Kim Kardashian szybko schudła siedem kg. Wtedy zaatakowała ją choroba wyniszczająca skórę i stawy
Kim Kardashian twierdzi, że dieta, dzięki której bardzo szybko schudła przed Met Galą sprawiła, że zachorowała na łuszczycowe zapalenie stawów. Co to na to lekarze?
1. Schudła siedem kg w trzy tygodnie. Teraz zmaga się z konsekwencjami
W maju 41-letnia gwiazda reality show pt. "Z kamerą u Kardashianów" ujawniła, że straciła siedem kg w trzy tygodnie. Kim przeszła na drastyczną dietę, aby zmieścić się w kultową już suknię vintage, którą nosiła Marilyn Monroe w 1962 roku. Kardashian pojawiła się w niej na Met Gali, która odbyła się kilka miesięcy temu. Zachowanie Kardashian spotkało się z falą krytyki, jednak ta odpierała zarzuty, twierdząc, że schudła w zdrowy sposób – konsultowała bowiem swoją dietę zarówno z dietetykiem, jak i trenerem.
W wywiadzie, który niedawno udzieliła czasopismu "Allure", Kardashian zmieniła jednak zdanie i stwierdziła, że dieta spowodowała u niej łuszczycowe zapalenie stawów. Jak twierdzi, jej codzienna dieta polega na regularnym spożywaniu posiłków roślinnych, a w jadłospisie, który miał posłużyć do redukcji masy ciała, przeszła na jedzenie mięsa.
- Łuszczyca rozprzestrzeniła się na moje ciało. Dostałam łuszczycowego zapalenia stawów i nie mogłam tak naprawdę poruszać rękami. To było naprawdę bolesne, musiałam iść do reumatologa, który podał mi steryd. Wariowałam – powiedziała.
Celebrytka dodała, że odkąd wystąpiły u niej objawy łuszczycy, ponownie zrezygnowała z mięsa, co sprawiło, że łuszczycowe zapalenie stawów "uspokoiło się".
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą manifestującą się przewlekłym zapaleniem stawów i łuszczycą skóry. W niektórych przypadkach zajmuje inne partie ciała, m.in. oczy i serce, może również prowadzić do przyspieszonego rozwoju miażdżycy i jej powikłań. Schorzenie może mieć bardzo różnorodny przebieg – od postaci łagodnych (wstępujących najczęściej) do ciężkich, prowadzących do zniszczenia stawów i niesprawności.
2. Czy dieta może wywołać łuszczycowe zapalenie stawów?
Dr Jonathan Chan, reumatolog z Vancouver i badacz kliniczny w Arthritis Research Canada, twierdzi, że nie ma dowodów na to, że zmiany w diecie mogą spowodować łuszczycowe zapalenie stawów. Istnieje wiele innych czynników, które zwiększają ryzyko choroby.
- Istnieje wiele anegdotycznych doniesień o zmianach w diecie wpływających na skórę, stawy i różne inne choroby. Istnieje kilka teoretycznych możliwych powiązań, ale w rzeczywistości nie ma sprawdzonych badań, które wskazywałyby na taki związek przyczynowy – twierdzi Chan.
Naukowiec dr Sian Bevan dodaje, że nie ma też "cudownej diety", która pozwoliłaby zahamować rozwój schorzenia, ale spożywanie określonych produktów odgrywać znaczącą rolę w radzeniu sobie z jego objawami.
- Spożywanie zdrowej diety bogatej w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, chude białka i zdrowe tłuszcze oraz umiarkowanie spożywanie niektórych pokarmów, takich jak czerwone mięso, alkohol i cukier mogą pomóc w kontrolowaniu wagi i zmniejszeniu stanu zapalnego – mówi dyrektor ds. nauki Arthritis Society.
Zobacz także:
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.