Trwa ładowanie...

10 powodów, dla których warto jeść kasztany

Jadalne kasztany to źródło błonnika pokarmowego
Jadalne kasztany to źródło błonnika pokarmowego (123rf)

Choć nie są u nas tak popularne jak na placu Pigalle, coraz częściej można spotkać je w polskich sklepach. Ich sezon zaczyna się na jesieni, dlatego już teraz warto rozejrzeć się w poszukiwaniu tych aromatycznych owoców. Mają nie tylko charakterystyczny smak i zapach, ale można przyrządzić je na wiele sposobów, dostając w bonusie doskonałe źródło witamin oraz minerałów.

1. Czym są jadalne kasztany?

Kasztany jadalne to owoce drzewa liściastego, Castanea sativa, które występują głównie w basenie Morza Śródziemnego, ale cieszą się sławą już na całym świecie. Choć są podobne do owoców kasztanowca zwyczajnego, drzewa popularnego w Polsce, w przeciwieństwie do nich, są jadalne.

Marony, bo tak nazywane są często te kasztany, znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością lub w większych supermarketach, ale dostępne są także przez internet. Już św. Hildegarda z Bingen zachwalała ich właściwości, które współczesne badania coraz częściej potwierdzają. Naukowcy znaleźli w nich bowiem szereg substancji odżywczych, które mogą oddziaływać na cały organizm.

Sprawdź zatem, do czego konkretnie mogą ci się przydać te smaczne owoce.

2. Ułatwiają trawienie

Zobacz film: "Lekarze o polskiej lekomani. Pacjenci wierzą, że pigułka pomoże na wszystko"

Wybierając kasztany na przekąskę masz pewność, że dostarczasz sobie sporej porcji błonnika pokarmowego, dzięki któremu pomagasz w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, przeciwdziałając m.in. zaparciom.

Błonnik zawarty w maronach reguluje wypróżnienia i zapobiega zaleganiu złogów w jelitach. Obecny w nich cynk może dodatkowo łagodzić objawy zapalenia żołądka, a woda pozostała po ich gotowaniu, zawierająca garbniki, może pomóc w łagodzeniu objawów biegunki.

Zobacz także: Nalewka z kasztanów na zdrowe jelita

3. Poprawiają pracę mózgu

Marony to przede wszystkim dobre źródło witamin z grupy B, w tym B6 i B12.

To one pomagają w wytwarzaniu czerwonych krwinek, syntezie białek, spalaniu węglowodanów i tłuszczów w celu uzyskania energii, a tym samym poprawiają funkcjonowanie mózgu. Ponadto, zawarty w nich potas, zwiększa dopływ krwi do mózgu i jak sugerują naukowcy, może podnosić zdolność koncentracji oraz wpływać pozytywnie na pamięć. Około 85g maronów dostarczy 21 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy B6, 15 proc. kwasu foliowego, 14 proc. tiaminy i 9 proc. ryboflawiny, a także porcję lecytyny, która dodatkowo może poprawić twoją pamięć.

4. Wzmacniają serce

Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, w tym linolowego, palmitynowego i oleinowego, kasztany są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Są niezbędne do utrzymania elastyczności naczyń krwionośnych, a do tego mogą pomóc w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu LDL, który może być niebezpieczny i przyczyniać się do problemów z sercem, powodować jego nieregularne bicie czy zwiększać ryzyko udaru.

Tłuszcze zawarte w kasztanach zmniejszają ryzyko miażdżycy, a tym samym choroby wieńcowej oraz obniżają stany zapalne w całym organizmie.

Witaminy z grupy B obecne w maronach, w tym B6, B12 i foliany, pomagają ponadto w regulacji poziomu homocysteiny, której zbyt duża ilość w organizmie, może skutkować zapaleniem i uszkodzeniem naczyń krwionośnych, a także blokować tętnice oraz zmniejszać dotlenienie serca.

5. Pomagają kontrolować ciśnienie krwi

Kasztany jadalne są bogatym źródłem potasu, który jest niezwykle istotny dla całego ciała. Reguluje ilość i przepływ wody w organizmie, działając jednocześnie rozszerzająco na naczynia krwionośne.

Według British Medical Journal, jego zwiększone spożycie, obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. W 100g maronów znajdziesz go średnio ponad 500mg, a to więcej niż w gruboziarnistych kaszach, płatkach czy warzywach bogatych w ten minerał.

6. Dla mocniejszych kości i zmniejszenia ryzyka rozwoju kamieni nerkowych

Naturalne lekarstwo na problemy z jelitami. Szybko zregeneruje wątrobę
Naturalne lekarstwo na problemy z jelitami. Szybko zregeneruje wątrobę [5 zdjęć]

Wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi zaburzenia trawienia, leczy krwiaki i odmrożenia, działa przeciw

zobacz galerię

Regularne spożywanie kasztanów może okazać się korzystne dla wzmocnienia kości i zębów. Wszystko za sprawą obecności fosforu, który odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowego kośćca. Marony to również źródło magnezu, potrzebnego do zachowania twardego szkliwa zębów i chroniącego przed próchnicą.

Pamiętaj, że w kasztanach znajdziesz również wapń. Choć jest go w nich niewiele, stanowi jego dodatkowe źródło, wspierając mineralizację kości.

