Działania niepożądane po podaniu insuliny

Dla wielu osób insulina jest wspaniałym lekiem umożliwiającym prawidłowe funkcjonowanie, a niekiedy wręcz ratującym życie. Niestety ciągłe podawanie insuliny, w leczeniu cukrzycy, wiąże się z pewnymi skutkami ubocznymi. Wiążą się one z wielokrotnymi iniekcjami w to samo miejsce, reakcją alergiczną organizmu na insulinę, a także z insulinoopornością. Większość działań niepożądanych, stosowania insuliny, to niegroźne dolegliwości, które w krótkim czasie mijają samoistnie. Zdarzają się jednak znacznie groźniejsze powikłania, które mogą nawet zagrażać życiu.

Polecane wideo:

1. Konsekwencje podawania insuliny

W wyniku ciągłego wstrzykiwania insuliny w to samo miejsce może pojawić się lipoatrofia poinsulinowa, która polega na zaniku tkanki tłuszczowej. Lipoatrofia zazwyczaj lokalizuje się w miejscu wstrzyknięcia, chociaż niekiedy może się także pojawić w innej okolicy ciała. Jeśli w miejscu iniekcji dochodzi do przerostu tkanki podskórnej, która staje się widocznie gąbczasta, mamy wtedy do czynienia z hipertrofią poinsulinową. Zmianom tym, określanym wspólną nazwą lipodystrofii, można zapobiegać dzięki stosowaniu insuliny humanizowanej oraz częstej zmianie miejsc iniekcji. Najgorszym rozwiązaniem, w przypadku pojawienia się pozbawionej unaczynienia i unerwienia zwłókniałej tkanki, jest kontynuowanie podawania w to miejsce insuliny. Zdarza się, że chorzy postępują tak, gdyż miejsce to pozbawione jest czucia, przez co wkłucia nie powodują bólu.

2. Skutki uboczne insuliny

Jednym z działań niepożądanych po insulinie jest reakcja alergiczna. Wpływ na pojawienie się uczulenia mają takie czynniki, jak:

  • rodzaj insuliny – insuliny zwierzęce sprzyjają reakcjom alergicznym;
  • obecność różnych domieszek w preparacie;
  • pH substancji;
  • sposób podawania leku – czynnikiem ryzyka wystąpienia uczulenia jest stosowanie insulinoterapii przerywanej;
  • brak odpowiedniej higieny terapii – używanie zanieczyszczonych urządzeń do iniekcji może prowadzić do uczulenia.

2.1. Poinsulinowe odczyny typu natychmiastowego

Poinsulinowe odczyny typu natychmiastowego to reakcje organizmu na insulinę pojawiające się już w 10 – 15 minut od jej podania. Mogą być ogólne, a wtedy objawiają się:

Poinsulinowe odczyny typu natychmiastowego to także reakcje miejscowe:

  • bąbel w miejscu wstrzyknięcia;
  • świąd;
  • zaczerwienienie;
  • naciek;
  • rumień.

2.2. Poinsulinowe odczyny typu opóźnionego

Reakcja następuje po około 12-24 godzinach, co oznacza, że chory zdążył wcześniej zastosować insulinę kilkakrotnie. W tym przypadku objawami odczynu jest zaczerwienienie skóry, w miejscu iniekcji, a także małe nacieki, które wywołują świąd. Niekiedy zajmują większe powierzchnie, wówczas pojawia się rumień, a chory odczuwa ból.

Długotrwałe podawanie insuliny może z czasem doprowadzić do zmniejszenia wrażliwości na insulinę, czyli insulinooporności. Powikłania stosowania tego leku są stosunkowo powszechne, jednak można im zapobiegać przyjmując odpowiednie dawki insuliny, przestrzegając podstawowych zasad ich podawania oraz właściwie konserwując niezbędne oprzyrządowanie.

Anna Świeboda, ponad rok temu

Bibliografia

  • Buczko W. (red.), Mutschler Farmakologia i toksykologia, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-81-0
  • Otto-Buczkowska E. Cukrzyca - patogeneza, diagnostyka, leczenie, Borgis, Warszawa 2005, ISBN 83-85284-50-8
  • Sieradzki J. Cukrzyca, Via Medica, Gdańsk 2007, ISBN 83-89861-90-0
  • Howorka K. Funkcjonalna insulinoterapia, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 1997, ISBN 83-86019-26-3

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Insulina - rodzaje, podawanie, przechowywanie
Insulina

Wszystko o insulinie

. 

Po podaniu insuliny mogą się pojawić działania niepożądane: odczyny poinsulinowe typu natychmiastowego (po 10-15 minutach): pokrzywka (...) Działanie insuliny ...

Insulina

Rodzaje insuliny

Rodzaje insuliny

zdrowy organizm produkuje pewną ilość insuliny. Insuliny można podzielić także pod względem czasu działania na: insuliny krótkodziałające (...) (działają przez 1-3 godziny po...

Pierwsza pomoc

Pierwsza pomoc - jak zrobić zastrzyk?

Pierwsza pomoc - jak zrobić zastrzyk?

śródskórne, zastrzyki podskórne. Zastrzyki robione samemu sobie to najczęściej iniekcje insuliny u chorych na cukrzycę lub podawanie heparyn (...) zdecydowanym ruchem, pod kątem 90 stopni. Po podaniu leku, igłę...

Leczenie cukrzycy

Standardy leczenia cukrzycy

Standardy leczenia cukrzycy

melformina obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Działania niepożądane melforminy to: nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha (...) zwiększania reakcji organizmu na insulinę....

Leczenie cukrzycy

Jak wygląda leczenie cukrzycy?

Jak wygląda leczenie cukrzycy?

. ubiegłego wieku); pochodnych sulfonylomocznika; metforminie (wprowadzonej w latach 50. ubiegłego wieku) Insuliny są stosowane w terapii zarówno (...) cukrzycy typu 1 jak i typu 2. Pozwala choremu samodzielnie kontrolować poziom...

Insulina

Insuliny posiłkowe

się z miejsca podania szybko i mają krótki czas działania, transportując glukozę zawartą w posiłku do potrzebujących jej komórek naszego organizmu. Do insulin (...) Krótkodziałająca insulina...

Insulina

Zalety mieszanek insulinowych

Zalety mieszanek insulinowych

dzieli się na dwa rodzaje: połączenie insuliny krótkodziałającej z insuliną o średnim czasie działania, połączenie analogu insuliny szybkodziałającej (...) z zawiesiną protaminową...

Leczenie cukrzycy

Leki doustne stosowane w cukrzycy

Leki doustne stosowane w cukrzycy

podanie doustnych leków przeciwcukrzycowych, które mają działanie hipoglikemizujące, ponieważ pobudzają wydzielanie insuliny z komórek B wysp (...) glukozy. Zatem farmakologiczne leczenie cukrzycy typu II ma na celu pobudzenie komórek...

Leczenie cukrzycy

Co to są bolusy?

Co to są bolusy?

posiłków podnosi się poziom insuliny. W zależności od rodzaju i indeksu glikemicznego (IG) poszczególnych potraw, ilość insuliny i czas jej działania (...) ). Takie produkty podnoszą glikemię na dłuższy...