Jak uniknąć miażdżycy?
Aby zminimalizować ryzyko zachorowania na miażdżycę, warto mieć pod kontrolą poziom homocysteiny. Jej nadmiar wpływa niekorzystnie na stan naczyń krwionośnych, a w konsekwencji prowadzić może nawet do zawału czy udaru. Zbyt wysoki poziom homocysteiny może wynikać z niewłaściwego przyswajania kwasu foliowego, spowodowanego mutacją genu MTHFR.
1. Przyczyny miażdżycy – cholesterol?
Każdy słyszał o „złym cholesterolu”, nazywanym również cholesterolem LDL, odpowiedzialnym za transportowanie cholesterolu z wątroby do komórek organizmu. Ich nadmiar w organizmie odkłada się w naczyniach krwionośnych, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe i blokując prawidłowy przepływ krwi.
Przez to cholesterol LDL przyczynia się do chorób układu krążenia i zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu. Dlatego warto zwrócić uwagę na czynniki mogące zwiększyć ryzyko osadzenia się tej szkodliwej substancji w naszych żyłach. Jednym z nich jest nadmierne stężenie homocysteiny.
2. Homocysteina – cholesterol XXI wieku
Nadmiar homocysteiny uszkadza śródbłonek naczyń krwionośnych, sprawiając że są one bardziej podatne na odkładanie się zbędnych substancji (m.in. cholesterolu LDL). Przyczynia się więc ona do rozwoju miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Skąd się jednak bierze w naszym organizmie? Powstaje jako produkt uboczny przetwarzania białek i powinna od razu zostać przekształcona w inne, nieszkodliwe substancje. Czasem jednak proces ten jest zaburzony i poziom homocysteiny jest zbyt wysoki.
3. Wysoki poziom homocysteiny a mutacja MTHFR
Mutacja ta podnosi poziom homocysteiny, ponieważ zakłóca przyswajanie kwasu foliowego. On z kolei stanowi niezbędny element procesu metylacji, podczas którego homocysteina jest przekształcana w nieszkodliwe dla organizmu substancje. Wszelkie zaburzenia w przyswajaniu kwasu foliowego mogą więc mieć wpływ na wzrost poziomu homocysteiny we krwi. Stwarza to ryzyko rozwoju hiperhomocysteinemii, a tym samym powstawania zmian miażdżycowych.
4. Homocysteina pod kontrolą – jakie badania wykonać?
Zarówno homocysteina, jak i cholesterol LDL występują naturalnie w organizmie – warto jednak kontrolować ich poziom, by mieć pewność, że nie jest zbyt wysoki. Można to sprawdzić za pomocą zwykłego badania krwi. Jeśli jego wyniki będą niepokojące, dobrze skonsultować się z lekarzem. Być może doradzi on testy pod kątem mutacji genu MTHFR.
To ważne, ponieważ osoby, u których występują takie zmiany powinny przyjmować kwas foliowy w odpowiednio przetworzonej formie. Podobne badanie mogą też rozważyć osoby z już stwierdzoną miażdżycą – może pomóc ono wyjaśni przyczynę choroby i umożliwi lepsze ukierunkowanie leczenia.
5. Miażdżyca – jak jej przeciwdziałać?
W profilaktyce przeciw rozwojowi miażdżycy szczególnie ważna jest dieta bogata w nisko przetworzone produkty. Dobrze wyeliminować z niej szkodliwy cholesterol oraz zadbać o dostarczenie do organizmu odpowiednich dawek kwasu foliowego (pomoże to w utrzymaniu prawidłowego poziomu homocysteiny).
Można więc wzbogacić dietę o podroby i rośliny strączkowe naturalnie bogate w kwas foliowy. U osób z mutacją MTHFR zaleca się jednak dodatkową suplementację zmetylowaną jego wersją. Dodatkowo, aby uniknąć gromadzenia się nadmiaru homocysteiny należy zadbać o dostarczenia do organizmu witamin z grupy B – szczególnie B12 i B6.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.