Przeżyła 122 lata. Twierdziła, że 3 produkty zapewniły jej długowieczność
Czy sekretem długowieczności może być dieta? Jeanne Louise Calment, Francuzka, która dożyła 122 lat, zdradziła mediom, co jej zdaniem przyczyniło się do długiego życia. Wbrew oczekiwaniom, nie były to zdrowe warzywa czy owoce.
1. Tajemnica długowieczności
Przed swoją śmiercią w 1997 roku, Calment wyznała, że te trzy produkty były jej ulubionymi i często po nie sięgała - oliwa z oliwek, czekolada i porto. Te wybory mogą wydawać się zaskakujące, ale jak się okazuje, mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie.
Serwis Express.co.uk postanowił zbadać, jakie właściwości mają i czy rzeczywiście mogą wpływać pozytywnie na zdrowie. Zwrócili się o to do eksperta ds. żywienia Tylera Woodarda.
Woodard wyjaśnił, że oliwa z oliwek jest bogata w przeciwutleniacze, które są uważane za zdrowe tłuszcze. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, który chroni przed rozwojem miażdżycy, zakrzepicy żył czy chorobami układu krążenia.
- Oliwa z oliwek jest bardzo dobrze znana ze swoich zdrowych tłuszczów, pomaga zredukować ryzyko chorób. Jest to składnik, który może być używany do prawie wszystkiego, co gotujesz, szczególnie do smażenia warzyw lub mięsa. Ile należy jej spożywać? Wystarczy jedna do dwóch łyżek dziennie – powiedział Woodard.
Jego słowa potwierdza badanie opublikowane w tym roku w ''Journal of the American College of Cardiology''. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda doszli do wniosku, że osoby, które spożywają większe ilości oliwy z oliwek, nie tylko zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, lecz także raka i chorób neurodegeneracyjnych.
2. Czekolada - słodki sekret zdrowia?
Innym zaskakującym produktem, który Calment wymieniła jako jeden z jej ulubionych, była czekolada. Jak jednak wyjaśnia Woodard, gorzka czekolada ma wiele właściwości prozdrowotnych.
- Czekolada jest pełna przeciwutleniaczy oraz antocyjanów i kwasów fenolowych, które odgrywają ważną rolę w poprawie pracy mózgu, ochronie komórek przed stanami zapalnymi i wzmacnianiu układu odpornościowego. Ponadto gorzka czekolada jest bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez i cynk – stwierdził Woodard.
Ekspert zaznacza jednak, że czekoladę należy spożywać z umiarem, ponieważ jej nadmiar może prowadzić do otyłości i chorób układu krążenia. Badanie opublikowane w czasopiśmie ''Antioxidants and Redox Signaling'' wykazało, że kakao może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
3. Słodkie wino wzmacniane alkoholem
- Sugeruje się, że wino chroni przed chorobami serca i chorobami autoimmunologicznymi oraz obniża poziom cholesterolu. Ma bowiem właściwości przeciwzapalne. Zaleca się jednak, aby pić je z umiarem, ponieważ zbyt dużo alkoholu może powodować problemy zdrowotne i uzależnienie – informuje Woodard.
Porto jest jednym z mocniejszych win, ponieważ podczas produkcji jest dodatkowo wzmacniane alkoholem, dlatego lepiej spożywać je sporadycznie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.