Skład mikroflory jelitowej niemowlęcia – ważny czynnik odpowiedniego rozwoju
Dojrzewanie układu pokarmowego to złożony i długotrwały proces, trwający przez cały okres 1000 pierwszych dni życia. Rozpoczyna się na etapie życia płodowego, a jego kontynuacja trwa nawet do 3. roku życia. W tym czasie organizm maluszka wymaga specjalnej ochrony, dostosowanej do wyjątkowych potrzeb rozwijającego się organizmu.
Kształtowanie układu pokarmowego dziecka rozpoczyna się w łonie matki. Już w czasie ciąży następuje stopniowe dojrzewanie poszczególnych narządów po to, by po narodzinach mogły podjąć samodzielnie procesy trawienia pokarmu i wchłaniania składników odżywczych.
Mimo, że układ pokarmowy niemowlęcia po urodzeniu może podjąć funkcje trawienia i wchłaniania, to jednak pod względem fizjologicznym nie jest w pełni dojrzały. Na przykład w ślinie maluszka, odpowiedzialnej za początkowe procesy trawienia pożywienia, brakuje niektórych substancji antybakteryjnych. Z kolei przełyk, którym pokarm przemieszcza się do żołądka, jest nieco krótszy, ma mniejszą pojemność oraz charakteryzuje się brakiem odpowiedniego napięcia mięśnia dolnego zwieracza przełyku. Początkowo żołądek jest zbiorniczkiem o pojemności zaledwie ok. 2 ml, który w czasie pierwszego miesiąca życia urośnie do objętości ok. 40ml. W jelicie, w którym następuje wchłanianie większości składników odżywczych pochodzących z pożywienia, dojrzewająca mikroflora oraz zwiększona przepuszczalność nabłonka jelitowego sprzyjają przenikaniu alergenów do organizmu dziecka.
1. Pożyteczne bakterie układu pokarmowego
Ze względu na intensywny rozwój i wyjątkową wrażliwość organizmu niemowlę potrzebuje specjalnej ochrony. Przez pierwsze 6 miesięcy życia w naturalny sposób zapewnia mu ją wyłączne karmienie piersią, które, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), jest najodpowiedniejszym sposobem żywienia w tym okresie. Mleko matki ma zbilansowany skład odpowiadający wymaganiom tak delikatnego organizmu. Jest łatwo przyswajalne, a także sprzyja dojrzewaniu mikroflory jelitowej, która usprawnia pracę układu pokarmowego, a tym samym wpływa na odpowiedni rozwój dziecka.
– Od momentu narodzin zachodzi stopniowa kolonizacja przewodu pokarmowego. W jelitach noworodków karmionych piersią dominują dobroczynne bifidobakterie i pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus, a ich rozwój wspierają obecne w mleku mamy oligosacharydy. W okresie wprowadzania pokarmów stałych flora bakteryjna niemowlęcia upodabnia się do mikroflory jelitowej osoby dorosłej – tłumaczy dr n. med. Agnieszka Krzywicka, ekspert BebiKlub.pl.
2. Optymalizacja składu mikroflory jelitowej
Skład mikroflory jelitowej u niemowląt jest różny i zależny od wielu czynników. Wpływają na to np. okoliczności przyjścia na świat, do których należy rodzaj porodu czy wiek ciążowy dziecka w chwili narodzin oraz sposób karmienia w pierwszych miesiącach życia.
Jednym z kluczowych elementów mających wpływ na zdrowie niemowlęcia jest sprawnie działający układ pokarmowy. Jego prawidłowe funkcjonowanie zapewnia dostarczenie składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju innych układów organizmu, np. układu nerwowego. Ma on wpływ na samopoczucie dziecka, jego komfort emocjonalny. Dzięki właściwej pracy układu pokarmowego dziecko czuje się dobrze, co oznacza, że np. zasypia spokojnie oraz ma energię do zabawy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.