Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Peny

Avatar placeholder
05.09.2013 13:59
Peny
Peny

Jedną z metod leczenia cukrzycy jest insulinoterapia, czyli leczenie za pomocą insuliny, hormonu trzustkowego. Obecnie wykorzystuje się trzy główne drogi podawania insuliny: podskórną, domięśniową i dożylną. Najpopularniejszą i najczęściej stosowaną przez pacjentów metodą w warunkach pozaszpitalnych jest metoda podskórnych wstrzykiwań tego leku. Peny są półautomatycznymi urządzeniami pozwalającymi na wielokrotne, podskórne podawanie insuliny. Umożliwiają dokładne ustawienie zaplanowanej dawki i niemal bezbolesne, szybkie i precyzyjne wkłucie.

spis treści

1. Czym są peny do insuliny?

Do penów stosuje się specjalne fiolki o pojemności 1,5 ml (zawierającymi 150 jednostek międzynarodowych insuliny) lub 3 ml (z 300 jednostkami leku). Na polskim rynku dostępnych jest kilkanaście różnych rodzajów wstrzykiwaczy (jednorazowe, wielkrotnego użytku, także elektroniczne, o różnej wielkości dawki minimalnej). Insulinę podaje się za pośrednictwem specjalnych, bardzo cienkich, jałowych igieł do zastrzyków podskórnych. Każde z tych urządzeń, wytwarzanych przez różnych producentów, ma swoją własną instrukcję obsługi, wyjaśniającą dokładnie ich użytkowanie.

2. W które części ciała najlepiej podawać insulinę?

Insulinę podaje się, w zależności od jej rodzaju, najczęściej w okolice brzucha, ud, pośladków i ramion. Insuliny posiłkowe (a więc analog insuliny szybkodziałający i krótkodziałającą insulinę ludzką) zaleca się podawać w okolice brzucha – stąd wchłaniają się najszybciej i najstabilniej. Insuliny naśladujące podstawowe wydzielanie (analog o przedłużonym czasie działania i insulinę średnio-długodziałającą) najlepiej podawać w okolice ud i pośladków – z tego miejsca wchłaniają się wolno i stabilnie. Natomiast mieszanki insuliny klasycznej i dwufazowe analogi insuliny wstrzykujemy w okolice brzucha, ud i ramion. Należy pamiętać, że szybkość wchłaniania się insuliny z tkanki podskórnej, a więc i moc wpływania na poziom cukru we krwi zależy nie tylko od miejsca jej podania ale również od takich czynników, jak:

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"
  • rodzaj insuliny klasycznej czy jej analogu;
  • głębokości pod skórą, na jaką wstrzykujemy lek;
  • temperatury miejsca podania.

Zanim podamy insulinę trzeba oczywiście zadbać o podstawową higienę osobistą, w tym wypadku wystarczy umycie rąk i skóry miejsca wkłucia ciepłą wodą z mydłem.

3. Technika wkłuć

Znanych jest kilka technik samego wkłucia (za przewodnikiem „Cukrzyca i Ty”):

  • u dzieci chorych na cukrzycę – stosujemy igły o długości 6mm, przy wstrzyknięciach w udo i brzuch zaleca się chwycenie fałdu skórnego i wbicie igły pod kątem 45° do powierzchni skóry, przy wkłuciu w ramię nie chwytamy fałdu, a pen ustawiamy pod kątem 90°;
  • u dorosłych o normalnej budowie ciała – przy użyciu igły o długości 6mm igłę wkłuwamy pod kątem 90° do skóry zarówno ujmując skórę w fałd jak i bezpośrednio; natomiast używając igły 8-milimetrowej, skórę brzucha i ud ujmujemy w fałd i wkłuwamy się pod kątem 45°; w ramię wkłuwamy się natomiast pod kątem 90° bezpośrednio;
  • u osób otyłych – wkłuwamy się pod kątem 90°, przy igle 6-milimetrowej i wkłuciu w tkankę podskórną uda chwytamy fałd skórny, przy wkłuciu w brzuch – bezpośrednio; przy igle 8-milimetrowej zawsze staramy się uchwycić fałd skórny;
  • u szczupłych – ujmujemy skórę w fałd i wkłuwamy się dla igieł 6-milimetrowych pod kątem 90° lub 45°; a dla 8-milimetrowych pod kątem 45°.

By nie dopuścić do wydostania się insuliny z miejsca wstrzyknięcia, czekamy z wyjęciem igły po iniekcji ok. 10 sekund. Ponadto każdorazowo zaleca się wymianę igły po użyciu na nową aby:

  • zmniejszyć ryzyko zakażenia miejsca wkłucia;
  • zapobiec zatykaniu igły w wyniku krystalizacji insuliny w jej wnętrzu;
  • wykluczyć możliwość jej stępienia i wywołanego tym bólu oraz urazów tkanek przy kolejnych wstrzyknięciach.

4. Działania uboczne insuliny

Jednym z efektów ubocznych mogących pojawić się w odpowiedzi na podawanie insuliny może być wystąpienie reakcji uczuleniowej. W zależności od jej czasu pojawienia się wyróżnia się:

  • Odczyny wczesne, pojawiające się w kilkanaście minut po podaniu insuliny. Mogą to być zarówno reakcje miejscowe jak zaczerwienienie, ucieplenie, obrzmienie czy świąd w miejscu iniekcji jak i reakcje ogólnoustrojowe od pokrzywki na skórze przez uczucie duszności, przyspieszone bicie serca (kołatanie) aż po utratę przytomności a nawet groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny. Ważne zatem, aby w przypadku pojawienia się reakcji uogólnionej zgłosić się jak najszybciej do lekarza;
  • Mniej groźne, odczyny późne, mogące pojawić się po kilkanastu godzinach a nawet dniach od podania insuliny w postaci tzw. grudki zapalnej, która może utrzymywać się przez kilka dni po czym pozostawia po sobie niewielkie przebarwienie.

Pamiętajmy także o ciągłej zmianie miejsc wkłuć. Stałe podawanie insuliny w to samo miejsce może wywołać powikłania takie jak:

  • lipoatrofia poinsulinowa – schorzenie polegające na zaniku tkanki tłuszczowej w miejscu wkłuć;
  • hipertrofia poinsulinowa – czyli inaczej przerost tkanki i utrudnione wchłanianie przez nią kolejnych dawek leku.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze