Olejek cyprysowy

Olejek cyprysowy jest to naturalna substancja uzyskana z destylacji igieł i gałązek cyprysa śródziemnomorskiego. Już od czasów starożytnych był wykorzystywany jako środek leczniczy, odkażający, zapachowy i uspokajający. W XVII i XVIII wieku był stosowany w medycynie ludowej jako środek łagodzący uporczywy kaszel małych dzieci. Współcześnie używa się go w wielu gałęziach medycyny, przemysłu kosmetycznego i perfumeryjnego – nadaje odświeżającą nutę damskim i męskim zapachom.

Polecane wideo:

Zastosowanie olejku cyprysowego

Aromaterapiato metoda leczenia stosowana w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. Istotą aromaterapii jest wprowadzenie do organizmu człowieka substancji zapachowych, pochodzących z roślinnych olejków eterycznych. Następuje ono poprzez układ oddechowy (inhalację) lub skórę (masaż, kąpiel, kompresy). Aromaterapia poprawia kondycję organizmu przez przywrócenie mu homeostazy i pobudzenie naturalnych sił odpornościowych. Olejki eteryczne stosowane w tej kuracji mogą wspomagać leczenie antybiotykami, ponieważ mają właściwości antyseptyczne.

Olejek cyprysowy znajduje zastosowanie w wielu gałęziach medycyny, a jego głównymi właściwościami są:

  • wzmacnianie i zwężanie naczyń,
  • utrzymywanie równowagi układu nerwowego i równowagi całego organizmu,
  • uspokajanie,
  • działanie moczopędne,
  • działanie antyreumatyczne,
  • działanie przeciwbólowe,
  • wzmacnianie koncentracji,
  • usuwanie nieprzyjemnego zapachu.

Olejek cyprysowy pomaga w stanach napięcia, bezsenności, stresie, w nadmiernej potliwości i przy hemoroidach. Ma działanie rozkurczowe, pobudzające trawienie, przeciwkaszlowe, napotne, przeciwpasożytnicze, pobudzające krążenie krwi. W dużych dawkach wykazuje właściwości halucynogenne. Znosi bóle miesiączkowe i niepokój wewnętrzny. Jest to doskonała substancja dezodorująca, zwłaszcza po wymieszaniu z olejkiem lawendowym.

Olejek cyprysowy w kosmetologii

Olejek cyprysowy może być wykorzystywany do różnego rodzaju problemów z cerą. Jest niezastąpiony w przypadku cery przetłuszczającej się, z rozszerzonymi porami i cery trądzikowej. Właściwości olejku cyprysowego pozwalają wykorzystywać go w kuracji przeciwzmarszczkowej i opóźniającej starzenie się skóry. Ponadto, używa się go do leczenia stanów zapalnych skóry, przy pękaniu naczyń krwionośnych, obrzękach, wysiękach i zapobieganiu powstawania żylaków.

Olejek cyprysowy stosuje się w mieszankach olejków eterycznych wykorzystywanych w aromaterapii do masażów, kąpieli i kompresów. Wykorzystuje się go także do leczenia przeziębień i kaszlu, napięć nerwowych i stresogennych. Aromaterapia na bazie olejku cyprysowego pomaga również przy bólach menstruacyjnych, łagodzeniu objawów menopauzy i nadmiernego napięcia. Olejek cyprysowy jest również składnikiem licznych zapachów damskich i męskich. Nadaje odświeżającą zieloną nutę wielu rodzajom perfum.

Naturalne właściwości olejku cyprysowego pozwalają na wykorzystywanie go w medycynie, kosmetologii, przemyśle perfumeryjnym i aromaterapii. Należy jednak pamiętać, że nie można go stosować w postaci nierozcieńczonej na skórę. Olejku cyprysowego muszą unikać także kobiety w pierwszych miesiącach ciąży.

Komentarze (2)
~gniazdowska123
~gniazdowska123 ponad rok temu

ja na początku nie mogłam się przekonać do olejku cyprysowego...no jakoś dziwnie wg mnie pachniał i w ogóle... aż w końcu okazał mi się niezbędny! kiedyś robiłam większe aroma-zakupy i stwierdziłam, że zamiast po raz kolejny kupować olejek lawendowy, może wypróbuję cyprysowy - i to był strzał w 10! teraz mam już 3 olejek dr beta i powoli mi się kończy i chyba wypada kupić następny

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Aromaterapia
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Brzuch

~Pyska13 • ostatni post 10 godzin temu

2
Artykuły Aromaterapia
Aromaterapia

Domowe afrodyzjaki - galeria

Domowe afrodyzjaki - galeria

Naturalne olejki eteryczne mają zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej. Coraz częściej wykorzystywane są w kosmetologii i dermatologii. W przemyśle perfumeryjnym wykorzystuje się również olejki cynamonowe pozyskiwane z liści i gałęzi drzewa cynamonowego. ...

Aromaterapia

Poznaj upiększającą moc olejku z drzewa herbacianego

Poznaj upiększającą moc olejku z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego to skarbnica zdrowia Natura dała nam mnóstwo składników, które wpływają znakomicie na skórę, włosy i całe ciało, a olejek herbaciany to jeden z nich. Sprawdź, jakie zalety możesz czerpać ze stosowania tego olejku. W walce...

Aromaterapia

Nordic walking - na zapalenie stawów

Nordic walking - na zapalenie stawów

Aktywność, która w niekonwencjonalny sposób może przyczynić się do walki z artretyzmem, to pływanie, a także modny ostatnio nordic walking.

Aromaterapia

Dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z pestek grejpfruta?

Dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z pestek grejpfruta?

Wyciąg z pestek grejpfruta Wyciąg z pestek grejpfruta robi w ostatnim czasie zawrotną karierę. Korzysta z niego branża kosmetyczna, ale i coraz więcej osób zainteresowanych medycyną naturalną. Specyfik ten dostępny jest w formie olejków, tabletek i syropów. Uważa...

Aromaterapia

Właściwości olejków eterycznych - galeria

Właściwości olejków eterycznych - galeria

Zapach olejków eterycznych potrafi wprowadzić w dobry nastrój, dodać energii oraz zrelaksować. Nanoszone na skórę goją rany i uśmierzają ból. Olejki pozyskuje się z roślin. Różne ich rodzaje stosowane są przy różnych problemach, a każdy z nich ma inne...

Aromaterapia

Olejek pichtowy

. Jednak jest to również skuteczna metoda na inne dolegliwości. Może być stosowany zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Aromaterapia często korzysta z dobroczynnych

Aromaterapia

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy jest jednym z naturalnych olejków eterycznych wykorzystywanych w aromaterapii. Uzyskiwany jest w procesie destylacji (...) do stosowania olejku lawendowego Aromaterapię z użyciem olejku lawendowego...

Aromaterapia

Olejek pomarańczowy

Olejek pomarańczowy to ważne „narzędzie" aromaterapii. Ma wiele właściwości, które wspomagają leczenie przeróżnych dolegliwości i schorzeń (...) pomarańczowego Olejek pomarańczowy ma wiele zastosowań w aromaterapii,...

Aromaterapia

Olejek ylang-ylang

Olejek ylang-ylang to jeden z naturalnych olejków eterycznych stosowanych w aromaterapii. Ma on właściwości antyseptyczne i uspokajające, stosowany (...) również w leczeniu zaburzeń nerwowych. Aromaterapia z wykorzystaniem...

Aromaterapia

Olejek miętowy - lekarstwo na gorączkę i nie tylko

Olejek miętowy - lekarstwo na gorączkę i nie tylko

Nazwa rośliny, z której produkuje się olejek eteryczny pochodzi od imienia greckiej nimfy Mintho, która, według mitologii, była podziemną kochanką Hadesa. Bóg ciemności i świata umarłych, aby uchronić ją przed gniewem i zazdrością swojej żony, zamienił...