Produkty light

Nieustanne dbanie o linię i liczenie każdej kalorii sprawia, że często sięgamy po tzw. produkty light i odtłuszczone. Zanim jednak wybierzemy te właśnie produkty warto dowiedzieć się o nich czegoś więcej. Oto kilka najpopularniejszych pytań dotyczących produktów "light".

Czy produkty light sprzyjają odchudzaniu?

Miano produktów light zyskują z reguły tradycyjne produkty, w których obniżona została zawartość tłuszczu i/lub cukru, co zmniejsza ich wartość kaloryczną. W sklepach możemy więc dostać mleko 0%, odtłuszczone kiełbaski, napoje light itd. Wszystkie te produkty odtłuszczone mogą wspomagać odchudzanie, pod warunkiem równoczesnego stosowania zrównoważonej diety. Jednak same w sobie nie mają właściwości odchudzających.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Czy można jeść produkty "bez cukru" podczas diety?

Etykieta "bez cukru" oznacza, że produkt nie zawiera sacharozy (cukier kuchenny). Najczęściej jest on zastępowany przez poliole, np. w gumach do żucia czy cukierkach. Wszystkie te produkty zawierają kalorie.

Czy jogurt 0% jest zalecany w diecie odchudzającej?

Podczas stosowania diety dobrze jest wybierać jogurty naturalne i niesłodzone, ale niekoniecznie te z zerową zawartością tłuszczu. Klasyczny jogurt naturalny zawiera 1 g tłuszczu (9 kalorii) więcej niż jogurt odtłuszczony. Ponadto zawierają tą samą ilość białka i wapnia, składników istotnych podczas stosowania diety.

Czy lekki sos sałatkowy zawiera dużo mniej tłuszczu niż normalny sos?

Tak. Część tłuszczu została zastąpiona wodą. Normalny sos winegret zawiera co najmniej 75% oleju (lub oliwy), natomiast lekki winegret tylko 25 do 50%.

Czy czekolada light jest mniej kaloryczna niż normalna czekolada?

Co ciekawe: nie. W czekoladzie light lekka jest tylko nazwa. Cukier jest zastępowany przez poliole, a w niektórych przypadkach również przez tłuszcz. Dlatego czekolada light jest równie kaloryczna, co zwykła czekolada, a czasami nawet bardziej.

Czy aspartam jest niebezpieczny dla zdrowia?

Ostatnio pojawiły się głosy, jakoby spożywanie aspartamu było szkodliwe dla zdrowia. Tymczasem według prawodawstwa unijnego aspartam jest zaliczany do dodatków spożywczych i w związku z tym przeszedł rygorystyczne testy i badania sprawdzające jego bezpieczeństwo. Według badań aspartam nie jest groźny dla zdrowia człowieka, w tym dla kobiet w ciąży oraz osób chorych na cukrzycę.

Czy można używać aspartamu do gotowania?

Nie, aspartam traci swoje właściwości słodzące pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego nie powinien być używany do gotowania.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...

Produkty żywnościowe

Produkty spożywcze, które cię postarzają

Produkty spożywcze, które cię postarzają

. Poza tym są bardzo szkodliwe dla zdrowia - zwiększają ryzyko chorób serca oraz otyłości. Jakie produkty zawierają dużo tych substancji? Przede wszystkim (...) zawartością tego syropu grozi otyłością, chorobami wątroby, a nawet próchnicą...

Produkty żywnościowe

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

Miód Właściwości lecznicze miodu znane są od wieków. Na szczególne uznanie zasługuje jego działanie antybakteryjne - niektórzy nawet cenią miód bardziej niż antybiotyki. Można śmiało stosować go w profilaktyce i leczeniu przeziębienia oraz infekcji dróg...

Produkty żywnościowe

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Mąka ararutowa Jeśli w przepisie pojawi się ten składnik, możesz zastąpić go podwójną ilością mąki uniwersalnej. Trik ten działa wówczas, gdy nie chodzi o posiłek dla osób z nietolerancją glutenu. Ekstrakt z wanilii Ekstrakt z wanilii wymagany w przepisach...

Produkty żywnościowe

Zdrowotne właściwości spiruliny

Zdrowotne właściwości spiruliny

, w tym 8 takich, z których zbudowane są białka - to najwyższa koncentracja, jaką możemy odnaleźć w produkcie żywnościowym. Związki te nie tylko wchodzą

Produkty żywnościowe

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

Jesienna depresja Jesienią coraz więcej osób skarży się na sezonowe zaburzenia afektywne, popularnie zwane jako SAD (Seasonal Affective Disorder). To rodzaj depresji, która pojawia się po lecie. Spowodowana jest zmniejszeniem poziomu światła słonecznego...

Produkty żywnościowe

Cibora jadalna - właściwości lecznicze

Cibora jadalna - właściwości lecznicze

Wpływ migdała ziemnego na zdrowie Wyglądem przypomina trawę, ale nie dajmy się zmylić, że to chwast. Cibora jadalna, nazywana także migdałem ziemnym, to bogactwo witamin i minerałów. Dzięki temu roślina wzmocni organizm w walce z wieloma schorzeniami,...

Produkty żywnościowe

Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi

Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi

tym samym do podjadania po obiedzie. Gruszki Gruszki, podobnie jak inne produkty na naszej liście, są bogate w błonnik. Już jeden średni owoc zawiera 6 g