Trwa ładowanie...

Najzdrowsza roślina. Dzięki niej nie mamy nawet kataru

 Kamil S. Sikora
31.01.2022 09:50
Najzdrowsza roślina. Dzięki niej nie mamy nawet kataru
Najzdrowsza roślina. Dzięki niej nie mamy nawet kataru (Getty Images)

Podczas sezonu jesienno-zimowego jesteśmy szczególnie narażeni na grypę i przeziębienie. Żeby podnieść swoją odporność i poradzić sobie z różnego rodzaju dolegliwościami, należy włączyć na stałe do swojej diety zdrowe produkty. Jednym z nich jest rzeżucha – roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach.

spis treści

1. Posiej rzeżuchę na parapecie

Rzeżucha zawiera wiele cennych elementów, takich jak witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, siarka, magnez, jod, fosfor, cynk i mangan. Roślina ta świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapki, twarożku, jajecznicy, zupy, sałatki, pasty rybnej i wielu innych potraw.

Jakie właściwości ma rzeżucha?

Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 1"

Rzeżucha działa korzystnie na pracę układu immunologicznego i łagodzi objawy grypy i przeziębienia, a także oczyszcza organizm z toksyn. Po tę roślinę powinny sięgać regularnie osoby skarżące się na dolegliwości reumatyczne, anemię, zaparcia, zapalenie oskrzeli, trądzik, łojotok, osteoporozę, chorobę wieńcową oraz problemy z krążeniem. Rzeżucha wykazuje również silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zmniejsza ryzyko nowotworów, zwalcza szkodliwe wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się organizmu. Stała obecność rzeżuchy w naszym codziennym jadłospisie ułatwi nam pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Pomoże także obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i tym samym obniżyć ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Ze względu na ostry smak, rzeżucha nie jest wskazana przy stanach zapalnych jelit i wrzodach żołądka. Pacjenci z chorymi nerkami również powinni jej unikać.

Rzeżuchę możemy bardzo łatwo wyhodować samodzielnie. Wystarczy nasiona wsypać do szklanki i zalać wodą. Gdy ziarna napęcznieją i wydzieli się z nich kleisty śluz, wtedy należy rozsmarować je na ligninie. Po upływie 2-3 dni rzeżucha powinna wykiełkować. Pamiętajmy, że nasiona nie mogą wyschnąć, ale też nie powinny pływać w wodzie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze