Rujnują jelita i niszczą mikrobiom. Najgorsze nawyki dla układu pokarmowego
Gdy chorują jelita, cierpi cały organizm. Niektóre z naszych nawyków mogą rujnować układ trawienny, a nie zawsze jesteśmy świadomi, w jaki sposób zmniejszamy populację korzystnych bakterii zamieszkujących nasze jelita. Czego się więc wystrzegać, by zadbać o mikrobiom?
1. Szkodzi nie tylko cukier
Nasz układ trawienny cierpi szczególnie na skutek spożywania cukru - niezależnie od tego, czy mówimy o białym cukrze, brązowym, czy też o cukrze zawartym w miodzie. Jest obecny nie tylko w samodzielnie posłodzonej herbacie, ale również w wielu produktach dostępnych w sklepach, gdzie jest zamaskowany jako syrop glukozowo-fruktozowy.
Spożywanie cukru na co dzień "daje pożywkę" dla patogenów w naszym układzie pokarmowym, szczególnie dla drożdżaków z gatunku Candida, które są w stanie zdominować dobroczynne bakterie. Zaburzenia równowagi mikrobioty jelitowej oraz stany zapalne, które są spowodowane przez proste węglowodany, są jednym z największych niebezpieczeństw dla zdrowia człowieka we współczesnym świecie.
Zastanawiasz się, co wybrać zamiast cukru? Ksylitol, erytrytol, mannitol, czy sorbitol? Wiele produktów spożywczych zawiera dodatek alkoholi cukrowych. Pomimo że te substancje zapewniają słodki smak i są uważane za zdrową alternatywę dla cukru, mogą one negatywnie wpływać na funkcjonowanie jelit. Sztuczne słodziki również mogą wpływać negatywnie na mikrobiotę jelit.
2. Ostrożnie z mięsem
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od dawna podkreśla, że czerwone mięso jest czynnikiem ryzyka dla wielu nowotworów, co zostało potwierdzone przez szereg badań przeprowadzonych na przestrzeni lat. Najbardziej niebezpieczne jest jednak mięso przetworzone i rodzaje bogate w nasycone kwasy tłuszczowe.
Dlatego diety ograniczające czy wykluczające mięso oraz dieta śródziemnomorska, w której produkty pochodzenia zwierzęcego spożywane są rzadko, to modele żywieniowe stojące na podium zdrowego stylu życia.
3. Unikaj białej mąki
Chociaż takie produkty jak bułki, chleb pszenny, biały ryż i makaron są bardzo popularne, to niestety nie zawierają one korzystnego błonnika. Informacje na temat pozytywnych skutków spożywania błonnika są coraz bardziej powszechne.
Pewne mikroorganizmy, które są korzystne dla naszego zdrowia, rozkładają błonnik w naszych jelitach na użyteczne substancje. Te z kolei gwarantują nam utrzymanie prawidłowego poziomu trójglicerydów, cholesterolu, a także glukozy i insuliny we krwi.
4. Uwaga na leki
W trakcie terapii antybiotykowej zwykle korzystamy z probiotyków. Ogólnie wiadomo, że medykamenty używane do zwalczania infekcji bakteryjnych nie działają wybiórczo. W procesie usuwania patogenów z naszego ciała, niszczą one także "pozytywne" bakterie, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego i całego organizmu.
Warto jednak pamiętać, że nie tylko antybiotyki mogą zaburzać mikrobiotę jelit. Istnieje wiele leków, które mogą mieć podobny wpływ, a niektóre z nich zażywamy na co dzień. Należą do nich:
- inhibitory pompy protonowej (IPP),
- leki stosowane w cukrzycy,
- niektóre antydepresanty.
5. Zrezygnuj z używek
Konsumpcja alkoholu wiąże się z wieloma szkodliwymi dla zdrowia konsekwencjami, na przykład zgonem komórek mózgowych i marskością wątroby. Nie są to jednak jedyne problemy - picie alkoholu jest związane również z różnymi rodzajami nowotworów, takimi jak rak przełyku, wątroby, trzustki, żołądka, czy jelita grubego. Badacze zwrócili także uwagę, że alkohol może wpływać niekorzystnie na mikrobiom jelitowy.
Z kolei badanie opublikowane na łamach "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" wykazało, że palacze, którzy od 40 lat sięgają po tytoń, mogą mieć nawet o 50 proc. większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.