Olej z awokado – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Olej z awokado może być wykorzystywany zarówno do celów spożywczych, jak i kosmetycznych. Produkt, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne polecany jest przy wielu problemach zdrowotnych i kosmetycznych. Jak powstaje? Co zawiera? Jak stosować olej z awokado?

Olej z awokado wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych.Olej z awokado wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest olej z awokado?

Olej z awokado powstaje z miąższu owocu, który naturalnie rośnie w południowym Meksyku, choć jest uprawiany w wielu tropikalnych regionach świata.

Awokado rośnie na wiecznie zielonych drzewach. To ciemnozielony pestkowiec swoim kształtem przypominający gruszkę. Zawartość tłuszczu w jego miąższu waha się zależnie od odmiany i czasu zbioru. Może stanowić od 16 do 30% masy.

Jak wygląda olej z awokado? Ten, który nie został poddany rafinacji ma ciemną zielono-brunatną barwę. W smaku przypomina masło i migdały. Olej rafinowany jest zdecydowanie jaśniejszy, a jego zapach i smak są mniej wyraziste. Naturalny olej z awokado można kupić w aptece, sklepach zielarskich lub ekologicznych.

Jak powstaje olej z awokado?

Olej z awokado produkuje się w Meksyku, RPA USA, Izraelu, i Nowej Zelandii. Niegdyś pozyskiwano go w sposób niezwykle czasochłonnym, poprzez ugniatanie miąższu awokado na papkę w naczyniu z wodą oraz podgrzewanie masy w celu oddzielenia tłuszczu od wody.

Obecnie olej z awokado wytwarza się kilkoma metodami:

  • olej tłoczony jest mechanicznie metodą na zimno,
  • poprzez suszenie i wyciskanie owoców w wysokiej temperaturze za pomocą pras. Na kolejnych etapach produkcji olej wydobywa się przy użyciu organicznych rozpuszczalników,
  • przez wyciskanie, działanie sił odśrodkowych i nacisku. Na kolejnych etapach produkcji komórki tłuszczowe są rozrywane metodami mechanicznymi lub enzymatycznymi.

Ponieważ metoda druga i trzecia uwzględnia rafinację, olej z awokado pozyskiwany tymi sposobami cechuje się słabszymi właściwościami zdrowotnymi i organoleptycznymi.

Olej z awokado - właściwości zdrowotne

Olej z awokado wyróżnia się nieprzeciętną wartością odżywczą i prozdrowotnym działaniem. Może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Jest źródłem wielu cennych substancji, takich jak:

  • witaminy: A, E (głównie alfa-tokoferolu), witamin z grupy B (tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksyna (witamina B6), kwas foliowy, biotyna), a także luteiny,
  • kwasy tłuszczowe. To głównie tłuszcze nienasycone, głównie kwas oleinowy – tłuszcz jednonienasycony o potwierdzonym korzystnym wpływie na serce i układ krążenia,
  • sole mineralne, takie jak krzem, fosfor, mangan i potas,
  • fitosterole,
  • skwalen,
  • lecytyna,
  • chlorofil.

Skład i właściwości oleju z awokado sprawiają, że warto go spożywać w celach zdrowotnych. Jak działa? Okazuje się, że:

  • ma właściwości przeciwutleniające. Działa ochronnie na mitochondria i neutralizuje wolne rodniki,
  • obniża poziom cholesterolu, wpływa na wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu HDL,
  • wspiera zdrowie serca, wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy,
  • pomaga obniżać ciśnienie krwi,
  • wspiera układ nerwowy,
  • wzmacnia odporność i wspiera układ immunologiczny,
  • wpływa pozytywnie na wzrok, w tym zmniejszenie ryzyka zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Luteina, która odpowiada za dobry stan narządu wzroku, nie jest produkowana przez organizm. Musi być dostarczana wraz z dietą,
  • łagodzi objawy zapalenia stawów, zmniejsza ból i sztywność stawów w chorobie zwyrodnieniowej związanej ze stanem zapalnym i niszczeniem chrząstki stawowej,
  • zapobiega chorobom przyzębia, objawem których jest krwawienie i w rezultacie utrata zębów.

Ponadto olej z awokado pozytywnie wpływa na skórę i włosy. Nawilża je i odżywia, ale i pomaga zmniejszyć blizny i rozstępy. Przyspiesza również gojenie ran.

Zastosowanie olej z awokado

Olej z awokado najcenniejszy jest w formie zimnotłoczonej, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje cenne związki i właściwości. Olej rafinowany, choć mniej zdrowy niż tłoczony na zimno, ma dużo wyższą temperaturę dymienia, co pozwala na jego wykorzystanie do smażenia.

Olej nierafinowany może być konsumowany jedynie do dań zimnych. Nie można go poddawać działaniu wysokiej temperatury. W kuchni olej z awokado może zastąpić oliwę lub olej. Warto go wykorzystywać do przygotowania dań zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

To doskonała baza do sosów, marynat do mięsa, ryb i warzyw, a także pesto. Można go dodawać do sałatek, polewać pieczone warzywa czy makarony. Olej rafinowany wykorzystywany jest do smażenia, grillowania i pieczenia.

Czysty olej z awokado można także wklepywać w oczyszczoną skórę lub wykorzystać do przygotowania maseczki czy serum, zarówno na skórę, jak i włosy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"