Za dużo cukru w diecie może być przyczyną alzheimera

Bezprecedensowe badanie wykazało, że dieta bogata w cukier może prowadzić do choroby Alzheimera. Zespół naukowców określił swoisty punkt krytyczny, w którym poziom cukru we krwi staje się tak niebezpieczny, że może wywołać chorobę neurologiczną.

Gdy poziom cukru przekroczy określony próg, ogranicza on wydajność białka walczącego z zapaleniem mózgu, które przyczynia się do demencji.

Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Bath i Kings College w Londynie opiera się na wcześniejszych analizach, które wykazały, że cukrzyca może zwiększać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i otępienie naczyniowe.

Jednak jest to pierwsze badanie, które pokazuje, dlaczego zbyt wysoki poziom cukru we krwi, czyli hiperglikemia, upośledza funkcje poznawcze.

Nadmierne spożycie cukru jest związane ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera
Nadmierne spożycie cukru jest związane ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera (Shutterstock)

Jak podkreśla dr Omar Kassaar z Uniwersytetu Bath, jeżeli cukrzyca i otyłość to za mało, abyśmy zaczęli ograniczać spożycie cukru, na czarnej liście pojawia się kolejne schorzenie, które może być sposowodowane jego nadmierną ilością w diecie - alzheimer.

W chorobie Alzheimera nieprawidłowe białka skupiają się, tworząc blaszki i sploty w mózgu, które stopniowo niszczą organ i prowadzą do poważnych zaburzeń poznawczych.

We wcześniejszych badaniach ustalono, że glukoza może uszkodzić białko w komórkach poprzez reakcję nazywaną glikacją, ale nie potrafiono ustalić konkretnego związku molekularnego pomiędzy cukrem i alzheimerem.

Teraz jednak naukowcy wyjaśnili ten związek, korzystając z materiałów pobranych od 30 pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera i zdrowych. W ramach analizy badano glikację białek, spowodowaną przez wysoki poziom glukozy we krwi.

10 sposobów na uniknięcie komplikacji cukrzycowych
10 sposobów na uniknięcie komplikacji cukrzycowych [10 zdjęć]

Cukrzyk powinien odwiedzać lekarza pierwszego kontaktu co najmniej cztery razy w roku. Co więcej, powinien...

zobacz galerię

Odkryli oni, że we wczesnych stadiach choroby Alzheimera glikacja uszkadza enzym zwany MIF (czynnik hamujący migrację makrofagów), który odgrywa ważną rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej i stężenia insuliny.

MIF jest zaangażowany w odpowiedź komórek mózgu, zwanych glejowymi, na gromadzenie się nieprawidłowych białek wraz z rozwojem choroby Alzheimera.

Uważa się, że hamowanie aktywności MIF spowodowane glikacją może być punktem zwrotnym w progresji choroby.

Wydaje się, że choroba Alzheimera postępuje, gdy glikacja tych enzymów wzrasta.

Profesor Jean van den Elsen z Wydziału Biologii i Biochemii w Bath powiedział, że enzym ten został już zmodyfikowany przez glukozę w mózgach osób we wczesnych stadiach choroby Alzheimera. Obecnie specjaliści badają, czy można wykryć podobne zmiany we krwi.

ZOBACZ TAKŻE:

"Normalnie MIF będzie elementem odpowiedzi immunologicznej na nagromadzenie nieprawidłowych białek w mózgu i uważamy, że jeśli uszkodzenia spowodowane przez cukier redukują niektóre funkcje MIF oraz całkowicie hamują inne, to może być to punkt zwrotny, który pozwala rozwijać się alzheimerowi" - wyjaśnia.

Dr Rob Williams, również z Wydziału Biologii i Biochemii, dodał, że odkrycie może pomóc zidentyfikować osoby zagrożone alzheimerem i doprowadzić do nowych metod leczenia oraz sposobów zapobiegania chorobie. Jest to szczególnie ważne biorąc pod uwagę fakt, że cukrzyca staje się coraz powszechniejszym problemem zdrowotnym.

Towarzystwo Alzheimera (Alzheimer's Society) finansuje obecnie badania kliniczne w celu sprawdzenia, czy leki na cukrzycę mogą być stosowane w terapii otępienia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.