w połączeniu z innymi antyoksydantami.

Analiza wykazała, że wyższe dawki witaminy E - 12-24 mg zmniejszyły ryzyko zawału mięśnia sercowego, szczególnie śmiertelnego o 20%. Nie zaobserwowano natomiast żadnego efektu połączenia witaminy z innymi przeciwutleniaczami.

Nie zaobserwowano natomiast żadnego efektu połączenia wiaminy z innymi przeciwutleniaczami. W świetle wyników, potencjalny korzystny wpływ witaminy E w profilaktyce miażdżycy powinien być badany w próbach interwencyjnych.

Modulowanie stresu oksydacyjnego może być zatem ważnym celem w zmniejszeniu miażdżycy tętnic. Nie należy jednak przyjmować witaminy bez konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.

Witamina E w wysokim stężeniu może powodować zaburzenia widzenia, bóle mięśni i osłabienie. Przeciwwskazaniem do jej zażywania jest również ciąża.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze