Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Zatrucie grzybami - objawy, pierwsza pomoc, jak uniknąć zatrucia

 Paula Komendarczuk
06.04.2021 12:38
Zatrucie grzybami wymaga pilnej hospitalizacji, ponieważ zagraża życiu i zdrowiu.
Zatrucie grzybami wymaga pilnej hospitalizacji, ponieważ zagraża życiu i zdrowiu. (123rf)

Zatrucie grzybami to częsty powód wizyt na szpitalnych oddziałach ratunkowych. Niestety sytuacja ta wymaga pilnej interwencji medycznej, a w niektórych przypadkach kończy się zgonem pacjenta. Niezwykle ważne jest zachowanie dużej ostrożności w czasie zbierania grzybów, ponieważ nawet po ugotowaniu i dokładnym umyciu mogą spowodować poważne problemy zdrowotne. Jak rozpoznać zatrucie grzybami i co wtedy robić?

spis treści

1. Objawy zatrucia grzybami

Rok rocznie nawet 1000 osób ulega zatruciu grzybami i wymaga pomocy medycznej. Objawy zależą od rodzaju grzyba i ilości toksyn, jakie miał w sobie. Zwykle pacjenci odczuwają ból brzucha i nudności, występuje też biegunka oraz wymioty.

Dolegliwości te mogą nie być mocno intensywne, ale jeżeli jedliśmy wcześniej potrawę z grzybami to warto udać się do szpitala i zapobiec nagłemu pogorszeniu stanu zdrowia.

Dodatkowe symptomy to nadmierna potliwość, zaczerwienienie na twarzy lub szyi, wrażenie gorąca, ból głowy, zaburzenia widzenia oraz obniżone ciśnienie krwi.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Czas pojawienia się objawów jest zróżnicowany, w przypadku lekkiego zatrucia wynosi od 30 minut do 3 godzin, średnie to czas w zakresie 2-4 godzin, a ciężkie od 6 do nawet 24 godzin.

1.1. Objawy zatrucia gastrycznego

Zatrucie gastryczne zwykle cechuje lekki przebieg, pojawia się po zjedzeniu gąsek, gołąbków, lisówki pomarańczowej lub mleczajów. Dolegliwości mogą też pojawić się po spożyciu bezpiecznych grzybów, które były przechowywane w nieprawidłowy sposób. Najczęściej występujące objawy to:

U większości osób gorsze samopoczucie mija samoistnie po 2-3 dniach i nie ma negatywnego wpływu na stan zdrowia. Mimo wszystko warto skonsultować się z lekarzem, ponieważ często chorzy w stosunkowo dobrym stanie potrzebują dodatkowych leków.

1.2. Objawy zatrucia neurotropowego

Zatrucie neurotropowe to poważna sytuacja, która wymaga hospitalizacji, u chorego pojawiają się zaburzenia widzenia, omamy i halucynacje, nadmierne wydzielanie potu i śliny, a także problemy z oddychaniem.

Dzieje się tak ponieważ niektóre grzyby oddziałują na układ nerwowy, zazwyczaj jest to muchomor plamisty i czerwony oraz strzępiak ceglasty.

1.3. Objawy zatrucia cytotropowego

Zatrucie cytotropowe to najpoważniejszy rodzaj zatrucia, który często kończy się śmiercią pacjenta. Z tego względu po spożyciu muchomora sromotnikowego, wiosennego, jadowitego, piestrzenicy, hełmówki lub zasłonaka rudego konieczne jest jak najszybsze dotarcie do szpitala.

W tej sytuacji niezwykle istotny jest czas reakcji oraz przekazanie lekarzom najistotniejszych informacji. Wymienione wyżej grzyby powodują poważne uszkodzenia wątroby, nerek, serca i śledziony, mogą doprowadzić do niewydolności wielonarządowej.

2. Pierwsza pomoc w przypadku zatrucia grzybami

Zatrucie grzybami to poważna sytuacja, która wymaga pilnej hospitalizacji. Przede wszystkim chory powinien zabrać ze sobą resztki zjedzonej wcześniej potrawy, a także ewentualne wymioty i kał.

Próbki te pozwolą na szybkie ustalenie gatunku grzyba i zastosowanie odpowiedniego leczenia. Przed udaniem się do placówki medycznej pacjent nie powinien pić, a szczególnie niebezpieczne jest picie mleka, soku czy alkoholu.

Płyny sprawiają, że toksyny trafiają do krwioobiegu i rozprzestrzeniają się po organizmie. Niedozwolone jest też stosowanie jakichkolwiek leków i suplementów diety.

3. Jak uniknąć zatrucia grzybami?

  • zbieraj jedynie dobrze znane gatunki grzybów,
  • porównuj okazy ze zdjęciami zamieszczonymi w atlasie grzybów,
  • nie zrywaj grzybów z blaszkami pod kapeluszem,
  • nie liż i nie próbuj grzybów, trujące okazy wcale nie muszą być niedobre w smaku,
  • nie kupuj grzybów u nieznanych osób,
  • nie zbieraj grzybów w okolicy fabryk,
  • nie zbieraj starych, uszkodzonych okazów,
  • w przypadku wątpliwości wyrzuć grzyby lub pokaż je pracownikom stacji sanitarno-epidemiologicznej,
  • nie podawaj grzybów dzieciom do 7. roku życia.

4. Mity na temat trujących grzybów

Istnieje przeświadczenie, że nawet najbardziej trujące grzyby stają się jadalne po kilkukrotnym wygotowaniu. Warto mieć jednak świadomość, że toksyczne gatunki pozostają niebezpieczne bez względu na metody obróbki termicznej czy długość moczenia w wodzie.

Wiele osób myśli również, że trujące okazy są gorzkie lub niesmaczne. Jest to oczywiście błąd, ponieważ na przykład muchomor sromotnikowy jest lekko słodkawy i łagodny w smaku.

Kolejnym mitem jest zmiana barwy grzyba po przekrojeniu, podobno powinien stać się siny. Sytuacja ta może mieć miejsce, ale bez względu na to czy grzyb jest jadalny czy też nie.

Błędem jest też twierdzenie, że cebula ciemnieje gdy zbliżymy ją do trującego grzyba. Warzywo to może zmienić kolor ze względu na związki siarki wydzielane przez grzyby, nie ma to żadnego wpływu na zawartość toksyn.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze