GIS ostrzega. Uważaj na zatrucia pokarmowe podczas upałów
Sezon letni w pełni. Przygotowując się do urlopu, pamiętaj, że wysokie temperatury mogą być niekorzystne dla ciebie i twojego zdrowia. Dotyczy to także produktów spożywczych. Skwar na dworze powoduje, że żywność szybciej się psuje. Uważaj, co jesz podczas upałów – to szybka droga zatrucia pokarmowego.
1. GIS wydaje ostrzeżenie
Zatrucie wynika z nieprawidłowości funkcjonowania układu pokarmowego. Dochodzi do niego przez spożycie pokarmu, który jest zakażony drobnoustrojami lub bakteriami. Objawy to wymioty i nudności, bóle brzucha czy biegunka to charakterystyczne objawy występuję przy zatruciach. Mogą towarzyszyć im również uderzenia gorąca i osłabienia.
Dlaczego dochodzi do nich latem? Przede wszystkim przez spożywanie źle przechowywanej żywności. Trzeba uważać na odpowiednie schłodzenie produktów, które tego wymagają. Groźne dla zdrowia są też produkty rozmrożone i następnie zamrożone ponownie.
Dlatego, uważaj na:
- lody,
- ciastka z kremem,
- produkty surowe (np. jajka, tatar),
- mrożonki (warzywa, ryby).
Zwracaj uwagę na każdą zmianę smaku, zapachu i konsystencji, która odbiega od normy konkretnego produktu spożywczego.
Dokładnie sprawdzaj warunki przechowywanych produktów w sklepach i lokalach z gastronomią. Tyczy się to szczególnie tzw. żywności nietrwałej mikrobiologicznie.
Należą do niej:
- kanapki,
- sałatki,
- wyroby mleczne,
- smoothies,
- świeże soki.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości nie kupuj i nie spożywaj jedzenia. Będzie to bezpieczne dla ciebie i twojej rodziny. Nie wahaj się też zgłosić nieprawidłowości do Inspektoratu Sanitarnego. Na wycieczki zabieraj suchy prowiant, który wytrzyma wysokie temperatury. Ponadto dokładnie myj ręce, chroń żywność przed zanieczyszczeniem i sprawdzaj datę przydatności produktów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Przyczyny zatruć pokarmowych.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.