Trwa ładowanie...

Ta pora jest najlepsza do ćwiczeń. Chroni przed cukrzycą

 Katarzyna Prus
08.11.2022 12:04
Lepiej ćwiczyć późnym popołudniem niż rano
Lepiej ćwiczyć późnym popołudniem niż rano (Getty Images)

Aktywność fizyczna jest kluczowa w zapobieganiu wielu poważnym chorobom, w tym cukrzycy. Nowe badania dowodzą jednak, że kluczowa jest pora dnia, którą wybieramy na ćwiczenia. Okazuje się, że poranek nie jest najlepszym wyborem.

spis treści

1. Ćwicz, ale nie z samego rana

Holenderscy naukowcy nie mają wątpliwości, że aktywność fizyczna to podstawa w profilaktyce cukrzycy. Wskazują jednak, że znacznie lepsze efekty od porannych ćwiczeń, przyniosą te o późnych godzinach.

Lepsze efekty w profilaktyce cukrzycy przynoszą ćwiczenia o późnej porze
Lepsze efekty w profilaktyce cukrzycy przynoszą ćwiczenia o późnej porze (Getty Images)
Zobacz film: "Cukrzyca to pięć różnych chorób"

Aktywność fizyczna zarówno w profilaktyce jak i leczeniu cukrzycy przynosi wiele korzyści. Ułatwia m.in. utrzymanie odpowiedniej masy ciała (lub jej zmniejszenie), zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i pomaga lepiej kontrolować poziom cukru we krwi. Obniża też ryzyko powikłań choroby.

2. Pora dnia jest kluczowa dla efektów ćwiczeń

Z badań holenderskich naukowców opublikowanych na łamach czasopisma "Diabetologia", wynika, że popołudniowe lub wieczorne ćwiczenia, pomagają lepiej kontrolować poziom glukozy we krwi u osób starszych.

Okazuje się, że u osób, które ćwiczą później, ryzyko zachorowania na cukrzycę jest niższe, niż u tych, które na aktywność fizyczną wybierają poranek.

Naukowcy zbadali wpływ ćwiczeń na 775 holenderskich mężczyzn i kobiet. Uczestnicy w wieku od 45 do 65 lat zostali podzieleni na trzy grupy: osoby, które ćwiczyły głównie rano (między godz. 6 a 12), po południu (między 12 i 18) i wieczorem (po 18).

Autorzy badania zaobserwowali zmniejszenie insulinooporności, w dwóch grupach osób, które ćwiczyły później. W grupie popołudniowej - o 18 proc., a w grupie wieczornej - o 25 proc..

Insulinooporność to jeden z czynników ryzyka rozwoju cukrzycy. Tkanki stają się oporne na działanie insuliny – hormonu produkowanego przez komórki beta trzustki. W prawidłowych warunkach insulina umożliwia przenikanie cząsteczek glukozy z krwi do tkanki mięśniowej, a tym samym spalanie dostarczanej z jedzeniem energii. Insulinooporność powoduje, że mięśnie stają się obojętne dla bodźca insulinowego, co skutkuje zwiększeniem poziomu glikemii.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze