Trwa ładowanie...

Koronawirus. Związki zawarte w kurkumie chronią organizm przed zakażeniem SARS-CoV-2. Badacze z Anglii mają dowody

Badacze z Uniwersytetu w Cambridge dowiedli, że tzw. związki fotochemiczne wzmacniają odporność organizmu przed koronawirusem SARS-CoV-2. Najlepsze efekty przynosi włączenie do diety naturalnych produków zawierających fotochemikalia. Gdzie je znajdziemy? Okazuje się, że w wielu popularnych warzywach i przyprawach, a jednym z najbogatszych źródeł tych związków jest kurkuma.

Zobacz film: "Szczepionka na koronawirusa, czy odporność stadna? Dr Konstanty Szułdrzyński odpowiada (WIDEO)"

spis treści

1. Naukowcy poszukują ochrony przed koronawirusem w naturze i zdrowym stylu życia

Na całym świecie trwają badania nad szczepionką przeciwko koronawirusowi SARS-CoV-2. Specjaliści szukają najskuteczniejszego medykamentu, który ochroni organizm przed podstępnym wirusem, jednak zanim zostanie on wprowadzony, minie jeszcze trochę czasu.

Dlatego w międzyczasie trwają badania mające na celu wskazać, jak w naturalny sposób możemy chronić się przed zakażeniem. Naukowcy chcą przede wszystkim sprawdzić, jak zmiana stylu życia, a przede wszystkim diety na zdrowszą, wpływa na odporność przeciwko SARS-CoV-2.

"Większość osób dotkniętych COVID-19 cierpi na schorzenia współistniejące: choroby serca, cukrzycę typu 2 lub nadwagę, które zazwyczaj są wynikiem niezdrowego stylu życia, w tym głównie diety" – twierdzi prof. Rob Thomas, konsultant onkolog w Bedfordshire oraz Cambridge University Hospitals Trusts, który bada rolę diety w zmniejszaniu ryzyka rozwoju różnego typu nowotworów.

"Badania nad rolą zdrowego stylu życia w przebiegu COVID-19 są bardzo ważne. Szczególnie chodzi o zdrową dietę, która pomaga pracować układowi odpornościowemu w prawidłowy sposób, a jednocześnie chronić nasz organizm przed infekcjami" – dodaje specjalista.

2. Produkty bogate w fitochemikalia szczególnie poprawiają odporność

Simon Clarke, prof. mikrobiologii komórkowej na Uniwersytecie w Reading, twierdzi, że jeśli do diety włączymy odpowiednie produkty – czyli zawierające substancje odżywcze wpływające wzmacniająco na odporność organizmu – możemy spodziewać się bardzo interesujących efektów prozdrowotnych.

"Wiele leków opracowywanych jest na bazie roślin, więc dlaczego nie mielibyśmy tych substancji włączać do naszej diety i chronić się w naturalny sposób?" – pyta naukowiec.

Szczególnie pozytywne działania dla układu odpornościowego naukowcy widzą w produktach zawierających fitochemikalia. To związki wykazujące silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu nasze komórki chronione są przed uszkodzeniem oksydacyjnym, czyli w praktyce przed rozwojem różnego rodzaju chorób.

3. Fotochemikalia pomagają zapobiegać rozprzestrzenianiu się SARS-CoV-2

Naukowcy z Wielkiej Brytanii pod kierunkiem prof. Thomasa właśnie prowadzą największe dotąd badania nad związkiem fotochemikaliów zawartych w diecie a rozwojem różnego rodzaju schorzeń. Badanie to nosi nazwę "Phyto-V".

Badacze postanowili przebadać te substancje również w kontekście zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Twierdzą, że obecne w diecie w odpowiedniej ilości zwiększają odporność organizmu przed zakażeniem się koronawirusem. Jedne z pierwszych badań nad wpływem tych związków na wirusy z grupy SARS przeprowadzono w 2003 roku.

Prof. Thomas zaznacza, że badacze chcą również sprawdzić, jak fotochemikalia wpływają na przebieg COVID-19, a w szczególności na długo utrzymujące się objawy (tzw. long COVID-19). W tym celu pacjentom będą podawane suplementy zawierające fotochemikalia, a także placebo. Podobne badania prowadzą również naukowcy z Hiszpanii i Bliskiego Wschodu.

"Suplementy na bazie fotochemikaliów można łatwo opracować, są bezpieczne i łatwo dostępne" – mówi dr Thomas.

4. Gdzie znajdziemy najwięcej fotochemikaliów i innych cennych przeciwutleniaczy? Szczególne działanie kurkumy

Specjaliści nie mają wątpliwości, że najlepszym źródłem związków fotochemicznych i innych substancji przeciwutleniających są naturalne produkty. Mowa rzecz jasna o warzywach, owocach, a także różnego rodzaju przyprawach.

Znajdziemy je np. w czosnku i cebuli, które wykazują działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Silne antyoksydanty występują również w warzywach krzyżowych, czyli brukselce, kapuście, kalafiorze czy jarmużu. Natomiast jeśli chodzi o przyprawy, najbogatsze w przeciwutleniacze są te korzenne, które królują w kuchni na Bliskim Wschodzie.

Jedną z nich jest kurkuma – żółty składnik przyprawy curry. Za jej właściwości prozdrowotne odpowiada związek o nazwie kurkumina. Należy do najsilniejszych naturalnych środków przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Naukowcy wielokrotnie potwierdzali, że włączenie kurkuminy do diety wzmacnia odporność, a także wspomaga organizm w walce z poważnymi chorobami, m.in. z nowotworami. Niektórzy badacze twierdzą, że kurkumina ma zdolność wyszukiwania komórek nowotworowych i zabijania ich.

Jeśli chcemy wzmocnić naszą odporność, również przed wirusami z grupy SARS, warto wzbogacić naszą dietę wyżej wspomnianymi produktami. Kurkumę warto dodawać do jednego napoju dziennie, np. herbaty lub mleka z miodem. Wystarczy jedna płaska łyżeczka.

Kurkumina wykazuje silne właściwości przeciwutleniające odpowiedzialne za odporność organizmu
Kurkumina wykazuje silne właściwości przeciwutleniające odpowiedzialne za odporność organizmu (123rf)

Naukowcy zaznaczają również, że dieta bogata w fotochemikalia wpływa pozytywnie na florę bakteryjną jelit, jednocześnie poprawiając odporność naszego organizmu.

Zobacz także: Koronawirus a witamina C. Dr Stopyra: "Pomaga organizmowi w walce z infekcjami, ale nie chroni przed zakażeniem"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.