Przez lata byliśmy w błędzie. Choroba Alzheimera nie musi zaczynać się w mózgu

Najnowsze badania naukowców z Nowego Orleanu sugerują, że rozwój choroby Alzheimera nie musi zaczynać się w mózgu. Okazuje się, że ta neurodegradacyjna choroba może mieć swój początek w jelitach.

Okazuje się, że w prewencji szkodliwego mechanizmu kluczowe może być spożycie błonnika pokarmowegoOkazuje się, że w prewencji szkodliwego mechanizmu kluczowe może być spożycie błonnika pokarmowego
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zbadano zależność między bakteriami w jelitach a neurodegradacją

Ostatnie analizy badaczy z LSU Health New Orleans Neuroscience Center sugerują, że istnieje zależność między bakteriami w jelitach a powstawaniem silnej prozapalnej toksyny w komórkach mózgu, która przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera.

Udowodniono, że cząsteczka zawierająca silną neurotoksynę wytwarzaną przez drobnoustroje, pochodzącą z bakterii Gram-ujemnych znajdujących się w ludzkim przewodzie pokarmowym, generuje neurotoksynę o nazwie BF-LPS.

Jak tłumaczy autor badań, jest to jedna najbardziej prozapalnych glikolipidów pochodzenia mikrobiologicznego.

- Ogólnie rzecz biorąc, LPS są prawdopodobnie najsilniejszymi znanymi prozapalnymi, neurotoksycznymi glikolipidami pochodzenia mikrobiologicznego. Wiele laboratoriów, w tym nasze własne, wykryło różne formy LPS w neuronach ludzkiego mózgu dotkniętego chorobą Alzheimera – podkreśla dr Lukiw z LSU Health New Orleans Neuroscience Center oraz Wydziałów Biologii Komórki i Anatomii, Neurologii i Okulistyki.

Naukowcom udało się ustalić, że BF-LPS z przewodu pokarmowego przedostaje się do krwi, przekracza barierę krew-mózg i z pomocą układu krążenia uzyskuje dostęp do przedziałów mózgowych.

Dochodzi do stanu zapalnego komórek mózgowych i hamowania specyficznego dla neuronów światła neurofilamentu (NF-L), czyli białka, które wspiera nierozerwalność komórek. Kiedy poziom białka jest zbyt niski, dochodzi do zaniku komórek nerwowych. Takie zjawisko obserwuje się w neuronach dotkniętych chorobą Alzheimera.

Odpowiednia dieta może zredukować szkodliwy proces

Okazuje się, że prewencji szkodliwego mechanizmu kluczowe może być spożycie błonnika pokarmowego.

"Oparte na diecie podejście do równoważenia mikroorganizmów w mikrobiomie może być atrakcyjnym sposobem modyfikowania liczebności i złożoności enterotoksygennych form drobnoustrojów związanych z chorobą Alzheimera oraz ich potencjału do patologicznego uwalniania wysoce neurotoksycznych drobnoustrojów" - tłumaczy dr Lukiw.

Jak precyzuje neurotoksyna BF-LPS jest naturalnym produktem ubocznym drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym. Jej źródłem są bakterie Baceroides fragilis obecne w mikrobiomie. Ich ilość można regulować przez spożywanie błonnika.

Naukowcy podkreślają jednak, że potrzeba kolejnych badań na większej grupie ludzi, które potwierdziłyby stawiane wyżej tezy. W tej chwili nie ma bowiem jednoznacznych dowodów na to, że mikrobiom jelitowy jest bezpośrednim przyczynowym czynnikiem rozwoju choroby Alzheimera.

Inne badania nad mikrobiomem jelitowym i chorobą Alzheimera

Temat powiązań między mikrobiomem jelitowym a chorobą Alzheimera zastanawia naukowców od lat. Powstało wiele badań, z których część wciąż jest w fazie analiz laboratoryjnych na zwierzętach i badaniach pilotowych na ludziach. Już w przeszłości naukowcom udało się ustalić, że:

  • mikrobiom jelitowy może wpływać na produkcję amyloidu - białka, które odkłada się w mózgu i jest uważane za główny czynnik rozwoju choroby Alzheimera.
  • bakterie jelitowe mogą produkować chemiczne substancje, takie jak lipopolisacharydy, które powodują stan zapalny w mózgu i zwiększają ryzyko rozwoju choroby.
  • niektóre badania sugerują, że zmiany w mikrobiomie jelitowym są związane z upośledzeniem funkcji poznawczych u osób z chorobą Alzheimera.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej