Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Odżywia komórki rakowe. Jest na czarnej liście lekarzy

Avatar placeholder
21.10.2023 09:42
Glukoza to paliwo dla komórek rakowych
Glukoza to paliwo dla komórek rakowych (Getty Images)

Komórki rakowe rozmnażają się w ciele w sposób niekontrolowany, do czego potrzebują znacznej ilości energii, która pochodzi z glukozy. Badania sugerują także, że komórki nowotworowe mogą utrudniać zdrowym komórkom dostęp do tej substancji.

spis treści

1. Napędza rozwój komórek rakowych

Badacze z Uniwersytetu w Kolorado odkryli, że białaczka zmniejsza zdolność zdrowych komórek do przetwarzania glukozy. Dzięki temu, komórki rakowe mają dodatkową "energię" potrzebną do rozmnażania. W kontekście białaczki, podobnie jak w przypadku cukrzycy, kluczowy jest prawidłowy poziom insuliny. Komórki rakowe opracowały dwa mechanizmy, które umożliwiają im przywłaszczenie większości glukozy. Dzięki temu mają więcej ''paliwa'' potrzebnego do namnażania się.

Komórkom rakowym zależy na tym, aby spowodować w komórkach lipidowych nadmierną ekspresję konkretnego białka, które powoduje, iż normatywne komórki tracą swą czułość na insulinę. Gdy poziom tego białka jest wysoki, potrzebne jest więcej insuliny, aby komórki mogły pobierać glukozę. U osoby cierpiącej na chorobę, dostarczenie insuliny nie jest zwiększane, co powoduje, że zdrowe komórki mają utrudniony dostęp do energii, którą dostarcza glukoza.

Białko IGFBP1, które jest odpowiedzialne za ten stan, indukuje związek między nowotworami a otyłością. Im jest więcej komórek lipidowych, tym wyższy jest poziom tego białka, co przekłada się na więcej glukozy dostępnej dla krwinek rakowych. Rozwój nowotworów nie tylko minimalizuje czułość normatywnych komórek na insulinę, ale także zahamowuje produkcję tego glikoproteinowego hormonu.

2. Zmniejszenie procesu produkcji insuliny

Zobacz film: "Immunoterapia nowym sposobem na raka"

Obserwacje naukowców dowodzą, że komórki nowotworowe mają wpływ na procesy metaboliczne zachodzące w jelitach, co skutkuje zauważalnym obniżeniem produkcji insuliny. Wszelkiego rodzaju regulacje poziomu glukozy w organizmie, przeprowadzane są także za pomocą czynników powstających w jelitach, które są produkowane przez bakterie tam zamieszkujące.

Jednym z przeprowadzonych badań była analiza mikrobiomu zarówno u zwierząt chorych na białaczkę, jak i tych, które są zdrowe. Towarzyszące temu obserwacje naukowców ujawniły brak bakterii z grupy Bacteroides w jelitach zwierząt chorych. Są to bakterie, które mają za zadanie produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych mających pozytywny wpływ na komórki jelitowe.

Wśród funkcji tych komórek znajduje się między innymi produkcja inkretyn, czyli hormonów, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu glukozy we krwi. W przypadku nieprawidłowości związanych z przebiegiem białaczki, dochodzi do zaburzeń w funkcjonowaniu tych hormonów - konsekwencją jest proces, w wyniku którego poziom glukozy we krwi jest zawyżony.

Oprócz tego, komórki nowotworowe wpływają też na ograniczenie produkcji serotoniny, związku nieodłącznie powiązanego z tworzeniem insuliny w trzustce. Tego rodzaju zaburzenia mieszają w kolejnych procesach, uniemożliwiając zdrowym komórkom prawidłowe korzystanie z glukozy. Pozostawia to więcej glukozy do dyspozycji komórek nowotworowych. Ten mechanizm wyjaśnia z kolei, dlaczego ci, którzy chorują na nowotwory, zauważalnie tracą na wadze i są w stanie ciągłego zmęczenia.

3. Środki zapobiegawcze

Eksperci nieustannie poszukują metod, które mogłyby opóźnić proces rozwoju komórek rakowych. W ramach tych starań opracowali "terapię Ser-Tri", której skuteczność testowali na gryzoniach. Z badań wynika, że aplikowanie pacjentom serotoniny i trybutryny wspomaga redukcję poziomu białka IGFPB1, jak również reguluje stężenie insuliny.

Gryzonie poddane tej formie leczenia wykazywały wyższą średnią długość życia w porównaniu z nieleczenymi jednostkami.

4. Paliwo dla nowotworów

Stężenie cukru we krwi najczęściej jest zależne od spożywania posiłków bogatych w węglowodany oraz od spożywania zbyt dużych, nieregularnych porcji jedzenia.

Zwiększenie stężenia glukozy w organizmie jest najczęściej spowodowane przez:

  • wyroby o wysokiej zawartości białej mąki, takie jak wypieki drożdżowe, miękkie bułeczki, tradycyjne pieczywo pszenne, jasne bułeczki, makaron powstały z mąki białej, biały ryż, a także drobna kasza, na przykład popularna kasza manna,
  • słodycze, przede wszystkim kremowe lody, delikatne desery na bazie śmietany, różnorodne ciasta i torty, słodkie produkty cukiernicze, czekoladę w każdej postaci, batony z dodatkiem czekolady oraz różnego rodzaju cukierki,
  • wybrane warzywa takie jak groszek, konserwowa kukurydza, bób, tradycyjna rzepa oraz ziemniaki podane w formie pieczonej lub gotowanej,
  • owoce o wysokiej zawartości cukrów, jak banany, soczyste arbuzy, melony, dowolne owoce w puszkach oraz owoce poddane procesowi kandyzowania bądź suszenia i zanurzone w syropie,
  • słodkie dodatki do pieczywa takie jak dżemy, powidła czy też marmolady,
  • soki owocowe i słodzone napoje gazowane.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze