Popularny napój może zwiększać ryzyko raka o 80 proc.
Na skutek chorób nowotworowych umiera prawie 10 milionów osób rocznie. Naukowcy nie ustają w poszukiwaniu czynników zwiększających powstawanie nowotworów. W ostatnich miesiącach wzięli pod lupę popularny napój. Okazało się, że może przyczyniać się do rozwoju raka.
1. Dieta wpływa na powstanie komórek nowotworowych
Jedno z badań przeprowadzonych przez naukowców z National Cancer Institute i brytyjski World Cancer Research Fund ujawniło alarmujące dane na temat spożycia mleka krowiego. Badacze przeanalizowali dane ponad 50 000 kobiet z okresu ośmiu lat.
Poproszono, aby w tym okresie wypełniały ankiety dotyczące nawyków żywieniowych. Połowa kobiet w badaniu przestrzegała diety wegetariańskiej i piła mleko sojowe, podczas gdy inne spożywały mleko krowie.
Naukowcy dostosowali się do wszystkich czynników wpływających na ryzyko zachorowania na raka, takich jak spożycie alkoholu, aktywność fizyczna, hormony i historia rozrodcza.
- Eksperyment został rozpoczęty z zamiarem ustalenia związku między spożyciem soi a rakiem piersi. Podczas badań stało się jasne, że bardziej musimy przyjrzeć się jednak nabiałowi – wyjaśnił Gary E. Fraser, główny autor badania.
2. Mleko krowie a ryzyko zachorowania na nowotwór
Wśród uczestniczek, które przystąpiły do badań jako osoby zdrowe, 1057 zachorowało na raka piersi. Zespół nie był w stanie ustalić związku między soją a rakiem piersi. Odkrycia wskazały, że winowajcą było mleko krowie.
- Badanie sugerowało, że codzienne picie mleka krowiego, nawet w niewielkich ilościach, może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi nawet o 80 procent – wyjaśnił dr Fraser.
- Odkryliśmy, że przy stosunkowo niskich dawkach mleka mlecznego, mniej niż filiżanka dziennie, nastąpił gwałtowny wzrost ryzyka raka piersi. Przy jednej filiżance dziennie widzieliśmy ponad 50-procentowy wzrost ryzyka, przy dwóch do trzech filiżanek dziennie ryzyko wzrosło o 70 do 80 procent – sprecyzował Fraser.
Naukowcy podkreślają jednak, że badanie miało charakter obserwacyjny, dlatego udało się jedynie stwierdzić korelację między spożyciem mleka krowiego a rakiem piersi, a nie potwierdzić efekt przyczynowy.
Cancer Research UK stwierdza, że dowody na to, że mleko i produkty mleczne powodują raka piersi, nie są spójne.
- Niektóre badania wykazały, że nabiał może zwiększać ryzyko raka piersi. Podczas gdy inni odkryli, że może je zmniejszać. Potrzebujemy więcej wysokiej jakości badań, aby zrozumieć, czy istnieje tu związek – powiedzieli przedstawiciele organu zdrowia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także:
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.