Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Nasturcja - właściwości i uprawa. Zastosowanie w lecznictwie i kuchni

Avatar placeholder
30.03.2021 15:25
Nasturcja nie tylko pięknie wygląda, ale też może okazać się korzystna dla naszego zdrowia
Nasturcja nie tylko pięknie wygląda, ale też może okazać się korzystna dla naszego zdrowia (iStock)

Nasturcja to jeden z najpopularniejszych gatunków roślin ozdobnych. Choć jest postrzegana głównie jako ozdobna ogrodów i balkonów, znajduje również zastosowanie w medycynie, kosmetyce i kuchni. Jak uprawiać nasturcje? Co warto wiedzieć o jej walorach?

spis treści

1. Właściwości nasturcji

Nasturcja (Tropaeolum L.) jest rośliną, która należy do licznej rodziny nasturcjowatych. Tworzy ją ponad 80 gatunków pochodzących z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Roślina przywędrowała do Europy w XVI wieku za sprawą Nicolása Bautiste Monardesa, hiszpańskiego lekarza i botanika.

Nasturcje rosną w wilgotnych lasach, suchych zaroślach, a także rumowiskach skalnych w górach. Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne w ogrodach, na balkonach i w domach. W Polsce najczęściej spotyka się nasturcję większą, o dużych kwiatach i okrągłych, ozdobnych liściach, a także nasturcję mniejszą, nasturcję pnącą oraz ich mieszańce. Widuje się również nasturcję kanaryjską (zwaną „włóczęgą”), nasturcję błękitną, nasturcję trójbarwną i nasturcję bulwiastą.

Nasturcja jest rośliną wdzięczną i uroczą. O jej walorach estetycznych decydują różnobarwne, delikatne kwiaty oraz liście o lekko pofałdowanych płatkach. Kwiaty mają różne barwy najczęściej są żółte, pomarańczowe i czerwone, choć zdarza się, że wszystkie kolory pojawiają się na jednym kwiecie, w postaci pasków albo plamek. Nasturcja może być pnączem, ale i rośliną „kompaktową”. Tym samym dodaje uroku altanom, balustradom i pergolom, ale i imponująco wygląda w skrzynkach, donicach czy na rabatach. Nasturcja w doniczce w mieszkaniu to także dobry pomysł.

Zobacz film: "Nie wyrzucaj skórek po owocach i warzywach"

Jednak nasturcja posiada wiele innych zalet. Ma właściwości lecznicze, dlatego wykorzystuje się ją w medycynie – tak naturalnej, jak i estetycznej. Odnajduje się również w kuchni, jako smaczny i piękny dodatek do potraw.

2. Uprawa nasturcji

Nasturcja nie ma szczególnych wymagań co do gleby. Lubi miejsca słoneczne i lekko zacienione, kwitnie przez całe lato. Nasiona wysiewa się do gruntu lub doniczek w drugiej połowie kwietnia lub w maju. Ponieważ roślina wydziela substancje wabiące mszyczniki, które pożerają larwy mszyc, warto ją posadzić w pobliżu grządek z warzywami.

Minusem nasturcji jest to, że nie lubi pełnego i nadmiernego cienia, nie jest także zimoodporna. W naszych warunkach klimatycznych traktuje się ją jako roślinę jednoroczną, choć zdarza się, że nasiona przetrwają w glebie i na wiosnę kiełkują.

3. Lecznicze właściwości nasturcji

Z nasturcji można robić lecznicze napary, wywary, toniki i nalewki, a także sok. Roślina swoje walory lecznicze zawdzięcza witaminie C, beta karotenowi oraz luteinie.

Nasturcja działa jak naturalny antybiotyk. Wspiera leczenie schorzeń układu oddechowego, od zapalenia oskrzeli po choroby gardła. Napary z nasturcji stosowane są także na poprawę trawienia.

Nasturcja ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Wzmacnia je, dzięki czemu wspiera odporność organizmu. Picie soku nasturcjowego zaleca się osobom chorowitym, mającym obniżoną odporność, a także cierpiącym na infekcje układu oddechowego oraz chorym na szkorbut.

4. Zastosowanie nasturcji w kosmetyce

Nasturcja za sprawą izotiocyjanianu benzylu i mirozynazy ma działanie antyseptyczne, niszczy bakterie i grzyby, a także wirusy. Z tego powodu okłady i napary z rośliny wykorzystuje się do leczenia zmian skórnych, trądziku, wyprysków i łojotoku, a także łupieżu. Sokiem z nasturcji można leczyć liszaje czy opryszczkę, a także przemywać drobne skaleczenia (sok jest nie mniej skuteczny niż woda utleniona). Płukanki z liści nasturcji można stosować jak naturalny lakier do włosów, który je wzmacnia, pielęgnuje i dodaje blasku.

Z kwiatów oraz liści nasturcji warto przygotowywać kąpiele lecznicze, które łagodzą bóle głowy, ale i działają zdrowotnie na ciało. Pomagają na łuszczycę i inne zmiany oraz infekcje skóry, przyspieszają gojenie świeżych ran, a także zapobiegają rozwojowi infekcji.

5. Zastosowanie nasturcji w kuchni

Nasturcja jest ceniona także ze względu na swoje walory kulinarne, pikantny i nieco ostry smak, który przypomina rukolę bądź rzeżuchę. Choć właściwie jadalna jest każda część rośłiny, najczęściej wykorzystuje się jej liście oraz kwiaty. Jak wykorzystać nasturcję w kuchni?

Kwiaty nasturcji mogą być dekoracją potraw. Świeże liście warto serwować w sałatkach i surówkach. Można je dodawać do ryb, mięs, a także potraw jajecznych. Ciekawe pomysły podsuwa nasturcja bulwiasta, która tworzy jadalne bulwy, podobnie jak ziemniak.

Cenionym dodatkiem do dań są marynowane kwiaty oraz pnącza nasturcji. Ponieważ jej pączki kwiatowe przypominają smakiem kapary, na popularności zyskują „kapary z nasturcji”. Dużą popularnością cieszy się także nalewka z nasturcji oraz nasturcjowe pesto. Jak widać sposobów i pomysłów na wykorzystanie tej wdzięcznej rośliny jest wiele. Warto je wprowadzać do swojej kuchni, ale i eksperymentować, poszukując własnych smaków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze