Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Grzyby najlepiej zjeść zaraz po zebraniu. Wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych

Avatar placeholder
19.10.2022 14:51
Grzyby najlepiej zjeść wkrótce po zebraniu. Wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych
Grzyby najlepiej zjeść wkrótce po zebraniu. Wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych (iStock)

Grzyby najlepiej spożywać zaraz po zebraniu. Tylko wtedy ich wartość odżywcza jest najwyższa - wyjaśniają eksperci z SGGW i wymieniają składniki, w które jest bogaty ten leśny przysmak. Okazuje się, że w grzybach ich nie brakuje.

spis treści

1. Grzyby i ich wartości odżywcze

Zdania na temat wartości odżywczej grzybów są podzielone. Ich przeciwnicy podkreślają, że charakteryzują się głównie dużą zawartością wody (od 80 do 90 proc.). Tak, ale ich sucha masa składa się głównie z białka - zaznaczają specjaliści ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie i dodają, że w skład tego białka wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym aminokwasy egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Z tego powodu grzyby stanowią częsty składnik diet wegetariańskich i wegańskich. Nazywane są nawet "leśnym mięsem".

Zobacz film: "Jak bezpiecznie zbierać grzyby"

Grzyby zawierają także witamy C, D, PP i z te z grupy B. Są również źródłem witaminy A, która występuje w nich w postaci karotenu. Najwięcej tego składnika zawierają kurki, któremu zawdzięczają swój pomarańczowy kolor.

Grzyby dostarczają również wielu składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, wapń, sód i żelazo.

W składzie grzybów stwierdzono też obecność betaglukanu - rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Jak wyjaśniają eksperci z SGGW, ma on właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu może zapobiegać powstawaniu m.in. chorób nowotworowych lub wspomagać ich leczenie.

Dodatkowo betaglukan obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Poza tym grzyby są niskokaloryczne.

Specjaliści podkreślają jednak, że wartości odżywcze poszczególnych grzybów są różne i zależą od gatunku, pochodzenia, a także od zawartości minerałów w ściółce, na której rosną.

2. Grzyby są ciężkostrawne

Eksperci zwracają także uwagę, że mimo wielu wartości odżywczych i niskiej kaloryczności, grzyby są ciężkostrawne, a to za sprawą chityny, z której zbudowane są ich ściany komórkowe.

Nie jest ona trawiona (kwasy żołądkowe jej nie rozpuszczają), dlatego grzyby najpierw przez długi czas zalegają w żołądku, a potem tylko przechodzą przez układ pokarmowy. Dlatego grzybów nie należy podawać dzieciom, osobom starszym oraz cierpiącym na schorzenia przewodu pokarmowego i nerek.

3. Grzyby najlepiej zjeść zaraz po zebraniu

Eksperci z SGGW radzą, by grzyby zjeść bezpośrednio po zebraniu, ponieważ wtedy ich wartość odżywcza jest najwyższa. Przechowywanie przyczynia się do obniżenia ich wartości odżywczej.

Co więcej, ich nieprawidłowe przechowywanie może przyczynić się do rozwoju groźnych dla zdrowia drobnoustrojów, które wytwarzając toksyny i karcynogeny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze