Zmniejszają ryzyko Alzheimera. Owoce morwy (WIDEO)
Morwa biała lub czarna to duży krzew lub drzewo o pysznych, słodkich owocach, nieco przypominających jeżyny. Nie tylko owoce morwy, ale też jej liście i kora są znane ze swoich właściwości prozdrowotnych.
Najnowsze badania potwierdziły wpływ morwy na przeciwdziałanie wielu chorobom, m. in. miażdżyc i Alzheimerowi. Owoc morwy zmniejsza ryzyko Alzheimera. Owoc morwy ma szerokie zastosowania. Jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale też w medycynie. Walczy między innymi z miażdżycą i Alzheimerem.
Morwa to bomba witaminowa, owoce i liście tej rośliny to źródło cennych witamin C, B1, B2, B3, B6 i PP. Zawierają też mnóstwo potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i sodu. Ma działanie przeciwkaszlowe. Korzystnie wpływa na nerki, serce i wątrobę.
Badania wykazały, że zawarte w liściach przeciwutleniacze wspomagają metabolizm. Właściwości antyoksydacyjne morwy hamują natomiast wzrost złego cholesterolu. Zawarte w niej flawonoidy zabijają też bakterie, na przykład gronkowca i salmonelli. Liście morwy będą również skuteczną bronią przeciwko Alzheimerowi.
W liściach morwy znajdują się składniki, które ograniczają wchłanianie szkodliwych dla organizmu białek b-amyloidu. Białka te mogą być bezpośrednią przyczyną zachorowania na Alzheimera. Jak jeść morwę? Morwę można spożywać w wersji bezpośredniej, zerwanej z drzewa. Z owoców można też zrobić dżem, sok lub napar.
Liście posłużą do przygotowania zdrowej herbaty. Warto wiedzieć, że kora morwy również posiada właściwości prozdrowotne. Z garści kory podsmażonej na dwóch kostkach masła otrzymamy maść, którą można wykorzystać w bólach zębów.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.