Dodatkowo, dzięki zawartości potasu, kasztany pomagają w regulacji dystrybucji wapnia w organizmie, zapewniając jego prawidłowe odkładanie się w kościach, minimalizując poziomy, które rozpuszczają się w krwiobiegu. To powoduje zmniejszone powstawanie szczawianu wapnia, z którego rozwijają się kamienie nerkowe.

7. Mogą pomagać podczas infekcji dróg oddechowych

Naukowcy sugerują, że kasztany mogą okazać się skuteczne w łagodzeniu uporczywego uczucia suchości i swędzenia gardła spowodowanego przez choroby układu oddechowego. Dodatkowo, podobnie jak kasztanowiec zwyczajny, jadalne odmiany maronów mają delikatne właściwości wykrztuśne.

Szczególnie pomocna może okazać się mieszanina tych dwóch odmian zamknięta w miodzie, dlatego warto wykorzystać ją podczas jesiennego przeziębienia. Pamiętaj jednocześnie, że 100g maronów dostarczy ci około 72 proc. z dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jako przeciwutleniacz może działać przeciwzapalnie, stymulując produkcję białych krwinek, ale neutralizując także wolne rodniki, uszkadzające m.in. układ immunologiczny.

8. Dostarczają manganu, pierwiastka śladowego

Za sprawą zawartości manganu, pierwiastka śladowego, który jest niezbędny w naszej diecie, kasztany mogą zapobiegać krzepnięciu krwi i obniżać niebezpieczeństwo pojawienia się zatorów wewnątrz naczyń krwionośnych. A do tego, jak twierdzą naukowcy z University of Maryland Medical Center, mangan ogrywa kluczową rolę w procesie starzenia się i już 85g kasztanów może pokryć jego dobowe zapotrzebowanie na poziomie nawet 50 proc., zmniejszając przy okazji negatywne skutki stresu.

9. Zmniejszają stres oksydacyjny

Przeciwutleniacze zawarte w kasztanach mogą chronić organizm przed szkodliwymi cząsteczkami, zwanymi wolnymi rodnikami, których nadmiar wywołuje stres oksydacyjny, przyczyniający się do chorób serca, cukrzycy typu 2 czy wielu nowotworów.

Już pierwsze badania pokazały, że antyoksydanty zawarte m.in. w miąższu kasztanów mogą skutecznie neutralizować wolne rodniki i zmniejszać ryzyko stanów zapalnych w całym ciele. W tych owocach znajdziesz m.in. kwas galusowy, który nie tylko działa przeciwzapalnie, ale pomaga również w usuwaniu toksyn z organizmu.

Zobacz także: Przepisy na jadalne kasztany

10. Wspierają funkcjonowanie tarczycy

Kasztany jadalne mogą być skuteczne we wspieraniu funkcji tarczycy. Wszystko za sprawą obecności kwasu elagowego, który może tłumić hormon odpowiedzialny za jej nadczynność i pomagać kontrolować jej pracę. To ważne, bowiem tarczyca jest jednym z największych gruczołów dokrewnych w organizmie. Wydziela hormony, reguluje szybkość z jaką nasz organizm zużywa energię czy syntetyzuje białko oraz wpływa na wrażliwość ciała na inne hormony.

11. Pomagają podczas odchudzania i chronią przed nagłym wzrostem glukozy we krwi

Dzięki sporej zawartości węglowodanów złożonych, kasztany dodają energii i są świetną przekąską podczas zrzucania zbędnych kilogramów.

Porcja 100g gotowanych kasztanów to mniej niż 200 kalorii i dobre źródło błonnika, który powoduje wolniejszy wzrost glukozy po posiłku, a tym samym zmniejsza wyrzuty insuliny. Dzięki temu, możesz, nie tylko odczuwać dłużej sytość, ale dodatkowo chronisz się przed rozwojem cukrzycy. Pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę na skład maronów, które kupujesz w sklepie. Szczególnie te gotowane i pakowane próżniowo, mogą zawierać dodatkowo porcję cukru, co nie tylko zwiększa kaloryczność twojej potrawy, ale powoduje większe problemy ze zgubieniem nadmiernych kilogramów.

12. Jak przyrządzić kasztany?

Do najbardziej popularnych i najpyszniejszych zalicza się kasztany pieczone, ale rozpowszechnione są także gotowane, smażone czy kandyzowane. Z maronów można zrobić również zupę, pastę do jesiennych kanapek, a nawet konfiturę na zimowe dni.

Są niezwykle plastyczne i z łatwością komponują się zarówno z warzywami, jak i daniami mięsnymi. Surowe są nieco słodkie, pieczone nabierają wyjątkowego orzechowego aromatu, dlatego świetnie uzupełnią danie główne lub staną się samodzielną przekąską. W sklepach dostępna jest także mąka kasztanowa, która sprawdzi się świetnie u osób stosujących dietę bezglutenową.

Do tego doskonale zagęszcza sosy i jesienno-zimowe zupy.

Zanim sięgniesz jednak po te owoce, upewnij się, że kasztany, które kupujesz mają twardą i błyszczącą skórkę, a po naciśnięciu są zwarte oraz nie rozpadają się. Nie powinny być również uszkodzone i zbyt wysuszone. Najlepiej zjeść je w ciągu kilku dni od momentu zakupu, bowiem przechowywane powyżej tygodnia zaczynają szybko się psuć. Jeśli chcesz zachować ich świeżość, przygotuj z nich od razu odżywczą potrawę lub zamroź i wykorzystaj, kiedy będziesz mieć na nie ochotę. Co ważne, w zamrażalniku wytrzymają nawet rok.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze