Erytrytol – słodycz dla cukrzyków (WIDEO)
Erytrytol, inaczej nazywany erytrolem, to słodzik, który szczególnie polecany jest cukrzykom. Jest mniej słodki, a w ustach powoduje uczucie chłodu. Jakie zalety niesie ze sobą stosowanie erytrolu? Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo, w którym dowiesz się więcej na temat tego słodzika.
Indeks glikemiczny erytrytolu wynosi zero, więc dla cukrzyków jest to idealna propozycja. Słodzik ten nie zawiera ani grama kalorii i nie podnosi w żaden sposób poziomu glukozy we krwi. Światowa Organizacja Zdrowia informuje, że substancja ta jest całkowicie bezpieczna dla naszego organizmu.
Jak rozpoznać erytrytol? Na opakowaniach produktów oznaczony jest symbolem E-968.
Okazuje się również, że słodzik ten może być korzystny dla naszego zdrowia. Ma właściwości przeciwutleniające oraz nie powoduje rozwoju próchnicy na zębach. Nic więc dziwnego, że jest coraz popularniejszy na całym świecie, w tym również w Polsce.
Czy są jakieś minusy? Przede wszystkim należy pamiętać, że erytrytol możemy spożyć w ograniczonych dawkach. Zaleca się, by nie przekraczała ona 50 gram dziennie. Substancja ta jest wydalana wraz z moczem i w takich dawkach nie wywoła niepożądanych efektów. Trzeba również pamiętać o tym, że erytrytol nie jest trawiony, więc mimo jego stosowania nadal będziemy odczuwać głód. Może to sprawić, że zaczniemy jeść więcej i tyć. Dbanie o prawidłową ilość jest tu bardzo istotne.
Chcecie dowiedzieć się więcej na temat właściwości erytrytolu? Zapraszamy do obejrzenia załączonego materiału wideo, który wcale nie jest przeznaczony tylko dla cukrzyków.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.