Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Popękany język - zespół Melkerssona Rosenthala, suchość w ustach, reakcja uczuleniowa

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
28.07.2023 09:42
Popękany język może być objawem reakcji uczuleniowej, która pojawia się na skutek spożycia produktów żywnościowych zawierających alergen.
Popękany język może być objawem reakcji uczuleniowej, która pojawia się na skutek spożycia produktów żywnościowych zawierających alergen. (123rf)

Popękany język może być objawem reakcji uczuleniowej, która pojawia się na skutek spożycia produktów żywnościowych zawierających alergen. Wśród innych przyczyn popękanego języka lekarze wymieniają choroby genetyczne, np. Zespół Melkerssona Rosenthala.

spis treści

1. Jakie funkcje spełnia język?

Język jest narządem, który spełnia szereg ważnych funkcji. Dzięki niemu możemy przesuwać pokarm pod zęby, mieszać pokarm w jamie ustnej, a także przesuwać kęsy pokarmu w stronę gardła. Narząd ten pełni kluczową funkcję w procesie kształtowania dźwięków mowy ludzkiej.

Język jest narządem zbudowanym z mięśni. Zarówno kolor, jak i wygląd tego narządu może sporo nam powiedzieć o naszym zdrowiu. Język osoby zdrowej jest gładki i różowy. Posiada wilgotną śluzówkę, na której znajdują się liczne guzki, tzw. brodawki językowe.

2. Popękany język

Popękany język można rozpoznać po jednym lub kilku głębokich lub płytkich pęknięciach (zwanych bruzdami lub szczelinami). Pęknięcia te usytuowane są na zazwyczaj na górnej części języka. U wielu pacjentów popękany język charakteryzuje się pośrodkową bruzdą z licznymi odgałęzieniami w postaci bruzd bocznych.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

U pozostałej grupy pacjentów pęknięcia mogą przybierać formę licznych, nieregularnych krętych rowków o głębokości dwóch, trzech milimetrów. Zdarza się, że pęknięcia sięgają do krawędzi języka. Wielu pacjentów uskarża się na to, że wewnątrz bruzd i pęknięć gromadzą się resztki jedzenia.

Szczotkowanie górnej powierzchni języka pozwala usunąć wszelkie zanieczyszczenia. To również podstawowy element profilaktyki jamy ustnej. Usuwanie resztek jedzenia z bruzd i rowków zapobiega rozwojowi podrażnień i chorób języka.

3. Przyczyny popękanego języka

Popękany język zwykle postrzegany jest jako nieestetyczny defekt. Niewiele osób nie zdaje sobie sprawy, że pęknięcia na tym narządzie mogą sygnalizować liczne choroby, zarówno genetyczne, jak i ogólnoustrojowe.

Najczęstsze przyczyny pękniętego języka:

3.1. Popękany język a zespół Melkerssona Rosenthala

Zespół Melkerssona Rosenthala (Melkersson Rosenthal Syndrome – MRS) to rzadka choroba genetyczna. Jej przyczyny nie zostały do końca wyjaśnione. U pacjentów dotkniętych zespołem Melkerssona Rosenthala zauważyć można tzw. triadę objawów. Choroba charakteryzuje się nawracającym obwodowym porażeniem nerwu twarzowego, obrzękiem tkanek miękkich twarzoczaszki, a także pofałdowaniem języka. Język chorych na Melkersson Rosenthal Syndrome jest zazwyczaj zgrubiały i pofałdowany. Na zewnętrznej jego stronie występują przerośnięte brodawki językowe. Zjawisko to występuje u niemal osiemdziesięciu procent pacjentów, chorych na MRS.

3.2. Popękany język a suchość w ustach (kserostomia)

Popękany język często jest objawem kserostomii. Suchość w ustach, nazywana także kserostomią to poważne zaburzenie spowodowane wydzielaniem zbyt małej ilości śliny przez gruczoły ślinowe. Rozwój tego zaburzenia może być spowodowany stosowaniem niektórych środków farmaceutycznych, np. leków moczopędnych, leków przeciwdepresyjnych, leków na nadciśnienie tętniczne, środków przeciwlękowych i uspokajających.

Suchość w ustach objawiająca się problemami z mówieniem, pęknięciami na języku, owrzodzeniami, próchnicą czy zanikiem błony śluzowej może być wywołana również cukrzycą, grzybicą jamy ustnej, sardkoidozą lub nadczynnością tarczycy.

3.3. Popękany język a reakcja uczuleniowa

Popękany język może być następstwem reakcji uczuleniowej. Reakcja uczuleniowa powoduje u pacjenta nie tylko pęknięcia na górnej powierzchni języka, ale również świąd, ból, obrzęk lub pieczenie. W przebiegu reakcji uczuleniowej język pacjenta zwiększa swój rozmiar, staje się bardziej czerwony niż różowy. Reakcja uczuleniowa może pojawić się na skutek zjedzenia pokarmu zawierającego jakiś alergen, np. orzechy arachidowe, laktozę, gluten, jajo kurze, ryby, owoce morza.

Reakcja uczuleniowa u dorosłych może wystąpić również po spożyciu substancji konserwującej, np. benzoesanu sodu, kwasu sorbowego, błękitu brylantowego czy czerwieni koszenilowej.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze