Trwa ładowanie...

Kosztuje parę złotych i jest używana powszechnie. "Badania wskazują, że powoduje raka"

Avatar placeholder
27.12.2021 12:03
Kosztuje parę złoty i jest używany powszechnie. "Badania wskazują, że powoduje raka"
Kosztuje parę złoty i jest używany powszechnie. "Badania wskazują, że powoduje raka" (Adobe Stock)

Co roku miliony osób na całym świecie umierają z powodu raka. Zdaniem naukowców najlepszym sposobem walki z chorobami nowotworowymi jest profilaktyka. Klucz do niej leży w zmianie diety. Jak okazuje się, niektóre powszechnie używane w kuchni składniki, mogą przyczyniać się do rozwoju komórek nowotworowych.

spis treści

1. Biała mąka powoduje raka?

Statystyki wskazują, że w ubiegłym roku na świecie doszło do prawie 10 mln zgonów z powodu raka. Według Światowej Organizacji Zdrowia profilaktyka przeciwnowotworowa powinna być naszym priorytetem, ponieważ choroba zbyt często przebiega bezobjawowo i jest wykrywana w stadium, kiedy terapia nie jest już skuteczna.

Jak obniżyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej?
Jak obniżyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej? (Adobe stock)
Zobacz film: "Odporność a COVID-19. Jak działa laktoferyna?"

Naukowcy od lat dyskutują nad tym, jaką rolę odgrywa nasza dieta w ryzyku rozwoju zachorowania na raka. Ciągle jednak pojawiają się nowe badania, wskazujące które pokarmy mogą zmniejszać ryzyko raka, a które - zwiększać.

Ostatnio naukowcy zaczęli przyglądać się przetworzonej białej mące, którą prawie każdy z nas ma w swojej kuchni. Znajdziemy ją też w chlebie, ciastkach oraz wielu innych codziennych artykułach spożywczych.

Hussain Abdeh, starszy farmaceuta z Medicine Direct ostrzega, że ostatnie badania wykazały, że przetworzona biała mąka może powodować raka.

"Mąka jest wybielana środkiem chemicznym - gazowym chlorem" - wyjaśnia Abdeh.

Podkreśla również, że łatwiej jest rozwijać się guzom nowotworowym w organizmie, jeśli poziom cukru we krwi jest wyższy.

"Przetworzona biała mąka ma wyższy wskaźnik glikemiczny, więc podnosi zarówno poziom insuliny, jak i cukru we krwi, zwiększając ryzyko rozwoju raka" - ostrzegała farmaceuta.

2. Jak obniżyć ryzyko zachorowania na raka?

Amerykański Instytut Badań nad Rakiem (AICR) zaleca unikanie przetworzonej żywności, ponieważ zostaje ona poddana obróbce przemysłowej i często zawiera więcej tłuszczów, a mniej mikroelementów. Przetworzona biała mąka należy właśnie do tej grupy produktów.

"Istnieją również mocne dowody na to, że ładunek glikemiczny (wzrost stężenia glukozy we krwi i insuliny po spożyciu pokarmu) jest przyczyną raka endometrium" – ostrzega AICR.

Z kolei według Cancer Research UK, rezygnacja z palenie papierosów to najważniejsza rzecz, jaką możesz zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

"Substancje chemiczne zawarte w dymie papierosowym dostają się do naszego krwiobiegu i mogą powodować uszkodzenia całego organizmu" – wyjaśnia organizacja.

Aktywność fizyczna natomiast może wpływać na obniżenie ryzyka wystąpienia raka.

"Aktywność fizyczna została powiązana ze zmniejszonym ryzykiem raka okrężnicy. Ćwiczenia wydają się również zmniejszać ryzyko raka piersi i prawdopodobnie organów rozrodczych u kobiet" – zauważa Harvard Health.

Zobacz także: 23-latek zmarł na raka jelita grubego. "Przez miesiące był błędnie diagnozowany"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze