Produkty light

Nieustanne dbanie o linię i liczenie każdej kalorii sprawia, że często sięgamy po tzw. produkty light i odtłuszczone. Zanim jednak wybierzemy te właśnie produkty warto dowiedzieć się o nich czegoś więcej. Oto kilka najpopularniejszych pytań dotyczących produktów "light".

1. Czy produkty light sprzyjają odchudzaniu?

Miano produktów light zyskują z reguły tradycyjne produkty, w których obniżona została zawartość tłuszczu i/lub cukru, co zmniejsza ich wartość kaloryczną. W sklepach możemy więc dostać mleko 0%, odtłuszczone kiełbaski, napoje light itd. Wszystkie te produkty odtłuszczone mogą wspomagać odchudzanie, pod warunkiem równoczesnego stosowania zrównoważonej diety. Jednak same w sobie nie mają właściwości odchudzających.

2. Czy można jeść produkty "bez cukru" podczas diety?

Etykieta "bez cukru" oznacza, że produkt nie zawiera sacharozy (cukier kuchenny). Najczęściej jest on zastępowany przez poliole, np. w gumach do żucia czy cukierkach. Wszystkie te produkty zawierają kalorie.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

3. Czy jogurt 0% jest zalecany w diecie odchudzającej?

Podczas stosowania diety dobrze jest wybierać jogurty naturalne i niesłodzone, ale niekoniecznie te z zerową zawartością tłuszczu. Klasyczny jogurt naturalny zawiera 1 g tłuszczu (9 kalorii) więcej niż jogurt odtłuszczony. Ponadto zawierają tą samą ilość białka i wapnia, składników istotnych podczas stosowania diety.

4. Czy lekki sos sałatkowy zawiera dużo mniej tłuszczu niż normalny sos?

Tak. Część tłuszczu została zastąpiona wodą. Normalny sos winegret zawiera co najmniej 75% oleju (lub oliwy), natomiast lekki winegret tylko 25 do 50%.

5. Czy czekolada light jest mniej kaloryczna niż normalna czekolada?

Co ciekawe: nie. W czekoladzie light lekka jest tylko nazwa. Cukier jest zastępowany przez poliole, a w niektórych przypadkach również przez tłuszcz. Dlatego czekolada light jest równie kaloryczna, co zwykła czekolada, a czasami nawet bardziej.

6. Czy aspartam jest niebezpieczny dla zdrowia?

Ostatnio pojawiły się głosy, jakoby spożywanie aspartamu było szkodliwe dla zdrowia. Tymczasem według prawodawstwa unijnego aspartam jest zaliczany do dodatków spożywczych i w związku z tym przeszedł rygorystyczne testy i badania sprawdzające jego bezpieczeństwo. Według badań aspartam nie jest groźny dla zdrowia człowieka, w tym dla kobiet w ciąży oraz osób chorych na cukrzycę.

7. Czy można używać aspartamu do gotowania?

Nie, aspartam traci swoje właściwości słodzące pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego nie powinien być używany do gotowania.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!