Trwa ładowanie...

Objawy zgagi - przyczyny, zapobieganie

Avatar placeholder
30.03.2021 23:29
Objawy zgagi - przyczyny, zapobieganie
Objawy zgagi - przyczyny, zapobieganie

Zgaga to stan nieprzyjemnego uciążliwego pieczenia w przełyku, czasem też w okolicach mostka. Istnieje wiele przyczyn pojawiania się objawów zgagi. Są także różne metody radzenia sobie z tym problemem.

spis treści

1. Objawy zgagi - przyczyny

Przyczyny postawania zgagi są związane ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Wśród najczęściej wymienianych są:

  • refluks żołądkowo-przełykowy związany z zaburzeniem funkcji mięśnia zwieracza przełyku. Dochodzi wówczas do cofania się treści z żołądka do przełyku jak również kwaśnego soku żołądkowego, co prowadzi do bolesnego pieczenia, czasem nawet uczucia palenia w przełyku,
  • wrzody żołądka kiedy przed posiłkami występuje silny ból i pieczenie ustępujące po przyjęciu pokarmu,
  • wrzody dwunastnicy, które podobnie jak wrzody żołądka, objawiają się pieczeniem przed przyjęciem pokarmu,
  • przepuklina rozworu przełykowego,
  •  stany po resekcji żołądka,
  • niestrawność , kiedy występują bóle brzucha i najczęściej też zgaga oraz odbijanie,
  • przepełnienie żołądka, które nie jest stanem chorobowym, ale może powodować tę dolegliwość,
  • ciąża kiedy rozwijający się płód wywiera nacisk na narządy wewnętrzne między innymi żołądek,
  • stosowanie leków psychotropowych,
  • przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego na czczo.
Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"
Zgaga - co jeść, a czego unikać?
Zgaga - co jeść, a czego unikać? [15 zdjęć]

Zgaga to nieprzyjemna dolegliwość, objawiająca się uczuciem dyskomfortu oraz pieczenia w okolicy zamostkowej.

zobacz galerię

2. Objawy zgagi - zapobieganie

Powstawanie zgagi jest w dużym stopniu zależne od nas. Każdy jest w stanie podjąć działania, które pozwolą jej uniknąć. Jednym z najważniejszym czynników jest tutaj odpowiednia dieta, która nie jest obfita w tłuszcze oraz napoje gazowane. Ponadto unikanie czekolady, kawy kwaśnych owoców czy cebuli również pozwoli zapobiec zgadze. Kluczowy jest umiar w jedzeniu a ponadto spożywanie posiłków powoli i w niedużych porcjach. Należy też kontrolować wagę na bieżąco. Nie powinniśmy też nosić zbyt ciasnych spodni, pasków, które będą uciskały brzuch. Niewskazana jest też aktywność fizyczna zaraz po posiłku. Warto jest też rzucić palenie, które sprzyja tworzeniu się zgagi. Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na ułożenie podczas snu (można pod głowę wyżej podłożyć poduszkę co zmniejszy ryzyko cofania się treści pokarmowej). Ważne jest też aby wszelkie leki a w szczególności niesteroidowe leki przeciwzapalne nie były przyjmowane na pusty żołądek.

Jeśli już jednak zgaga występuje to na rynku jest dostępnych wiele preparatów, niwelujących tą dolegliwość. Te leki zawierają substancje, które powlekają błonę śluzową żołądka i dwunastnicy przez co zapobiegają przedostawaniu się kwasu żołądkowego. Ponadto go zobojętniają. Do grupy tych leków należą na przykład Ranigast, Manti czy Rennie. Dodatkowo można ze zgagą radzić sobie metodami domowymi pijąc chude mleko lub rozpuszczając sodę oczyszczoną w przegotowanej wodzie. Wymienione metody są doraźne i powodują tymczasową ulgę.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Następny artykuł: Nadkwasota
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze