Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta bogatoresztkowa

Dieta bogatoresztkowa (wysokobłonnikowa) to skuteczna dieta na zaparcia i dolegliwości jelitowe, m.in. zespół jelita drażliwego. Zawiera większą ilość nietrawionego w przewodzie pokarmowym człowieka błonnika niż dieta elementarna. Błonnik to najlepszy sposób na skuteczne odchudzanie – bez głodzenia i zaparć. W diecie wysokobłonnikowej należy zwiększyć jego ilość do 40-60 g, a niekiedy nawet do 70 g na dobę.

1. Błonnik jako złoty środek na zaparcia

W diecie przeciętnego Europejczyka znajdzie się ok. 15-20 g/dzień błonnika pokarmowego, co wiąże się z nadmiernym spożyciem łatwo przyswajalnych węglowodanów, podczas gdy optymalna jego ilość jest dwa razy większa. Dieta bogatoresztowa ma za zadanie uregulować trawienie i czynności jelita grubego, niestosując środków farmakologicznych. Dieta ta stanowi różnicowanie żywienia podstawowego, polegające na zwiększeniu w codziennym pożywieniu błonnika pokarmowego. Dietę wysokobłonnikową stosuje się w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstania raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy. Taki rodzaj żywienia stosuje się w leczeniu zaparć nawykowych.

2. Zasady diety bogatoresztkowej

W diecie wysokobłonnikowej dozwolone są wszystkie produkty, jednak największe znaczenie odgrywają owoce i warzywa. Najlepsze są te spożywane na surowo i zasuszone.
Oto najważniejsze zasady diety bogatoresztkowej:

  • wybieraj produkty zawierające naturalnie ogromną ilość błonnika, do których należą: grube kasze (gryczana, jęczmienna), pieczywo ciemne (razowe, pełnoziarniste), ryż brązowy, makaron razowy oraz suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki;
  • jedz dużo owoców i warzyw, roślin strączkowych, bogatych w błonnik pokarmowy;
  • nie rozgotuj potraw, najlepszy jest makaron al dente, kasze i ryż gotowane na sypko, a warzywa powinny być gotowane na półtwardo;
  • dodawaj do potraw produkty bogate w błonnik, np. płatki owsiane do jogurtu, sałatek, otręby pszenne jako dodatek do ziemniaków;
  • ogranicz spożycie produktów wysokoprzetworzonych;
  • wypijaj 2 l płynów dziennie;
  • zamiast soków słodzonych wybieraj wody mineralne.

3. Jadłospis dla diety bogatoresztkowej

Produkty wskazane w zdrowej diecie na zaparcia powinny zawierać dużo błonnika. Naturalnym źródłem tej cennej substancji są owoce i warzywa, których nie może zabraknąć w codziennym menu.
Na śniadanie:

  • płatki owsiane na mleku albo musli na mleku,
  • ser twarogowy ziarnisty i otręby pszenne,
  • kanapki z pieczenią (chleb żytni pełnoziarnisty, schab pieczony, pomidor, sałata),
  • surówka z papryki, rzodkiewki oraz oliwa z oliwek.

Na II śniadanie:

  • kanapka z pastą twarogową (chleb żytni pełnoziarnisty, ser twarogowy półtłusty, rzodkiewka),
  • surówka z pomidorów i cebuli,
  • herbata.

Na obiad:

  • zupa kalafiorowa z ziemniakami, zabielana śmietaną,
  • pieczeń wołowa,
  • brokuły z wody,
  • surówka z selera, jabłka i marchwi,
  • kasza gryczana,
  • kompot z jabłek.

Na podwieczorek:

  • jogurt ze śliwkami,
  • woda mineralna.

Na kolację:

  • sałatka jarzynowa,
  • chleb żytni pełnoziarnisty,
  • pomarańcza,
  • herbata.

W zdrowej diecie na zaparcia zabronione są takie produkty i potrawy:

  • mąka (kukurydziana, ziemniaczana, pszenna),
  • tłuste mleko i sery,
  • masło,
  • tłuste wędliny, pasztety,
  • frytki i placki ziemniaczane,
  • kakao,
  • czekolada, kawa, mocna herbata,
  • bigos,
  • makarony i kluski z białej mąki,
  • czekolada i torty, ciasta, kremy,
  • alkohol,
  • dżemy.

4. Przeciwwskazania do diety bogatoresztowej:

Dieta bogatoresztkowa dla dzieci powinna być odpowiednio zbilansowana, gdyż nie może zabraknąć w niej składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju. Podczas stanów zapalnych żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit, nieżytu przewodu pokarmowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy spożycie diety bogatoresztkowej powinno być ograniczone do minimum. Zaś u ludzi w podeszłym wieku, którzy mają problemy z żuciem i perystaltyką przewodu pokarmowego oraz tolerancją niektórych produktów również należy uważać na zwiększanie ilości błonnika w diecie.

W diecie wysokobłonnikowej należy pamiętać o stopniowym zwiększaniu błonnika, tak by przewód pokarmowy mógł się zaadaptować do nowych warunkach, by uniknąć objawów biegunki czy kolki. Z pewnością, po pewnym czasie zauważysz efektydiety odchudzającej, a zaparcia odejdą w zapomnienie. Dieta na zaparcia powinna stać się nie tylko zdrową dietą odchudzającą, ale i stylem życia wielu ludzi.

Weronika Buczkowska,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta na zaparcia - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dieta na zaparcia
Dieta na zaparcia

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest stosowana przez osoby uczulone na gluten i chorujące na celiakię. Nie zaleca się jej jednak ludziom zdrowym, dlatego że wykluczenie z jadłospisu zbóż bogatych w gluten idzie w parze ze zbyt małą ilością węglowodanów, potrzebnych...

Dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia w ciąży

Zaparcia to dosyć częste zmartwienie kobiet ciężarnych. Są one w dużej mierze spowodowane zmianami hormonalnymi podczas ciąży. Wydzielane w tym okresie hormony działają spowalniająco na proces trawienia i osłabiają pracę jelit. Dodatkowo zwiększeniu...

Dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia u dzieci

Zaparcia u dzieci to bardzo powszechny problem. O zaparciach mówi się w przypadku twardych i bolesnych stolców lub w przypadku ich całkowitego braku przez kilka kolejnych dni. Przyczyn zaparć jest wiele, ale najczęstsza to niewłaściwa dieta. Istnieje...

Dieta na zaparcia

Błonnik na zaparcia

Jak możemy zapobiegać hemoroidom? to skuteczny sposób na pozbycie się dolegliwości jelitowych. Spełnia ważne funkcje - poprawia perystaltykę jelit oraz pomaga wydalać toksyczne substancje znajdujące się w żywności. Działa w przewodzie pokarmowym jak...

Dieta na zaparcia

Jak radzić sobie z zaparciami?

Zaparcia stanowią najczęstszy problem dotyczący układu pokarmowego. Według badań epidemiologicznych problem ten dotyczy 20-40% dorosłych na świecie. Zaparcia poprzez swój nawrotowy charakter istotnie obniżają jakość życia. Jak więc przeciwdziałać...

Diety dla chorych

Dieta dla cukrzyków

Dieta dla cukrzyków

Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób przewlekłych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia tej choroby jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta dla cukrzyków pomaga kontrolować poziom cukru we...

Diety dla chorych

Dieta w depresji

Zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Właściwa dieta w depresji może znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju. Prawidłowe odżywianie wpływa bowiem na poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Zbilansowana,...

Diety dla chorych

Dieta w anemii

Niedokrwistość, zwana anemią, to występowanie zbyt niskiego poziomu hemoglobiny i małej liczby czerwonych krwinek, czyli erytrocytów, we krwi. Najczęstszą przyczyną tej choroby jest niedobór żelaza w organizmie spowodowany niedostateczną jego ilością...

Diety odchudzające

Dieta z mrożonki

Chcesz schudnąć w okresie jesienno-zimowym, kiedy świeże owoce i warzywa nie są łatwo dostępne? Nie martw się, możesz skorzystać z diety z mrożonek. Dieta odchudzająca, której pods

Menopauza

Dieta w menopauzie

Menopauza wiąże się ze spadkiem poziomu hormonów płciowych. To powoduje dużo zmian w organizmie kobiety. Do najbardziej dokuczliwych zalicza się zmianę wagi. Wiele kobiet w większy