Jak uniknąć miażdżycy?

Aby zminimalizować ryzyko zachorowania na miażdżycę, warto mieć pod kontrolą poziom homocysteiny. Jej nadmiar wpływa niekorzystnie na stan naczyń krwionośnych, a w konsekwencji prowadzić może nawet do zawału czy udaru. Zbyt wysoki poziom homocysteiny może wynikać z niewłaściwego przyswajania kwasu foliowego, spowodowanego mutacją genu MTHFR.

Przyczyny miażdżycy – cholesterol?

Każdy słyszał o „złym cholesterolu”, nazywanym również cholesterolem LDL, odpowiedzialnym za transportowanie cholesterolu z wątroby do komórek organizmu. Ich nadmiar w organizmie odkłada się w naczyniach krwionośnych, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe i blokując prawidłowy przepływ krwi.

Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi

Przez to cholesterol LDL przyczynia się do chorób układu krążenia i zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu. Dlatego warto zwrócić uwagę na czynniki mogące zwiększyć ryzyko osadzenia się tej szkodliwej substancji w naszych żyłach. Jednym z nich jest nadmierne stężenie homocysteiny.

Produkty, które są zdrowe i mogą doprowadzić do miażdżycy vs. produkty, które prowadzą do miażdżycy, a które mogą uratować ci życie

Wiele spośród dostępnych na rynku płatków śniadaniowych jest przyrządzone z mocno przetworzonych ziaren zbóż oraz sporej ilości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego....

Homocysteina – cholesterol XXI wieku

Nadmiar homocysteiny uszkadza śródbłonek naczyń krwionośnych, sprawiając że są one bardziej podatne na odkładanie się zbędnych substancji (m.in. cholesterolu LDL). Przyczynia się więc ona do rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Skąd się jednak bierze w naszym organizmie? Powstaje jako produkt uboczny przetwarzania białek i powinna od razu zostać przekształcona w inne, nieszkodliwe substancje. Czasem jednak proces ten jest zaburzony i poziom homocysteiny jest zbyt wysoki.

Wysoki poziom homocysteiny a mutacja MTHFR

Mutacja ta podnosi poziom homocysteiny, ponieważ zakłóca przyswajanie kwasu foliowego. On z kolei stanowi niezbędny element procesu metylacji, podczas którego homocysteina jest przekształcana w nieszkodliwe dla organizmu substancje. Wszelkie zaburzenia w przyswajaniu kwasu foliowego mogą więc mieć wpływ na wzrost poziomu homocysteiny we krwi. Stwarza to ryzyko rozwoju hiperhomocysteinemii, a tym samym powstawania zmian miażdżycowych.

Homocysteina pod kontrolą – jakie badania wykonać?

Zarówno homocysteina, jak i cholesterol LDL występują naturalnie w organizmie – warto jednak kontrolować ich poziom, by mieć pewność, że nie jest zbyt wysoki. Można to sprawdzić za pomocą zwykłego badania krwi. Jeśli jego wyniki będą niepokojące, dobrze skonsultować się z lekarzem. Być może doradzi on testy pod kątem mutacji genu MTHFR.

To ważne, ponieważ osoby, u których występują takie zmiany powinny przyjmować kwas foliowy w odpowiednio przetworzonej formie. Podobne badanie mogą też rozważyć osoby z już stwierdzoną miażdżycą – może pomóc ono wyjaśni przyczynę choroby i umożliwi lepsze ukierunkowanie leczenia.

Miażdżyca – jak jej przeciwdziałać?

W profilaktyce przeciw rozwojowi miażdżycy szczególnie ważna jest dieta bogata w nisko przetworzone produkty. Dobrze wyeliminować z niej szkodliwy cholesterol oraz zadbać o dostarczenie do organizmu odpowiednich dawek kwasu foliowego (pomoże to w utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny).

Można więc wzbogacić dietę o podroby i rośliny strączkowe naturalnie bogate w kwas foliowy. U osób z mutacją MTHFR zaleca się jednak dodatkową suplementację zmetylowaną jego wersją. Dodatkowo, aby uniknąć gromadzenia się nadmiaru homocysteiny należy zadbać o dostarczenia do organizmu witamin z grupy B – szczególnie B12 i B6.

 

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka
Zdrowe odżywianie

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

Zakazane produkty Jeżeli te rodzaje produktów często pojawiają się w twoim menu, narażasz swoje serce na poważne konsekwencje. Aby uniknąć chorób (...) o wysokiej zawartości tłuszczy nasyconych Dieta bogata w tłuszcze nasycone podnosi...

Kuchnia i gotowanie

Podgrzewasz je w mikrofalówce? To krok do miażdżycy!

Podgrzewasz je w mikrofalówce? To krok do miażdżycy!

do utleniania się cholesterolu. W efekcie tego powstają związki, które są bezpośrednio związane są z ryzykiem miażdżycy i chorobą wieńcową. Jeśli więc chcesz (...) Agencja Żywności i Leków, mikrofala może nierównomiernie podgrzewać...

Badania

Badania, których nie powinniśmy się bać

Badania, których nie powinniśmy się bać

przed badaniem, jak i samo badanie nie należą do najprzyjemniejszych. Obecnie jednak lekarze robią wszystko, by uniknąć uczucia zawstydzenia. Podawane są leki (...) . cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego czy...

Choroby jamy ustnej

Jak uniknąć próchnicy?

Jak uniknąć próchnicy?

Mycie zębów po każdym posiłku, nawet małej, słodkiej przekąsce, to prosty i skuteczny sposób na zdrowe uzębienie.

Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

zapalne w organizmie. Mężczyźni powinni jeść kalafiora z kurkumą - takie połączenie pozwala uniknąć raka prostaty. Dla zdrowia mózgu Warto wiedzieć (...) wpływa na pracę układu krążenia. Jedząc kalafiora, poprawiamy krążenie krwi i...

Choroby i dolegliwości

Jak obniżyć poziom trójglicerydów?

 Jak obniżyć poziom trójglicerydów?

one zmagazynowane w tkance tłuszczowej. Prowadzi to do wzrostu ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. By tego uniknąć, trzeba dbać o dobrze (...) zapalny. Może on przyczynić się do rozwoju miażdżycy czy...