Dieta może zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19 o 86 proc. Rewelacyjne odkrycie polskich badaczy
Krakowscy naukowcy opublikowali wyniki badań, zgodnie z którymi dieta może wpływać nie tylko na ciężkość przebiegu, ale i na ryzyko zachorowania na COVID-19. "Znaczenie diety jako środka zapobiegawczego nie może być marginalizowane. Jako dietetycy i medycy wzywamy do pilnego stworzenia kampanii społecznych uczących społeczeństwo, jak prawidłowo się odżywiać i utrzymywać prawidłową masę ciała" – apelują badacze z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
1. Związek COVID z dietą. Badanie krakowskich naukowców
W badaniu Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami CM UJ naukowcy z zespołu dra Pawła Jagielskiego chcieli sprawdzić, czy dieta może wpływać na ryzyko zachorowania na COVID-19. Inspiracją dla takiego kierunku badań były wcześniejsze doniesienia ze świata nauki związane z wpływem diety i stylu życia m.in. na ciężkość przebiegu infekcji.
- Pożywieniem jesteśmy w stanie bardzo dużo zrobić – pomóc wyjść z choroby, zwalczać określone powikłania po infekcji, wspierać leczenie farmakologiczne – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych oraz książek związanych z żywieniem w chorobach autoimmunologicznych.
"Związek między dietą a układem odpornościowym jest dobrze ugruntowany, a dostępne dowody wskazują, że odpowiednie odżywianie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Zła dieta osłabia system odpornościowy, co zwiększa podatność na choroby" - piszą polscy badacze na łamach "Nutrients" i dodają, że kolejną ważną kwestią jest skład mikrobioty jelitowej, która u chorych na COVID-19 bywa zaburzona, a także udokumentowane związki między stosowaniem kwasów omega-3 czy witaminy D oraz probiotyków a niższym ryzykiem zachorowania na COVID-19.
- Mikrobiota czy mikrobiom to zespól mikroorganizmów bytujących w naszych jelitach. Ma on ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Determinuje lub wpływa na nasz apetyt, podatność na depresję oraz, co najważniejsze, na reakcje immunologiczne – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog dr Tadeusz Tacikowski i dodaje: – Jak wykazały obszerne badania, duża liczba osób z ciężkim przebiegiem COVID-19 miała zaburzony mikrobiom. Prawdopodobnie wpływało to na funkcjonowanie całego układu immunologicznego i mogło powodować wystąpienie nieprawidłowej odpowiedzi na wirusa.
Do badania zostało zrekrutowanych 78 mężczyzn: 41 na tradycyjnej diecie i 37 wegetarian, takie samo badanie przeprowadzono też z udziałem kobiet, ale w innym terminie. Obejmowało 17 kobiet na diecie tradycyjnej i dziewięć na wegetariańskiej. Ostatecznie, po wyłączeniu osób, które nie spełniły kryteriów, badaniom poddano 95 osób. Były w wieku 25-45 lat, bez chorób przewlekłych, a ich BMI mieściło się w zakresie 18,5-29,9.
Uczestnicy przez okres jednego tygodnia mieli notować wszystkie informacje na temat swojej diety, a dodatkowo nosili sportowe zegarki wykonujące pomiary ich aktywności.
2. Kto zachorował na COVID-19? Wnioski badaczy
Spośród 95 osób 24 zachorowały na COVID-19. Co można powiedzieć o tej grupie?
"Wartość energetyczna, spożycie wody, białka roślinnego, węglowodanów i błonnika pokarmowego było znacznie niższe u osób, które zgłosiły COVID-19, niż u osób, które tego nie zrobiły" – piszą badacze.
Dodatkowo u tych, którzy zachorowali, zaobserwowano niższy poziom: potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy E, tiaminy, witaminy B6 i folianów.
- Badania pokazują, że typowa dieta zachodnia bardzo osłabia nasz układ odpornościowy, a dieta roślinna może go wspierać. Chodzi m.in. o witaminę C, która głównie znajduje się w surowych warzywach, witaminę A i E, witaminy z grupy B, selen oraz cynk, kwasy omega-3, błonnik – to one budują naszą odporność – tłumaczy dr Stolińska.
Badacze przyznają, że ich praca dowodzi, że właściwa dieta to "ważny niefarmakologiczny środek zmniejszający ryzyko rozprzestrzeniania się zakażenia SARS-CoV-2 i COVID-19".
3. Dieta chroniąca przed COVID-19. Produkty, które wzmacniają odporność
Wśród osób ze zbilansowaną, przeciwzapalną, obfitującą w warzywa i owoce dietą zachorowało zaledwie 10 proc. Osoby o zbilansowanej diecie i średnim dziennym spożyciu ponad 500 g warzyw i owoców oraz ponad 10 g orzechów miały o 86 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia objawów COVID-19 w porównaniu z osobami, których dieta nie była zbilansowana i które spożywały mniejsze ilości tych produktów.
- Produkty zbożowe, orzechy i rośliny strączkowe to moc fitozwiązków, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, których warto szukać również w warzywach i owocach. To jest klucz do naszego zdrowego układu pokarmowego i całego organizmu – tłumaczy ekspertka.
Poddając analizie menu uczestników, badacze wymienili produkty, które warto włączyć do diety.
- nasiona, orzechy,
- kasze, w tym zwłaszcza gryczana i płatki owsiane,
- czerwona oraz zielona papryka,
- brokuły,
- cebula, czosnek,
- marchew,
- pomidory,
- kalafior,
- pomarańcze, grejpfruty,
- jabłka,
- śliwki,
- źródło probiotyków: kapusta kiszona, jogurt, zsiadłe mleko,
- pieczywo pełnoziarniste,
- rośliny strączkowe,
- imbir,
- ryby, chude mięso, drób, jaja,
- oliwa z oliwek i olej rzepakowy,
- produkty pszczele.
Do tego badacze wspominają o wodzie mineralnej, zielonej herbacie, a także oleju z wątroby dorsza.
- Diety bogate w produkty naturalne, w rośliny strączkowe, w rozsądną ilość orzechów, zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych, które są dziś naszą plagą i na które umieramy. Mówię o chorobach układu krążenia, to wciąż numer jeden u nas, następne w kolejności są nowotwory. Coraz więcej jest osób z insulinoopornością i z cukrzycą oraz chorobami tarczycy, endometriozą i zaburzeniami hormonalnymi – przyznaje dr Stolińska.
"Możemy postawić hipotezę, że gdyby uzyskane przez nas wyniki przełożyły się na całą populację młodych ludzi bez chorób współistniejących, liczba osób zapadających na COVID-19 znacznie by spadła, co przyniosłoby korzyści zdrowotne, ekonomiczne, społeczne i psychologiczne" – podkreślają krakowscy badacze.
4. Raport Ministerstwa Zdrowia
W sobotę 12 marca resort zdrowia opublikował nowy raport, z którego wynika, że w ciągu ostatniej doby 11 116 osób otrzymało pozytywny wynik testów laboratoryjnych w kierunku SARS-CoV-2.
Najwięcej zakażeń odnotowano w województwach: mazowieckim (1805), wielkopolskim (1503), kujawsko-pomorskim (953).
29 osób zmarło z powodu COVID-19, 98 osób zmarło z powodu współistnienia COVID-19 z innymi schorzeniami.
Mamy 11 116 (w tym 1 148 ponownych zakażeń) potwierdzonych przypadków zakażenia #koronawirus z województw: mazowieckiego (1805), wielkopolskiego (1503), kujawsko-pomorskiego (953), dolnośląskiego (905), zachodniopomorskiego (845), lubelskiego (664), pomorskiego (621),
— Ministerstwo Zdrowia (@MZ_GOV_PL) March 12, 2022
Podłączenia do respiratora wymaga 508 chorych. Pozostało 1208 wolnych respiratorów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
- COVID może upośledzać mikrobiotę jelitową. Konsekwencje? Rozwój cukrzycy, depresji, a nawet nowotworów
- Koronawirus. Odpowiednia dieta może uchronić przed ciężkim COVID-19? Ekspert tłumaczy, na czym polega siła probiotyków
- Co jeść i pić w czasie COVID-19? Nauka potwierdza, że te produkty łagodzą objawy i wspierają odporność
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.