Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Żywienie pacjentów po udarze mózgu

Avatar placeholder
28.11.2018 12:54
Żywienie pacjentów po udarze mózgu
Żywienie pacjentów po udarze mózgu

Udar mózgu jest chorobą, która w większości przypadków pozostawia trwałe następstwa – niedowłady, zaburzenia mowy, dysfagię (zaburzenia połykania) i depresję (1). Wpływają one na ograniczenie samodzielności chorych oraz pogarszają jakość życia zarówno samych chorych, jak i ich opiekunów. Stwierdzono, że co piąty chory z udarem mózgu w momencie zachorowania jest osobą niedożywioną (2).

Wielu chorych po udarze jest narażonych na wystąpienie lub pogłębienie niedożywienia. Istnieje wiele przyczyn takiego stanu rzeczy, m.in.: ciężki stan kliniczny, zaburzenia świadomości, upośledzenie sprawności chorego (obecność: niedowładów, porażeń, dysfagii), zaburzenia funkcji poznawczych, zły stan psychiczny (depresja), a czasem niedostateczna opieka (niedobór personelu, lekceważenie problemu przez personel medyczny) czy niedoskonałości kuchni szpitalnej (3-5). Innym czynnikiem ryzyka rozwoju niedożywienia w tej grupie chorych jest także podeszły wiek, ponieważ często osoby starsze są niedostatecznie odżywione już przed wystąpieniem udaru (6).

Udar mózgu jest najczęstszą przyczyną dysfagii, która może prowadzić przedostawania się treści pokarmowej do dróg oddechowych i rozwinięcia się zapalenia płuc, jest jedną z istotnych przyczyn niedożywienia i wpływa niekorzystnie na jakość życia chorych. U większości pacjentów zaburzenia połykania ustępują w ciągu pierwszych 4 tygodni od zachorowania, ale u ok. 15 proc. chorych pozostają długotrwale (1,7). Dysfagia wpływa na zdolność chorych do niezależnego, samodzielnego pokrywania potrzeb żywieniowych oraz właściwego nawodnienia (7).

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Dysfagię można podejrzewać, gdy przy próbie karmienia lub pojenia chory skarży się na „utkwienie” w gardle kęsa pokarmowego, „cofanie się” płynu lub pokarmu do nosa, a szczególnie niepokojące jest, gdy podczas karmienia pacjent kaszle lub krztusi się. Dlatego przed wprowadzeniem żywienia doustnego u każdego chorego po udarze mózgu należy przeprowadzić przesiewową ocenę funkcji połykania polegającą na obserwacji połykania śliny oraz testu połykania wody. Potwierdzenie dysfagii obliguje nas do wdrożenia specjalistycznej rehabilitacji usprawniającej odruch połykania oraz zastosowanie odpowiedniego sposobu odżywiania w zależności od stopnia nasilenia zaburzeń połykania.

Przestrzeganie kilku prostych zasad ułatwia przyjmowanie posiłków u chorych z dysfagią. Niezmiernie istotna jest odpowiednia pozycja podczas posiłku – pozycja siedząca lub z wysokim uniesieniem wezgłowia łóżka u chorych leżących. Pomocne może być zwrócenie głowy w stronę dotkniętej niedowładem lub porażeniem strony ciała. Należy dbać o właściwą higienę jamy ustnej, aby nie dopuszczać do zalegania w ustach resztek pokarmowych, które w sposób niekontrolowany mogą przedostawać się do dróg oddechowych (8,9).

W przypadku zaburzeń połykania o charakterze łagodnym, należy unikać pokarmów o konsystencji twardej i ziarnistej, chrupkiej, warzyw i owoców zawierających pestki lub włókna oraz pełnoziarnistego pieczywa. Posiłki powinny rozdrobnione na małe, łatwe do przełknięcia kęsy. W dysfagii o nasileniu od łagodnego do umiarkowanego podajemy choremu pokarmy o konsystencji miękkiej, z dużą zawartością wody, najlepiej w postaci małych kęsów lub kulek polanych sosem, co ułatwia ich przesuwanie z jamy ustnej do gardła i przełykanie.

Część chorych z umiarkowanymi zaburzeniami oraz wszyscy z ciężkimi zaburzeniami połykania powinni otrzymywać pokarmy zmiksowane, o konsystencji puree lub puddingu. W tej grupie unikamy podawania tzw. klarownych płynów, np. wody, herbaty, ponieważ one najłatwiej przedostają się do dróg oddechowych, powodując krztuszenie się i ryzyko rozwoju zachłystowego zapalenia płuc. Dostępne są specjalistyczne preparaty, które służą do „zagęszczania” płynów i potraw, dzięki którym można uzyskać odpowiednią dla każdego chorego konsystencję płynów i pokarmów zmiksowanych. U niektórych chorych, gdy połykanie jest niemożliwe konieczne bywa odżywianie przy pomocy zgłębników lub przetok odżywczych.

Niedożywienie bezpośrednio po udarze może redukować szanse chorego na przeżycie, odzyskanie sprawności oraz zdolności do powrotu do domu w ciągu 6-ciu miesięcy od zachorowania (10). Niewłaściwe odżywienie wpływa na wzrost częstości występowania powikłań, takich jak odleżyny czy infekcje - szczególnie układu oddechowego oraz przyczynia się do pogorszenia jakości życia oraz zmniejszenia skuteczności rehabilitacji (11). Niedobory białka i niedostateczna podaż energii wpływają niekorzystnie na procesy zdrowienia po przebytym udarze niedokrwiennym mózgu (12). Wszystkie te czynniki powodują, że konieczne jest właściwe wsparcie żywieniowe chorych po udarze mózgu.

Pacjentów po udarze mózgu, którzy mogą bezpiecznie odżywiać się drogą doustną, należy odżywiać normalną dietą dbając, aby posiłki były urozmaicone, bogate w wartościowe składniki odżywcze i odpowiednio obfite dla pokrycia dobowego zapotrzebowania kalorycznego pamiętając jednak o tym, że np. chory leżący potrzebuje mniej kalorii niż chory poddawany intensywnej rehabilitacji.

Wszyscy chorzy wyjściowo niedożywieni oraz ci, którzy nie są w stanie wystarczająco odżywiać się drogą doustną powinni stosować dietę doustną wzbogaconą w szczególnie wartościowe składniki, np. sos serowy, śmietana aby podnieść wartość odżywczą posiłków lub zalecane jest podawanie doustnych preparatów odżywczych kompletnych pod względem odżywczym (zawierających wszystkie makro- i mikroskładniki odżywcze), w przerwach między posiłkami lub zastępowanie nimi niektórych posiłków.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze