Trwa ładowanie...

Popękany język - zespół Melkerssona Rosenthala, suchość w ustach, reakcja uczuleniowa

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
28.07.2023 09:42
Popękany język może być objawem reakcji uczuleniowej, która pojawia się na skutek spożycia produktów żywnościowych zawierających alergen.
Popękany język może być objawem reakcji uczuleniowej, która pojawia się na skutek spożycia produktów żywnościowych zawierających alergen. (123rf)

Popękany język może być objawem reakcji uczuleniowej, która pojawia się na skutek spożycia produktów żywnościowych zawierających alergen. Wśród innych przyczyn popękanego języka lekarze wymieniają choroby genetyczne, np. Zespół Melkerssona Rosenthala.

spis treści

1. Jakie funkcje spełnia język?

Język jest narządem, który spełnia szereg ważnych funkcji. Dzięki niemu możemy przesuwać pokarm pod zęby, mieszać pokarm w jamie ustnej, a także przesuwać kęsy pokarmu w stronę gardła. Narząd ten pełni kluczową funkcję w procesie kształtowania dźwięków mowy ludzkiej.

Język jest narządem zbudowanym z mięśni. Zarówno kolor, jak i wygląd tego narządu może sporo nam powiedzieć o naszym zdrowiu. Język osoby zdrowej jest gładki i różowy. Posiada wilgotną śluzówkę, na której znajdują się liczne guzki, tzw. brodawki językowe.

2. Popękany język

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Popękany język można rozpoznać po jednym lub kilku głębokich lub płytkich pęknięciach (zwanych bruzdami lub szczelinami). Pęknięcia te usytuowane są na zazwyczaj na górnej części języka. U wielu pacjentów popękany język charakteryzuje się pośrodkową bruzdą z licznymi odgałęzieniami w postaci bruzd bocznych.

U pozostałej grupy pacjentów pęknięcia mogą przybierać formę licznych, nieregularnych krętych rowków o głębokości dwóch, trzech milimetrów. Zdarza się, że pęknięcia sięgają do krawędzi języka. Wielu pacjentów uskarża się na to, że wewnątrz bruzd i pęknięć gromadzą się resztki jedzenia.

Szczotkowanie górnej powierzchni języka pozwala usunąć wszelkie zanieczyszczenia. To również podstawowy element profilaktyki jamy ustnej. Usuwanie resztek jedzenia z bruzd i rowków zapobiega rozwojowi podrażnień i chorób języka.

3. Przyczyny popękanego języka

Popękany język zwykle postrzegany jest jako nieestetyczny defekt. Niewiele osób nie zdaje sobie sprawy, że pęknięcia na tym narządzie mogą sygnalizować liczne choroby, zarówno genetyczne, jak i ogólnoustrojowe.

Najczęstsze przyczyny pękniętego języka:

3.1. Popękany język a zespół Melkerssona Rosenthala

Zespół Melkerssona Rosenthala (Melkersson Rosenthal Syndrome – MRS) to rzadka choroba genetyczna. Jej przyczyny nie zostały do końca wyjaśnione. U pacjentów dotkniętych zespołem Melkerssona Rosenthala zauważyć można tzw. triadę objawów. Choroba charakteryzuje się nawracającym obwodowym porażeniem nerwu twarzowego, obrzękiem tkanek miękkich twarzoczaszki, a także pofałdowaniem języka. Język chorych na Melkersson Rosenthal Syndrome jest zazwyczaj zgrubiały i pofałdowany. Na zewnętrznej jego stronie występują przerośnięte brodawki językowe. Zjawisko to występuje u niemal osiemdziesięciu procent pacjentów, chorych na MRS.

3.2. Popękany język a suchość w ustach (kserostomia)

Popękany język często jest objawem kserostomii. Suchość w ustach, nazywana także kserostomią to poważne zaburzenie spowodowane wydzielaniem zbyt małej ilości śliny przez gruczoły ślinowe. Rozwój tego zaburzenia może być spowodowany stosowaniem niektórych środków farmaceutycznych, np. leków moczopędnych, leków przeciwdepresyjnych, leków na nadciśnienie tętniczne, środków przeciwlękowych i uspokajających.

Suchość w ustach objawiająca się problemami z mówieniem, pęknięciami na języku, owrzodzeniami, próchnicą czy zanikiem błony śluzowej może być wywołana również cukrzycą, grzybicą jamy ustnej, sardkoidozą lub nadczynnością tarczycy.

3.3. Popękany język a reakcja uczuleniowa

Popękany język może być następstwem reakcji uczuleniowej. Reakcja uczuleniowa powoduje u pacjenta nie tylko pęknięcia na górnej powierzchni języka, ale również świąd, ból, obrzęk lub pieczenie. W przebiegu reakcji uczuleniowej język pacjenta zwiększa swój rozmiar, staje się bardziej czerwony niż różowy. Reakcja uczuleniowa może pojawić się na skutek zjedzenia pokarmu zawierającego jakiś alergen, np. orzechy arachidowe, laktozę, gluten, jajo kurze, ryby, owoce morza.

Reakcja uczuleniowa u dorosłych może wystąpić również po spożyciu substancji konserwującej, np. benzoesanu sodu, kwasu sorbowego, błękitu brylantowego czy czerwieni koszenilowej.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze