Trwa ładowanie...

Niektóre produkty mleczne mogą powodować raka piersi. Specjaliści ostrzegają

Żółty ser może powodować raka piersi? Specjaliści ostrzegają
Żółty ser może powodować raka piersi? Specjaliści ostrzegają (iStock)

Żółty ser może zwiększać ryzyko raka piersi – tak twierdzą specjaliści z Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej (KLMO). Ich zdaniem winne są hormony, które zawiera ser mleczny.

1. Żółty ser może powodować raka piersi?

Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej (KLMO) to organizacja non-profit, która zrzesza m.in. ok. 12 tys. lekarzy. Apelują oni, by producenci serów umieszczali na opakowaniach swoich produktów informację, że "ser mleczny zawiera hormony reprodukcyjne, które mogą zwiększać ryzyko śmierci z powodu raka piersi".

Rak piersi wśród gwiazd. Poznaj celebrytki, które go pokonały
Rak piersi wśród gwiazd. Poznaj celebrytki, które go pokonały [8 zdjęć]

Rak piersi jest jednym z najczęstszych nowotworów występujących u kobiet. Przez długi czas może nie

zobacz galerię

Zdaniem KLMO spożywanie produktów mlecznych od dawna jest wiązane z ryzykiem rozwoju raka piersi. Jak wynika z przytoczonych przez nich badań, estrogeny (żeńskie hormony) obecne w mleku krowim stają się bardziej skoncentrowane, gdy mleko przekształca się w ser.

Zobacz film: "Odkryli gen odpowiedzialny za raka piersi"

Chociaż powstałe produkty mleczne nadal zawierają jedynie śladowe ilości estrogenu, hormony wydają się być biologicznie aktywne u ludzi - przekonują specjaliści z KLMO.

Komitet przytacza kilka badań, które wykazały związek między spożywaniem produktów mlecznych a rakiem piersi.

2. Badania pokazują, że produkty mleczne powodują u kobiet wzrost stężenia niektórych hormonów

Badania finansowane przez National Cancer Institute wykazały, że wysokotłuszczowe produkty mleczne mogą zwiększać ryzyko raka piersi. Naukowcy porównali dietę blisko 2 tys. kobiet zdrowych i tych, u których zdiagnozowano nowotwór piersi. Wyniki wykazały, że u tych, które często sięgały po sery śmietankowe i cheddar ryzyko nowotworu piersi było o 53 proc. wyższe. Zdaniem badaczy jedną z przyczyn mogą być obecne w tych produktach hormony.

Podwyższone poziomy niektórych hormonów u kobiet często jedzących ser zaobserwowali też naukowcy z Australii. Badacze zmierzyli poziom hormonów u 766 kobiet po menopauzie. Na tej podstawie stwierdzili, że panie, które jadły więcej produktów mlecznych miały o 15 proc. więcej estradiolu w krwioobiegu, w porównaniu z kobietami, które rzadko sięgały po tego typu produkty. Podwyższony poziom estradiolu u kobiet po menopauzie dwukrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej skierował do amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) specjalną petycję, w której domaga się konkretnych działań w celu uświadomienia konsumentów przed potencjalnym ryzykiem.

Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej domaga się, by producenci serów umieszczali na opakowaniach informację ostrzegającą o zwiększonym ryzyku zachorowania na raka piersi.
Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej domaga się, by producenci serów umieszczali na opakowaniach informację ostrzegającą o zwiększonym ryzyku zachorowania na raka piersi.

3. Rak piersi – jeden z najczęstszych nowotwór u kobiet

Według Centers for Disease Control and Prevention rak piersi jest jedną z głównych przyczyn śmierci kobiet w USA. Według szacunków za 2016 r., w Stanach Zjednoczonych odnotowano 245 299 nowych przypadków raka piersi u kobiet i 41 487 zgonów z jego powodu.

W Polsce rak piersi jest również jedną z najczęstszych przyczyn umieralności wśród kobiet. W ciągu roku w naszym kraju wykrywa się 18-19 tys. zachorowań na raka piersi, a 6 tys. pacjentek umiera.

4. Rak piersi - czynniki ryzyka

Dokładne przyczyny raka piersi nie są wciąż rozpoznane. Jednakże istnieją pewne czynniki, których występowanie zwiększa zachorowania. Oto one:

  • wiek – objawy raka piersi pojawiają się najczęściej u kobiet między 50. a 70. rokiem życia – aż 77 proc. kobiet, u których wykryto raka piersi, ma powyżej 50 lat;
  • genetyka – ryzyko wystąpienia raka piersi jest większe, im bliższy jest stopień pokrewieństwa osoby chorej z innymi osobami w rodzinie; prawdopodobieństwo wystąpienia raka u kobiety, której matka chorowała, zwiększa się aż o 50 proc.;
  • otyłość – zwiększa nie tylko wystąpienie nowotworu, ale także jego wykrycie;
  • czynniki endogeniczne (wewnętrzne) – nowotwór piersi częściej występuje u kobiet, które zaczęły miesiączkować przed 12. rokiem życia i które przechodziły menopauzę po 55. roku życia;
  • czynniki egzogeniczne (zewnętrzne) – to przede wszystkim hormonalne środki antykoncepcyjne, hormonoterapia zastępcza (HTZ);
  • zła dieta – czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworu piersi jest także nieodpowiednia dieta, w której znajdują się duże ilości pokarmów wysokotłuszczowych;
  • alkohol;
  • płeć – pomimo iż rak piersi może wystąpić także u mężczyzn, to jednak stokrotnie powszechniejszy jest wśród kobiet;
  • rasa – na raka piersi częściej chorują kobiety białe niż te pochodzące z krajów afrykańskich, jednakże one częściej umierają z powodu tego schorzenia; z rasą związany jest inny czynnik rozwoju raka – położenie geograficzne, gdyż choroba częściej występuje w krajach zachodnich, rzadziej w Afryce lub Azji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze