Trwa ładowanie...

Dieta może zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19 o 86 proc. Rewelacyjne odkrycie polskich badaczy

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 12.03.2022 14:28
Dieta może zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19 o 86 proc. Rewelacyjne odkrycie polskich badaczy
Dieta może zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19 o 86 proc. Rewelacyjne odkrycie polskich badaczy (Getty Images)

Krakowscy naukowcy opublikowali wyniki badań, zgodnie z którymi dieta może wpływać nie tylko na ciężkość przebiegu, ale i na ryzyko zachorowania na COVID-19. "Znaczenie diety jako środka zapobiegawczego nie może być marginalizowane. Jako dietetycy i medycy wzywamy do pilnego stworzenia kampanii społecznych uczących społeczeństwo, jak prawidłowo się odżywiać i utrzymywać prawidłową masę ciała" – apelują badacze z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

spis treści

1. Związek COVID z dietą. Badanie krakowskich naukowców

W badaniu Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami CM UJ naukowcy z zespołu dra Pawła Jagielskiego chcieli sprawdzić, czy dieta może wpływać na ryzyko zachorowania na COVID-19. Inspiracją dla takiego kierunku badań były wcześniejsze doniesienia ze świata nauki związane z wpływem diety i stylu życia m.in. na ciężkość przebiegu infekcji.

- Pożywieniem jesteśmy w stanie bardzo dużo zrobić – pomóc wyjść z choroby, zwalczać określone powikłania po infekcji, wspierać leczenie farmakologiczne – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych oraz książek związanych z żywieniem w chorobach autoimmunologicznych.

Zobacz film: "Jak otyłość wpływa na przebieg COVID-19? Ekspertka odpowiada"

"Związek między dietą a układem odpornościowym jest dobrze ugruntowany, a dostępne dowody wskazują, że odpowiednie odżywianie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Zła dieta osłabia system odpornościowy, co zwiększa podatność na choroby" - piszą polscy badacze na łamach "Nutrients" i dodają, że kolejną ważną kwestią jest skład mikrobioty jelitowej, która u chorych na COVID-19 bywa zaburzona, a także udokumentowane związki między stosowaniem kwasów omega-3 czy witaminy D oraz probiotyków a niższym ryzykiem zachorowania na COVID-19.

- Mikrobiota czy mikrobiom to zespól mikroorganizmów bytujących w naszych jelitach. Ma on ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Determinuje lub wpływa na nasz apetyt, podatność na depresję oraz, co najważniejsze, na reakcje immunologiczne – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog dr Tadeusz Tacikowski i dodaje: – Jak wykazały obszerne badania, duża liczba osób z ciężkim przebiegiem COVID-19 miała zaburzony mikrobiom. Prawdopodobnie wpływało to na funkcjonowanie całego układu immunologicznego i mogło powodować wystąpienie nieprawidłowej odpowiedzi na wirusa.

Do badania zostało zrekrutowanych 78 mężczyzn: 41 na tradycyjnej diecie i 37 wegetarian, takie samo badanie przeprowadzono też z udziałem kobiet, ale w innym terminie. Obejmowało 17 kobiet na diecie tradycyjnej i dziewięć na wegetariańskiej. Ostatecznie, po wyłączeniu osób, które nie spełniły kryteriów, badaniom poddano 95 osób. Były w wieku 25-45 lat, bez chorób przewlekłych, a ich BMI mieściło się w zakresie 18,5-29,9.

Uczestnicy przez okres jednego tygodnia mieli notować wszystkie informacje na temat swojej diety, a dodatkowo nosili sportowe zegarki wykonujące pomiary ich aktywności.

2. Kto zachorował na COVID-19? Wnioski badaczy

Spośród 95 osób 24 zachorowały na COVID-19. Co można powiedzieć o tej grupie?

"Wartość energetyczna, spożycie wody, białka roślinnego, węglowodanów i błonnika pokarmowego było znacznie niższe u osób, które zgłosiły COVID-19, niż u osób, które tego nie zrobiły" – piszą badacze.

Dodatkowo u tych, którzy zachorowali, zaobserwowano niższy poziom: potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy E, tiaminy, witaminy B6 i folianów.

- Badania pokazują, że typowa dieta zachodnia bardzo osłabia nasz układ odpornościowy, a dieta roślinna może go wspierać. Chodzi m.in. o witaminę C, która głównie znajduje się w surowych warzywach, witaminę A i E, witaminy z grupy B, selen oraz cynk, kwasy omega-3, błonnik – to one budują naszą odporność – tłumaczy dr Stolińska.

Badacze przyznają, że ich praca dowodzi, że właściwa dieta to "ważny niefarmakologiczny środek zmniejszający ryzyko rozprzestrzeniania się zakażenia SARS-CoV-2 i COVID-19".

3. Dieta chroniąca przed COVID-19. Produkty, które wzmacniają odporność

Wśród osób ze zbilansowaną, przeciwzapalną, obfitującą w warzywa i owoce dietą zachorowało zaledwie 10 proc. Osoby o zbilansowanej diecie i średnim dziennym spożyciu ponad 500 g warzyw i owoców oraz ponad 10 g orzechów miały o 86 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia objawów COVID-19 w porównaniu z osobami, których dieta nie była zbilansowana i które spożywały mniejsze ilości tych produktów.

- Produkty zbożowe, orzechy i rośliny strączkowe to moc fitozwiązków, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, których warto szukać również w warzywach i owocach. To jest klucz do naszego zdrowego układu pokarmowego i całego organizmu – tłumaczy ekspertka.

Poddając analizie menu uczestników, badacze wymienili produkty, które warto włączyć do diety.

  • nasiona, orzechy,
  • kasze, w tym zwłaszcza gryczana i płatki owsiane,
  • czerwona oraz zielona papryka,
  • brokuły,
  • cebula, czosnek,
  • marchew,
  • pomidory,
  • kalafior,
  • pomarańcze, grejpfruty,
  • jabłka,
  • śliwki,
  • źródło probiotyków: kapusta kiszona, jogurt, zsiadłe mleko,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • rośliny strączkowe,
  • imbir,
  • ryby, chude mięso, drób, jaja,
  • oliwa z oliwek i olej rzepakowy,
  • produkty pszczele.

Do tego badacze wspominają o wodzie mineralnej, zielonej herbacie, a także oleju z wątroby dorsza.

- Diety bogate w produkty naturalne, w rośliny strączkowe, w rozsądną ilość orzechów, zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych, które są dziś naszą plagą i na które umieramy. Mówię o chorobach układu krążenia, to wciąż numer jeden u nas, następne w kolejności są nowotwory. Coraz więcej jest osób z insulinoopornością i z cukrzycą oraz chorobami tarczycy, endometriozą i zaburzeniami hormonalnymi – przyznaje dr Stolińska.

"Możemy postawić hipotezę, że gdyby uzyskane przez nas wyniki przełożyły się na całą populację młodych ludzi bez chorób współistniejących, liczba osób zapadających na COVID-19 znacznie by spadła, co przyniosłoby korzyści zdrowotne, ekonomiczne, społeczne i psychologiczne" – podkreślają krakowscy badacze.

4. Raport Ministerstwa Zdrowia

W sobotę 12 marca resort zdrowia opublikował nowy raport, z którego wynika, że w ciągu ostatniej doby 11 116 osób otrzymało pozytywny wynik testów laboratoryjnych w kierunku SARS-CoV-2.

Najwięcej zakażeń odnotowano w województwach: mazowieckim (1805), wielkopolskim (1503), kujawsko-pomorskim (953).

29 osób zmarło z powodu COVID-19, 98 osób zmarło z powodu współistnienia COVID-19 z innymi schorzeniami.

Podłączenia do respiratora wymaga 508 chorych. Pozostało 1208 wolnych respiratorów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze