Trwa ładowanie...

Uważaj na nadmiar produktów mlecznych w diecie. Mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka prostaty

Uważaj na mleko i ser w swojej diecie. Zdaniem badaczy z USA mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka prostaty.
Uważaj na mleko i ser w swojej diecie. Zdaniem badaczy z USA mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka prostaty. (iStock)

Amerykańscy naukowcy z Mayo Clinic odkryli zależności pomiędzy spożywaniem dużej ilości produktów mlecznych a zachorowaniem na raka. Do tej pory wielu lekarzy ostrzegało mężczyzn przed nadmiernym spożywaniem czerwonego mięsa, jednak w świetle najnowszych badań dużo groźniejsze mogą być mleko i ser.

1. Duże ilości mleka i sera w diecie

Badacze z z Mayo Clinic zaobserwowali, że na raka prostaty cierpi zdecydowanie więcej mężczyzn w krajach zachodnich w porównaniu z Azją. Badacze skupili się na ich diecie, podejrzewając, że to ona może wpływać na zwiększoną podatność zachorowania na dany typ nowotworu.

Na tej podstawie zauważyli pewną zależność. Stwierdzili, że niskie spożycie produktów mlecznych w krajach azjatyckich wpływa na mniejszy odsetek chorych na raka prostaty. Analogicznie - mieszkańcy krajów zachodnich prawie każdego dnia sięgają po mleko i ser, a właśnie w tych krajach notuje się najwięcej przypadków zachorowalności na raka prostaty.

Gwiazdy, które walczyły z rakiem prostaty. Apelują, aby się badać
Gwiazdy, które walczyły z rakiem prostaty. Apelują, aby się badać [6 zdjęć]

Rak prostaty, czyli rak gruczołu krokowego, to złośliwy nowotwór. U mężczyzn częściej spotykany jest

zobacz galerię
Zobacz film: "5 objawów raka prostaty, których nie należy ignorować. Nie są oczywiste"

Naukowcy, analizując codzienne menu tysięcy mężczyzn z rożnych krajach zauważyli również, że dieta wegetariańska wyraźnie zmniejszała ryzyko wystąpienia tego typu nowotworu.

"Uważamy, że wysokie spożycie produktów mlecznych to powód do obaw. Nasze odkrycia potwierdzają również od dawna obserwowaną tendencję, która dowodzi licznych korzyści wynikających z diety opartej na roślinach" - wyjaśnia John Shin onkolog z Mayo Clinic, główny autor tego badania.

Badania zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie "Journal of the American Osteopathic Association". Naukowcy objęli obserwacją ponad 1 mln pacjentów, analizując związek ich diety z ryzykiem zachorowania na raka prostaty.

2. Umieralność z powodu raka prostaty

Rak prostaty nazywany też rakiem gruczołu krokowego jest jednym z najczęściej diagnozowanych nowotworów u mężczyzn.

- Jeżeli weźmiemy pod uwagę statystki, to rakiem prostaty jest zagrożonych ok. 13 proc. mężczyzn – podkreśla dr n. med. Paweł Szymanowski urolog.

W Europie jest rozpoznawany już u 214 pacjentów na 1000. Ryzyko zachorowania rośnie wraz z wiekiem. Najbardziej narażeni są panowie po 65. roku życia. Zachorowaniu sprzyja również siedzący tryb życia i niezdrowa dieta.

Badania pokazują, że w Polsce na zapalenie prostaty cierpi aż 40 proc. mężczyzn powyżej 40. roku życia. Wielu lekarzy jest zdania, że odpowiednia dieta jest w stanie wspomóc organizm w walce w przypadku, kiedy nowotwór jest już zdiagnozowany.

Zobacz też: Serialowy porucznik Borewicz chory na raka prostaty: "Nie jestem masochistą"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze