Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta bogatoresztkowa

Dieta bogatoresztkowa (wysokobłonnikowa) to skuteczna dieta na zaparcia i dolegliwości jelitowe, m.in. zespół jelita drażliwego. Zawiera większą ilość nietrawionego w przewodzie pokarmowym człowieka błonnika niż dieta elementarna. Błonnik to najlepszy sposób na skuteczne odchudzanie – bez głodzenia i zaparć. W diecie wysokobłonnikowej należy zwiększyć jego ilość do 40-60 g, a niekiedy nawet do 70 g na dobę.

1. Błonnik jako złoty środek na zaparcia

W diecie przeciętnego Europejczyka znajdzie się ok. 15-20 g/dzień błonnika pokarmowego, co wiąże się z nadmiernym spożyciem łatwo przyswajalnych węglowodanów, podczas gdy optymalna jego ilość jest dwa razy większa. Dieta bogatoresztowa ma za zadanie uregulować trawienie i czynności jelita grubego, niestosując środków farmakologicznych. Dieta ta stanowi różnicowanie żywienia podstawowego, polegające na zwiększeniu w codziennym pożywieniu błonnika pokarmowego. Dietę wysokobłonnikową stosuje się w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstania raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy. Taki rodzaj żywienia stosuje się w leczeniu zaparć nawykowych.

2. Zasady diety bogatoresztkowej

W diecie wysokobłonnikowej dozwolone są wszystkie produkty, jednak największe znaczenie odgrywają owoce i warzywa. Najlepsze są te spożywane na surowo i zasuszone.
Oto najważniejsze zasady diety bogatoresztkowej:

  • wybieraj produkty zawierające naturalnie ogromną ilość błonnika, do których należą: grube kasze (gryczana, jęczmienna), pieczywo ciemne (razowe, pełnoziarniste), ryż brązowy, makaron razowy oraz suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki;
  • jedz dużo owoców i warzyw, roślin strączkowych, bogatych w błonnik pokarmowy;
  • nie rozgotuj potraw, najlepszy jest makaron al dente, kasze i ryż gotowane na sypko, a warzywa powinny być gotowane na półtwardo;
  • dodawaj do potraw produkty bogate w błonnik, np. płatki owsiane do jogurtu, sałatek, otręby pszenne jako dodatek do ziemniaków;
  • ogranicz spożycie produktów wysokoprzetworzonych;
  • wypijaj 2 l płynów dziennie;
  • zamiast soków słodzonych wybieraj wody mineralne.

3. Jadłospis dla diety bogatoresztkowej

Produkty wskazane w zdrowej diecie na zaparcia powinny zawierać dużo błonnika. Naturalnym źródłem tej cennej substancji są owoce i warzywa, których nie może zabraknąć w codziennym menu.
Na śniadanie:

  • płatki owsiane na mleku albo musli na mleku,
  • ser twarogowy ziarnisty i otręby pszenne,
  • kanapki z pieczenią (chleb żytni pełnoziarnisty, schab pieczony, pomidor, sałata),
  • surówka z papryki, rzodkiewki oraz oliwa z oliwek.

Na II śniadanie:

  • kanapka z pastą twarogową (chleb żytni pełnoziarnisty, ser twarogowy półtłusty, rzodkiewka),
  • surówka z pomidorów i cebuli,
  • herbata.

Na obiad:

  • zupa kalafiorowa z ziemniakami, zabielana śmietaną,
  • pieczeń wołowa,
  • brokuły z wody,
  • surówka z selera, jabłka i marchwi,
  • kasza gryczana,
  • kompot z jabłek.

Na podwieczorek:

  • jogurt ze śliwkami,
  • woda mineralna.

Na kolację:

  • sałatka jarzynowa,
  • chleb żytni pełnoziarnisty,
  • pomarańcza,
  • herbata.

W zdrowej diecie na zaparcia zabronione są takie produkty i potrawy:

  • mąka (kukurydziana, ziemniaczana, pszenna),
  • tłuste mleko i sery,
  • masło,
  • tłuste wędliny, pasztety,
  • frytki i placki ziemniaczane,
  • kakao,
  • czekolada, kawa, mocna herbata,
  • bigos,
  • makarony i kluski z białej mąki,
  • czekolada i torty, ciasta, kremy,
  • alkohol,
  • dżemy.

4. Przeciwwskazania do diety bogatoresztowej:

Dieta bogatoresztkowa dla dzieci powinna być odpowiednio zbilansowana, gdyż nie może zabraknąć w niej składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju. Podczas stanów zapalnych żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit, nieżytu przewodu pokarmowego, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy spożycie diety bogatoresztkowej powinno być ograniczone do minimum. Zaś u ludzi w podeszłym wieku, którzy mają problemy z żuciem i perystaltyką przewodu pokarmowego oraz tolerancją niektórych produktów również należy uważać na zwiększanie ilości błonnika w diecie.

W diecie wysokobłonnikowej należy pamiętać o stopniowym zwiększaniu błonnika, tak by przewód pokarmowy mógł się zaadaptować do nowych warunkach, by uniknąć objawów biegunki czy kolki. Z pewnością, po pewnym czasie zauważysz efektydiety odchudzającej, a zaparcia odejdą w zapomnienie. Dieta na zaparcia powinna stać się nie tylko zdrową dietą odchudzającą, ale i stylem życia wielu ludzi.

Weronika Buczkowska,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta na zaparcia - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dieta na zaparcia
Dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia u dzieci

Zaparcia u dzieci to bardzo powszechny problem. O zaparciach mówi się w przypadku twardych i bolesnych stolców lub w przypadku ich całkowitego braku przez kilka kolejnych dni. Przyczyn zaparć jest wiele, ale najczęstsza to niewłaściwa dieta. Istnieje...

Dieta na zaparcia

Błonnik na zaparcia

Jak możemy zapobiegać hemoroidom? to skuteczny sposób na pozbycie się dolegliwości jelitowych. Spełnia ważne funkcje - poprawia perystaltykę jelit oraz pomaga wydalać toksyczne substancje znajdujące się w żywności. Działa w przewodzie pokarmowym jak...

Dieta na zaparcia

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest stosowana przez osoby uczulone na gluten i chorujące na celiakię. Nie zaleca się jej jednak ludziom zdrowym, dlatego że wykluczenie z jadłospisu zbóż bogatych w gluten idzie w parze ze zbyt małą ilością węglowodanów, potrzebnych...

Dieta na zaparcia

Dieta na zaparcia w ciąży

Zaparcia to dosyć częste zmartwienie kobiet ciężarnych. Są one w dużej mierze spowodowane zmianami hormonalnymi podczas ciąży. Wydzielane w tym okresie hormony działają spowalniająco na proces trawienia i osłabiają pracę jelit. Dodatkowo zwiększeniu...

Dieta na zaparcia

Jak radzić sobie z zaparciami?

Zaparcia stanowią najczęstszy problem dotyczący układu pokarmowego. Według badań epidemiologicznych problem ten dotyczy 20-40% dorosłych na świecie. Zaparcia poprzez swój nawrotowy charakter istotnie obniżają jakość życia. Jak więc przeciwdziałać...

Planowanie ciąży

Dieta na płodność

Dieta na płodność

Płodność to zdolność do poczęcia istoty ludzkiej. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jak zwiększyć płodność? Jeżeli tak, przyjrzyj się, co masz na talerzu. Udowodniono, że dieta ma znaczący wpływ na naszą płodność. To, co jemy, wpływa nie tylko na naszą...

Diety dla chorych

Dieta kardio

Osoby chorujące na serce szczególnie powinni zadbać o swóją dietę, a jeśli to konieczne - odchudzić się. Złe nawyki żywieniowe mają bowiem duży wpływ na choroby układu krążenia i serca. Dieta kardio, czyli dieta pozytywnie wpływająca na serce, połączona...

Diety dla chorych

Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa jest zalecana w przypadku schorzeń wątroby. Właściwe odżywianie ma bowiem ogromne znaczenie dla funkcjonowania tego narządu. Dieta dla wątroby to przede wszystkim dieta lekkostrawna. Aby wspomóc pracę wątroby, nie należy spożywać ciężkich,...

Diety dla chorych

Dieta pooperacyjna

Dieta pooperacyjna to przede wszystkim dieta lekkostrawna - taka, która pomaga w szybkim powrocie do zdrowia. Posiłki w diecie pooperacyjnej nie mogą podrażniać przewodu pokarmowego, ale jednocześnie muszą zawierać jak największe ilości witamin i składników...

Diety dla chorych

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna ma na celu dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych. Dieta lekkostrawna nie zawiera więc głównie smażonych i tłustych dań. Ważne jest także regularne...