Czego należy unikać w ciąży? (WIDEO)
Produkty zakazane w ciąży
Istotnym elementem dbania o siebie w czasie ciąży jest zdrowa dieta. Dobrze jest wiedzieć, jakie produkty są zalecane w ciąży, a jakich należy unikać. Czego powinna unikać przyszła mama? Na to pytanie odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik.
Istnieją całe grupy produktów, których należy unikać w ciąży. Są to: słodycze, tłuszcze zwierzęce, tłuszcze trans, sól. Słodycze w ciąży są dużą pokusą, ale tak naprawdę niczego dobrego nie dostarczają organizmowi matki i dziecka. To puste kalorie, których najlepiej unikać. Tłuszcze zwierzęce należy ograniczyć w czasie ciąży, ale nie całkowicie skreślać z diety mamy. Takie tłuszcze znajdują się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze trans to tłuszcze utwardzane przemysłowo. Mają one działanie teratogenne, czyli uszkadzające komórki. Nadmiar soli w ciąży może powodować obrzęki ciążowe – opuchliznę szczególnie dokuczliwą w kostkach u nóg. Aby nie dostarczać zbyt dużo soli do organizmu, nie należy dosalać potraw, trzeba ograniczyć (lub wyeliminować) słone przekąski, takie jak chipsy i paluszki.
Zalecane jest zwiększenie ilości tłuszczy roślinnych w diecie. Potrzebne są ok. 3 łyżki oleju roślinnego zimnotłoczonego dziennie. Może to być na przykład oliwa z oliwek, olej lniany, słonecznikowy. Takie oleje dostarczają przyszłej matce niezbędnych kwasów tłuszczowych, które są ważne przy rozwoju układu nerwowego dziecka. Dobre kwasy tłuszczowe można też znaleźć w orzechach, pestkach i migdałach.