Trwa ładowanie...

Odżywia komórki rakowe. Jest na czarnej liście lekarzy

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 21.10.2023 09:42
Glukoza to paliwo dla komórek rakowych
Glukoza to paliwo dla komórek rakowych (Getty Images)

Komórki rakowe rozmnażają się w ciele w sposób niekontrolowany, do czego potrzebują znacznej ilości energii, która pochodzi z glukozy. Badania sugerują także, że komórki nowotworowe mogą utrudniać zdrowym komórkom dostęp do tej substancji.

spis treści

1. Napędza rozwój komórek rakowych

Badacze z Uniwersytetu w Kolorado odkryli, że białaczka zmniejsza zdolność zdrowych komórek do przetwarzania glukozy. Dzięki temu, komórki rakowe mają dodatkową "energię" potrzebną do rozmnażania. W kontekście białaczki, podobnie jak w przypadku cukrzycy, kluczowy jest prawidłowy poziom insuliny. Komórki rakowe opracowały dwa mechanizmy, które umożliwiają im przywłaszczenie większości glukozy. Dzięki temu mają więcej ''paliwa'' potrzebnego do namnażania się.

Komórkom rakowym zależy na tym, aby spowodować w komórkach lipidowych nadmierną ekspresję konkretnego białka, które powoduje, iż normatywne komórki tracą swą czułość na insulinę. Gdy poziom tego białka jest wysoki, potrzebne jest więcej insuliny, aby komórki mogły pobierać glukozę. U osoby cierpiącej na chorobę, dostarczenie insuliny nie jest zwiększane, co powoduje, że zdrowe komórki mają utrudniony dostęp do energii, którą dostarcza glukoza.

Zobacz film: "Szczepienie przeciwko HPV"

Białko IGFBP1, które jest odpowiedzialne za ten stan, indukuje związek między nowotworami a otyłością. Im jest więcej komórek lipidowych, tym wyższy jest poziom tego białka, co przekłada się na więcej glukozy dostępnej dla krwinek rakowych. Rozwój nowotworów nie tylko minimalizuje czułość normatywnych komórek na insulinę, ale także zahamowuje produkcję tego glikoproteinowego hormonu.

2. Zmniejszenie procesu produkcji insuliny

Obserwacje naukowców dowodzą, że komórki nowotworowe mają wpływ na procesy metaboliczne zachodzące w jelitach, co skutkuje zauważalnym obniżeniem produkcji insuliny. Wszelkiego rodzaju regulacje poziomu glukozy w organizmie, przeprowadzane są także za pomocą czynników powstających w jelitach, które są produkowane przez bakterie tam zamieszkujące.

Jednym z przeprowadzonych badań była analiza mikrobiomu zarówno u zwierząt chorych na białaczkę, jak i tych, które są zdrowe. Towarzyszące temu obserwacje naukowców ujawniły brak bakterii z grupy Bacteroides w jelitach zwierząt chorych. Są to bakterie, które mają za zadanie produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych mających pozytywny wpływ na komórki jelitowe.

Wśród funkcji tych komórek znajduje się między innymi produkcja inkretyn, czyli hormonów, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu glukozy we krwi. W przypadku nieprawidłowości związanych z przebiegiem białaczki, dochodzi do zaburzeń w funkcjonowaniu tych hormonów - konsekwencją jest proces, w wyniku którego poziom glukozy we krwi jest zawyżony.

Oprócz tego, komórki nowotworowe wpływają też na ograniczenie produkcji serotoniny, związku nieodłącznie powiązanego z tworzeniem insuliny w trzustce. Tego rodzaju zaburzenia mieszają w kolejnych procesach, uniemożliwiając zdrowym komórkom prawidłowe korzystanie z glukozy. Pozostawia to więcej glukozy do dyspozycji komórek nowotworowych. Ten mechanizm wyjaśnia z kolei, dlaczego ci, którzy chorują na nowotwory, zauważalnie tracą na wadze i są w stanie ciągłego zmęczenia.

3. Środki zapobiegawcze

Eksperci nieustannie poszukują metod, które mogłyby opóźnić proces rozwoju komórek rakowych. W ramach tych starań opracowali "terapię Ser-Tri", której skuteczność testowali na gryzoniach. Z badań wynika, że aplikowanie pacjentom serotoniny i trybutryny wspomaga redukcję poziomu białka IGFPB1, jak również reguluje stężenie insuliny.

Gryzonie poddane tej formie leczenia wykazywały wyższą średnią długość życia w porównaniu z nieleczenymi jednostkami.

4. Paliwo dla nowotworów

Stężenie cukru we krwi najczęściej jest zależne od spożywania posiłków bogatych w węglowodany oraz od spożywania zbyt dużych, nieregularnych porcji jedzenia.

Zwiększenie stężenia glukozy w organizmie jest najczęściej spowodowane przez:

  • wyroby o wysokiej zawartości białej mąki, takie jak wypieki drożdżowe, miękkie bułeczki, tradycyjne pieczywo pszenne, jasne bułeczki, makaron powstały z mąki białej, biały ryż, a także drobna kasza, na przykład popularna kasza manna,
  • słodycze, przede wszystkim kremowe lody, delikatne desery na bazie śmietany, różnorodne ciasta i torty, słodkie produkty cukiernicze, czekoladę w każdej postaci, batony z dodatkiem czekolady oraz różnego rodzaju cukierki,
  • wybrane warzywa takie jak groszek, konserwowa kukurydza, bób, tradycyjna rzepa oraz ziemniaki podane w formie pieczonej lub gotowanej,
  • owoce o wysokiej zawartości cukrów, jak banany, soczyste arbuzy, melony, dowolne owoce w puszkach oraz owoce poddane procesowi kandyzowania bądź suszenia i zanurzone w syropie,
  • słodkie dodatki do pieczywa takie jak dżemy, powidła czy też marmolady,
  • soki owocowe i słodzone napoje gazowane.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze