Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Żywienie w chorobie Parkinsona

Avatar placeholder
15.03.2018 16:34
Żywienie w chorobie Parkinsona
Żywienie w chorobie Parkinsona

Choroba Parkinsona jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym. Na wstępie należy podkreślić, że mimo wielu prowadzonych dotąd badań nie udało się potwierdzić neuroprotekcyjnego działania diety w tym schorzeniu.

Niektóre badania wskazują wprawdzie na korzystne działanie kofeiny w zmniejszeniu ryzyka zachorowania, co najpewniej wiąże się z blokowaniem receptorów adenozyny A1 i A2, prowadząc do zwiększenia aktywności ośrodkowego układu nerwowego i większego wydzielania neuroprzekaźników jak: noradrenalina, acetylocholina i dopamina. Samo picie kawy jednak nie wystarczy i nie ma jak dotąd zaleceń żywieniowych, które pomogłyby pacjentom uchronić się przed wystąpieniem tej choroby. Nie mniej jednak zbilansowana dieta ma istotny wpływ na przebieg choroby i w rezultacie może w znaczący sposób poprawić jakość życia pacjenta.

Należy również pamiętać, że skuteczność leczenia jednym z najczęściej stosowanych w chorobie Parkinsona leków – lewodopą (L-dopa) – w znacznym stopniu jest uzależniona od szybkości jej wchłaniania, a zatem także od diety stosowanej przez chorego.

Zobacz film: "Czy można się uchronić przed chorobą Parkinsona?"

Choroba Parkinsona jest schorzeniem przebiegającym etapami, o szerokiej gamie objawów neurologicznych i wymagającym intensywnego leczenia farmakologicznego. Wszystkie te aspekty wpływają na stan odżywienia, zapotrzebowanie energetyczne i zalecenia, co do jakości diety u chorego.

Na początkowym etapie choroby zaleca się stosowanie zbilansowanej diety, zgodnie z piramidą żywieniową, spożywanie regularnie posiłków, nawet bez wyraźnej restrykcji podaży białka.

Wraz z postępem choroby nasilają się objawy neurologiczne, dołącza się dysfunkcja układu autonomicznego oraz intensyfikuje się leczenie, zwłaszcza zwiększając dobową dawkę L-dopy. Wówczas należy już monitorować stan odżywienia pacjenta. Niedożywienie stanowi bowiem istotny problem u pacjentów z chorobą Parkinsona.

Według badań nawet u połowy pacjentów z rozpoznaniem choroby Parkinsona następuje spadek masy ciała już w pierwszych latach choroby. Najlepiej regularnie zapisywać masę ciała i obliczyć wskaźnik BMI (ang. body mass index), który powinien być okresowo kontrolowany (co 3-6 miesięcy). O znaczącym ubytku masy ciała mówimy w przypadku 5% ubytku w ciągu miesiąca, natomiast o groźnym dla zdrowia, w przypadku ubytku masy ciała powyżej 5%.

Czynniki sprawcze mogą być różnorodne. Należy zwracać uwagę na apetyt chorego, godziny spożywania posiłków w stosunku do dawek L-dopy, na to czy nie występują wzdęcia/zaparcia, a w związku z tym zaburzenia wchłaniania, czy nie ma zaburzeń snu, zaburzeń depresyjnych, czy pacjent spożywa odpowiednią ilość płynów na dobę i czy ma odpowiednią dawkę ruchu dziennie.

Ponadto znacząca część energii chorego wydatkowana jest na ruchy mimowolne zwane dyskinezami oraz drżenie i zwiększone napięcie mięśniowe, co zwiększa zapotrzebowanie kaloryczne, mimo potencjalnie ograniczonej aktywności fizycznej chorego. Należy również zwrócić uwagę na trudności w przyjmowaniu pokarmów - zarówno na problem z posługiwaniem się sztućcami i samodzielnym spożywaniem posiłków w związku z postępująca niesprawnością, jak i na problemy z przełykaniem, co często wymaga modyfikacji diety na półpłynną i zastosowania specjalistycznych produktów medycznych, zmieniających konsystencję posiłków na bazie gumy ksantanowej.

Odpowiednia dieta może mieć istotne znaczenie zwłaszcza w kontekście usprawnienia trawienia, które w chorobie Parkinsona jest upośledzone z powodu zwyrodnienia nerwów unerwiających mięśniówkę jelit w przebiegu choroby, jak i z powodu przyjmowania przez pacjentów leków zawierających lewodopę oraz tych o działaniu cholinolitycznym. Aby pobudzić pracę jelit, a przez to uniknąć zaparć, należy przede wszystkim zadbać o to, by posiłki zawierały odpowiednią ilość bogatych w błonnik pokarmów roślinnych.

W ciągu dnia należy spożywać minimum 30 g błonnika., czemu odpowiada np. porcja 70g kaszy,czy płatków zbożowych, 300g owoców lub 500g warzyw. W tym miejscu należy podkreślić, że stosowanie diety obfitującej w błonnik zawsze powinno iść w parze z wysoką podażą płynów na dobę. Spożywanie bowiem produktów o wysokiej zawartości błonnika, bez właściwego nawodnienia, skutkuje zaleganiem treści pokarmowej i zaburzeniami wchłaniania. Jak zawsze wskazany jest więc umiar i rozwaga w stosowaniu powyższych zaleceń.

Przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów (ok. 2 litrów/dobę) przez pacjentów z chorobą Parkinsona jest ważne również z innych powodów: wyższe ryzyko odwodnienia u osób starszych, z powodu zmniejszonego odczuwania pragnienia, wzmożona potliwość w związku ze stosowanym leczeniem, czy ryzyko niedociśnienia ortostatycznego.

U osób z chorobą Parkinsona obserwuje się także niedobory niektórych witamin. Wynikają one ze specyfiki choroby i stosowanych leków. Leczenie preparatami lewodopy zwiększa zapotrzebowanie na kwas foliowy, witaminę B6 i B12. Ponadto dodawane do tych preparatów inhibitory zwiększające skuteczność lewodopy takich jak benzerazyt i karbidopa, mogą zwiększać zapotrzebowanie na witaminę PP. Należy jednak pamiętać, aby preparaty witaminowe także stosować pod kontrolą lekarza, gdyż witaminy z grupy B kumulują się w organizmie, a to z kolei zmniejsza efektywność leczenia.

Zawsze należy również pamiętać o odpowiedniej podaży witaminy D, gdyż jej poziom wpływa na ogólne samopoczucie chorego - może zwiększyć męczliwość, nasilać drżenie, czy ze względu na obniżenie gęstości tkanki kostnej, powodować zwiększone ryzyko złamań kości.

1. Lewodopa, a podaż białka

Jedna z podstawowych idei stosowania diety u pacjentów z chorobą Parkinsona wynika z interakcji, jakie zachodzą pomiędzy stosowną lewodopą a aminokwasami zawartymi w białkach pożywienia. Liczne badania potwierdziły bowiem, że kontrolowanie ilości spożywanego białka pozwala na zwiększenie skuteczności działania leku u większości pacjentów w zaawansowanym stadium choroby, u których obserwowane są fluktuacje ruchowe (stany wyłączenia- z ang. OFF).

Lewodopa pod względem budowy chemicznej jest aminokwasem i należy do grupy tak zwanych dużych obojętnych aminokwasów zwanych w skrócie LNAA (angl. large neutral amino acids). Przedstawiając to obrazowo aminokwasy pochodzące z pożywienia współzawodniczą z nią w procesie wchłaniania.

Jeśli więc pacjent spożyje posiłek bogaty w białko przed zażyciem lewodopy, wtedy wchłanianie jej w jelicie będzie utrudnione. Dodatkowo po strawieniu białek aminokwasy krążące we krwi będą spowalniały przechodzenie lewodopy przez barierę krew-mózg. Generalnie im produkt zawiera więcej białka, tym więcej LNAA zawiera w swoim składzie. Tu warto zwrócić uwagę, że większym stężeniem LNAA charakteryzują się białka zwierzęce niż roślinne.

Zwłaszcza więc pacjentom w zaawansownym stadium choroby, stosujących wysokie dobowe dawki lewodopy należy zalecić stosowanie diety o kontrolowanej podaży białka. Podstawową jej zasadą jest spożywanie białka w ilości stanowiącej minimum zapotrzebowania dorosłego człowieka tj. 0,8 g na 1 kg masy ciała.

W zależności od stanu neurologicznego pacjenta oraz funkcjonowania w ciągu dnia zaleca się również dietę z odpowiednią dystrybucją białka.

Pacjentom w późniejszym okresie leczenia, z ostrymi fluktuacjami ruchowymi oraz tym, którzy są bardziej aktywni w godzinach porannych zaleca się spożywanie większości zalecanej dziennej ilości białka w posiłkach wieczornych. W ciągu dnia natomiast, czyli od rana do późnych godzin popołudniowych całkowita ilość białka powinna być maksymalnie zredukowana i nie przekraczać 7-10 g.

Z kolei chorym z mniej ostrymi fluktuacjami ruchowymi i bardziej aktywnym w godzinach wieczornych zaleca się dietę która polega na równomiernym rozłożeniu dziennej podaży białka na kolejne posiłki, przy czym stosunek węglowodanów do białek powinien wynosić 5:1 lub 6:1.Spożycie węglowodanów stymuluje bowiem trzustkę do uwalniania insuliny, która powoduje, że część aminokwasów z grupy LNAA przechodzi z krwi do tkanek (głównie do tkanki mięśniowej).

Podsumowując - dieta osoby chorej na Parkinsona powinna być wysokokaloryczna, bogata w składniki odżywcze, zapewniająca minimalną ilość białka, zawierająca produkty o konsystencji odpowiedniej do do stanu neurologicznego i jednocześnie uwzględniająca preferencje pokarmowe pacjenta oraz obecność chorób współistniejących. Zawsze powinna być również konsultowana z lekarzem neurologiem prowadzącym leczenie.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze