Olej z awokado – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Olej z awokado może być wykorzystywany zarówno do celów spożywczych, jak i kosmetycznych. Produkt, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne polecany jest przy wielu problemach zdrowotnych i kosmetycznych. Jak powstaje? Co zawiera? Jak stosować olej z awokado?

Olej z awokado wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych.Olej z awokado wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest olej z awokado?

Olej z awokado powstaje z miąższu owocu, który naturalnie rośnie w południowym Meksyku, choć jest uprawiany w wielu tropikalnych regionach świata.

Awokado rośnie na wiecznie zielonych drzewach. To ciemnozielony pestkowiec swoim kształtem przypominający gruszkę. Zawartość tłuszczu w jego miąższu waha się zależnie od odmiany i czasu zbioru. Może stanowić od 16 do 30% masy.

Jak wygląda olej z awokado? Ten, który nie został poddany rafinacji ma ciemną zielono-brunatną barwę. W smaku przypomina masło i migdały. Olej rafinowany jest zdecydowanie jaśniejszy, a jego zapach i smak są mniej wyraziste. Naturalny olej z awokado można kupić w aptece, sklepach zielarskich lub ekologicznych.

Jak powstaje olej z awokado?

Olej z awokado produkuje się w Meksyku, RPA USA, Izraelu, i Nowej Zelandii. Niegdyś pozyskiwano go w sposób niezwykle czasochłonnym, poprzez ugniatanie miąższu awokado na papkę w naczyniu z wodą oraz podgrzewanie masy w celu oddzielenia tłuszczu od wody.

Obecnie olej z awokado wytwarza się kilkoma metodami:

  • olej tłoczony jest mechanicznie metodą na zimno,
  • poprzez suszenie i wyciskanie owoców w wysokiej temperaturze za pomocą pras. Na kolejnych etapach produkcji olej wydobywa się przy użyciu organicznych rozpuszczalników,
  • przez wyciskanie, działanie sił odśrodkowych i nacisku. Na kolejnych etapach produkcji komórki tłuszczowe są rozrywane metodami mechanicznymi lub enzymatycznymi.

Ponieważ metoda druga i trzecia uwzględnia rafinację, olej z awokado pozyskiwany tymi sposobami cechuje się słabszymi właściwościami zdrowotnymi i organoleptycznymi.

Olej z awokado - właściwości zdrowotne

Olej z awokado wyróżnia się nieprzeciętną wartością odżywczą i prozdrowotnym działaniem. Może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Jest źródłem wielu cennych substancji, takich jak:

  • witaminy: A, E (głównie alfa-tokoferolu), witamin z grupy B (tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksyna (witamina B6), kwas foliowy, biotyna), a także luteiny,
  • kwasy tłuszczowe. To głównie tłuszcze nienasycone, głównie kwas oleinowy – tłuszcz jednonienasycony o potwierdzonym korzystnym wpływie na serce i układ krążenia,
  • sole mineralne, takie jak krzem, fosfor, mangan i potas,
  • fitosterole,
  • skwalen,
  • lecytyna,
  • chlorofil.

Skład i właściwości oleju z awokado sprawiają, że warto go spożywać w celach zdrowotnych. Jak działa? Okazuje się, że:

  • ma właściwości przeciwutleniające. Działa ochronnie na mitochondria i neutralizuje wolne rodniki,
  • obniża poziom cholesterolu, wpływa na wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu HDL,
  • wspiera zdrowie serca, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy,
  • pomaga obniżać ciśnienie krwi,
  • wspiera układ nerwowy,
  • wzmacnia odporność i wspiera układ immunologiczny,
  • wpływa pozytywnie na wzrok, w tym zmniejszenie ryzyka zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Luteina, która odpowiada za dobry stan narządu wzroku, nie jest produkowana przez organizm. Musi być dostarczana wraz z dietą,
  • łagodzi objawy zapalenia stawów, zmniejsza ból i sztywność stawów w chorobie zwyrodnieniowej związanej ze stanem zapalnym i niszczeniem chrząstki stawowej,
  • zapobiega chorobom przyzębia, objawem których jest krwawienie i w rezultacie utrata zębów.

Ponadto olej z awokado pozytywnie wpływa na skórę i włosy. Nawilża je i odżywia, ale i pomaga zmniejszyć blizny i rozstępy. Przyspiesza również gojenie ran.

Zastosowanie olej z awokado

Olej z awokado najcenniejszy jest w formie zimnotłoczonej, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje cenne związki i właściwości. Olej rafinowany, choć mniej zdrowy niż tłoczony na zimno, ma dużo wyższą temperaturę dymienia, co pozwala na jego wykorzystanie do smażenia.

Olej nierafinowany może być konsumowany jedynie do dań zimnych. Nie można go poddawać działaniu wysokiej temperatury. W kuchni olej z awokado może zastąpić oliwę lub olej. Warto go wykorzystywać do przygotowania dań zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

To doskonała baza do sosów, marynat do mięsa, ryb i warzyw, a także pesto. Można go dodawać do sałatek, polewać pieczone warzywa czy makarony. Olej rafinowany wykorzystywany jest do smażenia, grillowania i pieczenia.

Czysty olej z awokado można także wklepywać w oczyszczoną skórę lub wykorzystać do przygotowania maseczki czy serum, zarówno na skórę, jak i włosy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Zmiany od 24 grudnia 2025 r. Co grozi pracodawcom za błędy?
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Gwiazdor apeluje o badania. Mówi, jak u niego objawił się rak jelita grubego
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
Urolog wskazuje dwa najgorsze napoje dla pęcherza. Mówi, co najlepiej pić
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
PET w roli surowca premium. Może pomóc w produkcji leków przeciwnowotworowych
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Suplement na czarnej liście MZ. Miał wspomagać zasypianie, a może zniszczyć wątrobę
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Lawinowo rośnie liczba L4. Ten problem dotknie nawet co drugiego z nas
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy