Trwa ładowanie...

Grzyby najlepiej zjeść zaraz po zebraniu. Wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych

Grzyby najlepiej spożywać zaraz po zebraniu. Tylko wtedy ich wartość odżywcza jest najwyższa - wyjaśniają eksperci z SGGW i wymieniają składniki, w które jest bogaty ten leśny przysmak. Okazuje się, że w grzybach ich nie brakuje.

Zobacz film: "Jak bezpiecznie zbierać grzyby"

1. Grzyby i ich wartości odżywcze

Zdania na temat wartości odżywczej grzybów są podzielone. Ich przeciwnicy podkreślają, że charakteryzują się głównie dużą zawartością wody (od 80 do 90 proc.). Tak, ale ich sucha masa składa się głównie z białka - zaznaczają specjaliści ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie i dodają, że w skład tego białka wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym aminokwasy egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Z tego powodu grzyby stanowią częsty składnik diet wegetariańskich i wegańskich. Nazywane są nawet "leśnym mięsem".

Grzyby zawierają także witamy C, D, PP i z te z grupy B. Są również źródłem witaminy A, która występuje w nich w postaci karotenu. Najwięcej tego składnika zawierają kurki, któremu zawdzięczają swój pomarańczowy kolor.

Grzyby dostarczają również wielu składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, wapń, sód i żelazo.

W składzie grzybów stwierdzono też obecność betaglukanu - rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Jak wyjaśniają eksperci z SGGW, ma on właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu może zapobiegać powstawaniu m.in. chorób nowotworowych lub wspomagać ich leczenie.

Dodatkowo betaglukan obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, tym samym zmniejszając ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Poza tym grzyby są niskokaloryczne.

Specjaliści podkreślają jednak, że wartości odżywcze poszczególnych grzybów są różne i zależą od gatunku, pochodzenia, a także od zawartości minerałów w ściółce, na której rosną.

2. Grzyby są ciężkostrawne

Eksperci zwracają także uwagę, że mimo wielu wartości odżywczych i niskiej kaloryczności, grzyby są ciężkostrawne, a to za sprawą chityny, z której zbudowane są ich ściany komórkowe.

Nie jest ona trawiona (kwasy żołądkowe jej nie rozpuszczają), dlatego grzyby najpierw przez długi czas zalegają w żołądku, a potem tylko przechodzą przez układ pokarmowy. Dlatego grzybów nie należy podawać dzieciom, osobom starszym oraz cierpiącym na schorzenia przewodu pokarmowego i nerek.

3. Grzyby najlepiej zjeść zaraz po zebraniu

Eksperci z SGGW radzą, by grzyby zjeść bezpośrednio po zebraniu, ponieważ wtedy ich wartość odżywcza jest najwyższa. Przechowywanie przyczynia się do obniżenia ich wartości odżywczej.

Co więcej, ich nieprawidłowe przechowywanie może przyczynić się do rozwoju groźnych dla zdrowia drobnoustrojów, które wytwarzając toksyny i karcynogeny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.