Dieta kobiet w ciąży z cukrzycą (WIDEO)
Dieta kobiety w ciąży z cukrzycą
Cukrzyca dotyczy około 2-5% kobiet ciężarnych. To choroba utajona powstająca w wyniku zaburzenia poziomu glukozy we krwi wskutek wysiłku fizycznego czy silnego stresu. Ilość glukozy gwałtownie wzrasta, a organizm nie jest w stanie wykorzystać jej w całości do niezbędnych procesów życiowych. Duży wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi jest niebezpieczny, może prowadzić do śpiączki cukrzycowej lub hipoglikemicznej.
Tę chorobę chroniczną diagnozuje się na podstawie badania poziomu glukozy w surowicy na czczo i badania ogólne moczu. Jeżeli wyniki badań odbiegają od normy, lekarz ginekolog skieruje pacjentkę do poradni diabetologicznej. Następnie wprowadza się specjalną dietę przeciwcukrzycową, dzięki której można wyrównać poziom glikemii.
Dieta ciężarnych powinna składać się z trzech posiłków i dwóch przekąsek, bogatych w węglowodany złożone, które stanowią 200 g dziennie. Źródłem cukrów złożonych są m.in.: warzywa, kasze i makarony pełnoziarniste. W diecie kobiety w ciąży nie może zabraknąć również białek i tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.
Na temat cukrzycy ciążowej i odpowiedniej do niej diety wypowiada się dr Agnieszka Tiuryn-Petrulewicz, diabetolog.