Trwa ładowanie...

GIS ostrzega. Uważaj na zatrucia pokarmowe podczas upałów

Avatar placeholder
06.11.2018 09:12
GIS ostrzega. Uważaj na zatrucia pokarmowe podczas upałów
GIS ostrzega. Uważaj na zatrucia pokarmowe podczas upałów

Sezon letni w pełni. Przygotowując się do urlopu, pamiętaj, że wysokie temperatury mogą być niekorzystne dla ciebie i twojego zdrowia. Dotyczy to także produktów spożywczych. Skwar na dworze powoduje, że żywność szybciej się psuje. Uważaj, co jesz podczas upałów – to szybka droga zatrucia pokarmowego.

1. GIS wydaje ostrzeżenie

Zatrucie wynika z nieprawidłowości funkcjonowania układu pokarmowego. Dochodzi do niego przez spożycie pokarmu, który jest zakażony drobnoustrojami lub bakteriami. Objawy to wymioty i nudności, bóle brzucha czy biegunka to charakterystyczne objawy występuję przy zatruciach. Mogą towarzyszyć im również uderzenia gorąca i osłabienia.

Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Ostrzeżenie Głównego Inspektoratu Sanitarnego (Facebook.com)

Dlaczego dochodzi do nich latem? Przede wszystkim przez spożywanie źle przechowywanej żywności. Trzeba uważać na odpowiednie schłodzenie produktów, które tego wymagają. Groźne dla zdrowia są też produkty rozmrożone i następnie zamrożone ponownie.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Dlatego, uważaj na:

  • lody,
  • ciastka z kremem,
  • produkty surowe (np. jajka, tatar),
  • mrożonki (warzywa, ryby).

Zwracaj uwagę na każdą zmianę smaku, zapachu i konsystencji, która odbiega od normy konkretnego produktu spożywczego.

Dokładnie sprawdzaj warunki przechowywanych produktów w sklepach i lokalach z gastronomią. Tyczy się to szczególnie tzw. żywności nietrwałej mikrobiologicznie.

Należą do niej:

  • kanapki,
  • sałatki,
  • wyroby mleczne,
  • smoothies,
  • świeże soki.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości nie kupuj i nie spożywaj jedzenia. Będzie to bezpieczne dla ciebie i twojej rodziny. Nie wahaj się też zgłosić nieprawidłowości do Inspektoratu Sanitarnego. Na wycieczki zabieraj suchy prowiant, który wytrzyma wysokie temperatury. Ponadto dokładnie myj ręce, chroń żywność przed zanieczyszczeniem i sprawdzaj datę przydatności produktów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Przyczyny zatruć pokarmowych.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze