Każdy posiłek wywołuje stan zapalny

Kiedy jemy, nie tylko przyjmujemy składniki odżywcze, ale też spożywamy znaczne ilości bakterii. Tak więc ciało musi stawić czoła wyzwaniu dystrybucji spożytej glukozy i walki z tymi bakteriami.

Lekarze z Uniwersytetu i Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei wykazali, że to wywołuje reakcję zapalną, która aktywuje układ odpornościowy osób zdrowych i ma działanie ochronne.

Jednak u osób z nadwagą, ta odpowiedź zapalna ma duże znacznie, może bowiem doprowadzić do rozwoju cukrzycy.

Powszechnie wiadomo, że cukrzyca typu 2 (lub cukrzyca wieku dorosłego) prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego z wieloma negatywnymi skutkami dla zdrowia człowieka.

Naukowcy odkryli, że każdy posiłek wywołuje w organizmie człowieka reakcję układu odpornościowego
Naukowcy odkryli, że każdy posiłek wywołuje w organizmie człowieka reakcję układu odpornościowego

W związku z tym szereg badań klinicznych dotyczyło leczenia cukrzycy poprzez utrudnianie nadprodukcji substancji zaangażowanej w ten proces, interleukiny-1 beta (IL-1 beta). W przypadku pacjentów z cukrzycą ta substancja pełni funkcję przekaźnika informacji, wywołując przewlekły stan zapalny i powoduje, że komórki beta produkujące insulinę zanikają.

Jednak zapalenie ma pewne pozytywne aspekty. Naukowcy z Zakładu Biomedycznego Uniwersytetu oraz Szpitala Uniwersyteckiego w Bazylei opublikowali ostatnio wyniki swoich badań na ten temat w czasopiśmie "Nature Immunology".

U zdrowych osobników, krótkoterminowe reakcje zapalne odgrywają ważną rolę w absorpcji cukru i aktywacji układu immunologicznego.

7 oznak, że w twojej diecie znajduje się za dużo cukru
7 oznak, że w twojej diecie znajduje się za dużo cukru [7 zdjęć]

Badania potwierdzają fakt nasilenia się trądziku wskutek nadużywania cukru. Dieta, która jest bogata...

zobacz galerię

W swojej pracy, profesor Marc Donath, kierownik Zakładu Endokrynologii, Przemiany Materii i Cukrzycy w Szpitalu Uniwersyteckim w Bazylei i jego zespół badawczy wykazali, że liczba makrofagów (typ komórki odpornościowej) wokół jelit zwiększa się podczas posiłków.

Te tak zwane "fagocyty" produkują substancję IL-1 beta w różnych ilościach, w zależności od stężenia glukozy we krwi.

To z kolei stymuluje wytwarzanie insuliny w trzustkowych komórkach beta. Insulina następnie sprawia, że makrofagi zwiększają produkcję IL-1 beta. Insulina i IL-1 beta pracują razem, aby regulować poziom cukru we krwi, podczas gdy substancja IL-1 beta zapewnia dostawy glukozy do układu immunologicznego i tym samym pozostaje on aktywny.

ZOBACZ TAKŻE:

Według naukowców mechanizm systemu immunologicznego i metabolizm zależy od bakterii i składników odżywczych, które zostały przetworzone w czasie posiłku. Dzięki zawartości wystarczającej ilości składników odżywczych system immunologiczny jest w stanie odpowiednio zwalczać dostarczane z posiłkiem bakterie.

Z drugiej strony, jeśli brakuje substancji odżywczych, kilka z pozostałych kalorii musi być zachowane dla istotnych funkcji życiowych kosztem odpowiedzi immunologicznej. Może to w pewnym stopniu tłumaczyć, dlaczego choroby zakaźne występują częściej w czasach głodu.

Stan przedcukrzycowy – co należy o nim wiedzieć?
Stan przedcukrzycowy – co należy o nim wiedzieć? [6 zdjęć]

Cukrzyca uważana jest za jedną z chorób cywilizacyjnych. Zła dieta i brak ruchu to tylko przykłady najbardziej...

zobacz galerię

Ludzie muszą sobie uświadomić, że najczęściej nie chorujemy dlatego, że jest brzydka pogoda, ale dlatego, że nasza odporność jest osłabiona. Wielu ekspertów twierdzi, że jest prosty sposób na wzmocnienie swojej odporności w okresie jesienno-zimowym – nie zapominajmy o śniadaniu.

Choć wydaje się to zbyt proste, może przynieść realne efekty, jeśli zadbamy, aby ten pierwszy posiłek był ciepły, sycący i odpowiednio skomponowany.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!