Trwa ładowanie...

Objawy COVID-19. Utrata smaku i węchu najczęściej dotyka młodsze kobiety

Kobiety bardziej narażone na utratę smaku i węchu w przebiegu COVID-19
Kobiety bardziej narażone na utratę smaku i węchu w przebiegu COVID-19 (123rf)

Całkowita utrata smaku i węchu częściej dotyka kobiety i osoby młodsze - tak wynika z najnowszych badań ogłoszonych na łamach "European Archives of Oto-Rhino-Laryngology". Naukowcy przeanalizowali przebieg COVID-19 w grupie 200 osób.

spis treści

Artykuł jest częścią akcji Wirtualnej Polski #DbajNiePanikuj.

1. Utrata smaku i węchu częściej u kobiet

Kompletna utrata smaku i węchu to jeden z nietypowych objawów zakażenia koronawirusem, który zgłasza bardzo wielu chorych. Lekarze zauważyli, że u części zakażonych występuje wyłącznie jedna z dolegliwości, np. właśnie utrata smaku albo długotrwały kaszel. Najnowsze badanie opublikowane w "European Archives of Oto-Rhino-Laryngology" wskazuje, że zaburzenia węchu zauważyło 70 proc. chorych, a utratę smaku zgłosiło 65 proc. zakażonych wirusem SARS-CoV-2, którzy brali udział w badaniu.

Zobacz film: "Dbaj, nie panikuj. Akcja specjalna Wirtualnej Polski"

- Najczęściej te objawy wyprzedzają uczucie duszności, kaszlu lub mogą być jedynymi, izolowanymi objawami koronawirusa w fazie początkowej - tłumaczył w rozmowie z WP Zdrowie prof. dr hab. Piotr Henryk Skarżyński, otorynolaryngolog, audiolog i foniatra, dyrektor ds. nauki i rozwoju w Instytucie Narządów Zmysłów.

W badaniu przeanalizowano objawy, które zgłosiło łącznie 100 kobiet i 100 mężczyzn zakażonych wirusem SARS-CoV-2. Na podstawie autorzy raportu stwierdzili, że upośledzenie smaku i węchu dotyka zdecydowanie częściej panie - 63,5 proc.

2. Utrata smaku i węchu mają podłoże neurologiczne

Naukowcy zwrócili uwagę na jeszcze jedną tendencję: dolegliwości dotyczące zmysłu smaku i węchu częściej dotykały młodszych pacjentów między 42. do 46. rokiem życia.

Podobne wnioski wysnuli wcześniej hiszpańscy uczeni, którzy prowadzili badania na dużo większej próbie obejmującej blisko 1000 osób chorujących na COVID-19 w 15 hiszpańskich szpitalach. Analiza wykazała, że zanik zmysłów powonienia nastąpił u 53 proc. pacjentów, zaś smak straciło 52 proc. badanych osób.

Utrata smaku i węchu jest jednym z najczęstszych zaburzeń o podłożu neurologicznym. Prof. Krzysztof Selmaj, kierownik Katedry Neurologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i Centrum Neurologii w Łodzi w rozmowie z WP abcZdrowie wyjaśnił mechanizm tych zaburzeń.

- Wszystko wskazuje na to, że zaburzenia węchu i smaku nie są bezpośrednio zależne od zmian zapalnych w nosie. Udowodniono, że wirus poprzez opuszkę węchową może wnikać do centralnego układu nerwowego. Może on uszkadzać drogi nerwowe węchowe i smakowe, co powoduje, że te objawy występują tak często w tej chorobie - wyjaśnia prof. Krzysztof Selmaj, neurolog.

Wielu chorych zgłasza, że zaburzenia węchu i smaku towarzyszyły im przez wiele tygodniu po ustąpieniu pozostałych objawów zakażenia. Dotychczasowe badania pokazują, że są to zmiany odwracalne.

24 września Ministerstwo Zdrowia poinformowało o 1136 nowych przypadkach koronawirusa. Ten niechlubny rekord zakażeń powinien nas skłonić do jeszcze większego dbania o siebie. Pamiętaj, że nie wolno bagatelizować żadnych, nawet błahych objawów, które mogą wskazywać na COVID-19.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze