Umiarkowane picie może mieć pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu

Nowe badanie oferuje kolejne dowody, potwierdzające korzystny wpływ umiarkowanych ilości alkoholu na zdrowie serca. Naukowcy odkryli, że wypicie do dwóch napojów alkoholowych dziennie może spowolnić spadek poziomu dobrego cholesterolu we krwi.

Zespół badawczy ze Stanowego Uniwersytetu Pensylwania i Szpitala Kailuan w Chinach przedstawił swoje wyniki na tegorocznej sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Nowym Orleanie w stanie Los Angeles.

Istnieją dwa typy cholesterolu: ten o niskiej gęstości lipoprotein (LDL) i o wysokiej gęstości lipoprotein (HDL).

Cholesterol LDL jest określany jako zły, ponieważ jego wysoki poziom może przyczyniać się do tworzenia płytek miażdżycowych w tętnicach, co zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Cholesterol HDL, nazywany dobrym, pomaga usunąć cholesterol LDL z tętnic, transportując go z powrotem do wątroby, gdzie jest usuwanany z organizmu. Proces ten może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Według najnowszych badań, umiarkowane spożywanie alkoholu ma pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu
Według najnowszych badań, umiarkowane spożywanie alkoholu ma pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu (Shutterstock)

W Polsce norma dla cholesterolu LDL dla osoby zdrowej wynosi 130 mg/dl. Jednak jeśli dana osoba jest chora, a mianowicie przebyła zawał, udar lub ma chorobę niedokrwienną serca, powinna mieć niższy jego poziom - około 100 mg/dl. W przypadku osób chorych na cukrzycę poziom cholesterolu LDL nie może przekraczać 70 mg/dl.

Jeśli chodzi o normy dla cholesterolu HDL, to są one różne dla kobiet oraz mężczyzn i wynoszą odpowiednio ponad 50 mg/dl i 40 mg/dl dla osób zdrowych. Tymczasem w przypadku ludzi cierpiących na choroby układu krążenia, jego stężenie we krwi musi przekraczać 60 mg/dl. Im więcej dobrego cholesterolu, tym lepiej dla osoby chorej.

Wykazano, że zalecenia zdrowotne dla osób mających problem z poziomem złego cholesterolu, obejmujące przyjęcie zdrowej diety, angażowanie się w aktywność fizyczną, a także rzucenie palenia, zwiększają stężenie cholesterolu HDL. Jednak nowe badania sugerują, że umiarkowane spożycie alkoholu może również pozytywnie wpłynąć na poziom dobrego cholesterolu.

ZOBACZ TAKŻE:

Współautorka badania, Shue Huang z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii, i jej zespół przeanalizowali dane dotyczące 80 081 dorosłych Chińczyków, którzy mieli średnio 49 lat.

Spożycie alkoholu wśród uczestników oceniano w badaniu wyjściowym w 2006 roku i na tej podstawie zostali oni przydzieleni do jednej z pięciu grup, które: nigdy nie piły, piły w przeszłości, piją okazyjnie, piją w sposób umiarkowany i są alkoholikami.

Umiarkowane picie zostało zdefiniowane jako 0,5-1 drink dziennie dla kobiet i jeden lub dwa drinki dziennie dla mężczyzn. Naukowcy zbadali również, jakie rodzaje alkoholu uczestnicy spożywali najczęściej.

Przeczytaj koniecznie

Poziom cholesterolu HDL u badanych mierzono w badaniu wyjściowym w 2006 i ponownie w 2008, 2010 i 2012 roku. Wszyscy dorośli byli wolni od chorób układu krążenia i raka, a także nie stosowali żadnych leków obniżających poziom cholesterolu LDL w czasie obserwacji.

Poziom cholesterolu HDL u wszystkich uczestników zmniejszył się w okresie obserwacji. Jednak naukowcy odkryli, że osoby pijące umiarkowane ilości alkoholu doświadczyły wolniejszego spadku HDL w porównaniu z tymi, które nigdy nie piły lub były alkoholikami.

Dalsze analizy wykazały, iż tempo spadku HDL zależy od rodzaju spożytego alkoholu.

Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia?
Właściwości piwa. Czy może być dobre dla zdrowia? [6 zdjęć]

Nauka pokazuje, że piwo może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, mimo że powszechnie jest kojarzone...

zobacz galerię

Naukowcy odkryli, że poziom dobrego cholesterolu spadał wolniej przy umiarkowanym spożyciu piwa, podczas gdy u osób, które spożywały mocne alkohole, tylko u ludzi pijących okazjonalnie i w sposób umiarkowany zaobserwowano wolniejszy spadek HDL.

Autorzy zauważają, że w badaniu wzięła udział niewystarczająca ilość osób pijących wino, aby określić, czy ten alkohol był związany z wolniejszą redukcją dobrego cholesterolu.

Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia, czy umiarkowane spożycie alkoholu jest korzystne dla poziomu dobrego cholesterolu u innych populacji. Należy także określić, czy wolniejsze obniżenie HDL związane ze spożywaniem trunków jest rezultatem klinicznie istotnym.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy