Hummus domowej roboty

Hummus to danie wegańskie, które wciąż jest mało znane w Polsce. Pochodzi ono z Libanu, ale jest popularnie we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu. Można je stosować jako dodatek do sałatek, kanapek, a przede wszystkim do słynnych falafelków – malutkich kotlecików z bobu lub ciecierzycy.

Składniki:

  • 3-4 szklanki ugotowanej cieciorki,
  • cytryna,
  • oliwa,
  • sól czosnkowa,
  • pieprz,
  • dodatki smakowe, np. czarne oliwki, papryka, zielona pietruszka.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Sposób przygotowania:

 

 

Zmiksuj cieciorkę na bardzo gładką pastę, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Jeżeli uznasz, że pasta jest zbyt sucha, dodaj odrobinę oliwy i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj drobniutko posiekane dodatki i odstaw do lodówki do schłodzenia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!