Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Dieta może zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19 o 86 proc. Rewelacyjne odkrycie polskich badaczy

 Karolina Rozmus
12.03.2022 14:28
Dieta może zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19 o 86 proc. Rewelacyjne odkrycie polskich badaczy
Dieta może zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19 o 86 proc. Rewelacyjne odkrycie polskich badaczy (Getty Images)

Krakowscy naukowcy opublikowali wyniki badań, zgodnie z którymi dieta może wpływać nie tylko na ciężkość przebiegu, ale i na ryzyko zachorowania na COVID-19. "Znaczenie diety jako środka zapobiegawczego nie może być marginalizowane. Jako dietetycy i medycy wzywamy do pilnego stworzenia kampanii społecznych uczących społeczeństwo, jak prawidłowo się odżywiać i utrzymywać prawidłową masę ciała" – apelują badacze z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

spis treści

1. Związek COVID z dietą. Badanie krakowskich naukowców

W badaniu Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami CM UJ naukowcy z zespołu dra Pawła Jagielskiego chcieli sprawdzić, czy dieta może wpływać na ryzyko zachorowania na COVID-19. Inspiracją dla takiego kierunku badań były wcześniejsze doniesienia ze świata nauki związane z wpływem diety i stylu życia m.in. na ciężkość przebiegu infekcji.

- Pożywieniem jesteśmy w stanie bardzo dużo zrobić – pomóc wyjść z choroby, zwalczać określone powikłania po infekcji, wspierać leczenie farmakologiczne – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych oraz książek związanych z żywieniem w chorobach autoimmunologicznych.

"Związek między dietą a układem odpornościowym jest dobrze ugruntowany, a dostępne dowody wskazują, że odpowiednie odżywianie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Zła dieta osłabia system odpornościowy, co zwiększa podatność na choroby" - piszą polscy badacze na łamach "Nutrients" i dodają, że kolejną ważną kwestią jest skład mikrobioty jelitowej, która u chorych na COVID-19 bywa zaburzona, a także udokumentowane związki między stosowaniem kwasów omega-3 czy witaminy D oraz probiotyków a niższym ryzykiem zachorowania na COVID-19.

Zobacz film: "Jak otyłość wpływa na przebieg COVID-19? Ekspertka odpowiada"

- Mikrobiota czy mikrobiom to zespól mikroorganizmów bytujących w naszych jelitach. Ma on ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Determinuje lub wpływa na nasz apetyt, podatność na depresję oraz, co najważniejsze, na reakcje immunologiczne – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog dr Tadeusz Tacikowski i dodaje: – Jak wykazały obszerne badania, duża liczba osób z ciężkim przebiegiem COVID-19 miała zaburzony mikrobiom. Prawdopodobnie wpływało to na funkcjonowanie całego układu immunologicznego i mogło powodować wystąpienie nieprawidłowej odpowiedzi na wirusa.

Do badania zostało zrekrutowanych 78 mężczyzn: 41 na tradycyjnej diecie i 37 wegetarian, takie samo badanie przeprowadzono też z udziałem kobiet, ale w innym terminie. Obejmowało 17 kobiet na diecie tradycyjnej i dziewięć na wegetariańskiej. Ostatecznie, po wyłączeniu osób, które nie spełniły kryteriów, badaniom poddano 95 osób. Były w wieku 25-45 lat, bez chorób przewlekłych, a ich BMI mieściło się w zakresie 18,5-29,9.

Uczestnicy przez okres jednego tygodnia mieli notować wszystkie informacje na temat swojej diety, a dodatkowo nosili sportowe zegarki wykonujące pomiary ich aktywności.

2. Kto zachorował na COVID-19? Wnioski badaczy

Spośród 95 osób 24 zachorowały na COVID-19. Co można powiedzieć o tej grupie?

"Wartość energetyczna, spożycie wody, białka roślinnego, węglowodanów i błonnika pokarmowego było znacznie niższe u osób, które zgłosiły COVID-19, niż u osób, które tego nie zrobiły" – piszą badacze.

Dodatkowo u tych, którzy zachorowali, zaobserwowano niższy poziom: potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy E, tiaminy, witaminy B6 i folianów.

- Badania pokazują, że typowa dieta zachodnia bardzo osłabia nasz układ odpornościowy, a dieta roślinna może go wspierać. Chodzi m.in. o witaminę C, która głównie znajduje się w surowych warzywach, witaminę A i E, witaminy z grupy B, selen oraz cynk, kwasy omega-3, błonnik – to one budują naszą odporność – tłumaczy dr Stolińska.

Badacze przyznają, że ich praca dowodzi, że właściwa dieta to "ważny niefarmakologiczny środek zmniejszający ryzyko rozprzestrzeniania się zakażenia SARS-CoV-2 i COVID-19".

3. Dieta chroniąca przed COVID-19. Produkty, które wzmacniają odporność

Wśród osób ze zbilansowaną, przeciwzapalną, obfitującą w warzywa i owoce dietą zachorowało zaledwie 10 proc. Osoby o zbilansowanej diecie i średnim dziennym spożyciu ponad 500 g warzyw i owoców oraz ponad 10 g orzechów miały o 86 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia objawów COVID-19 w porównaniu z osobami, których dieta nie była zbilansowana i które spożywały mniejsze ilości tych produktów.

- Produkty zbożowe, orzechy i rośliny strączkowe to moc fitozwiązków, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witamin z grupy B, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, których warto szukać również w warzywach i owocach. To jest klucz do naszego zdrowego układu pokarmowego i całego organizmu – tłumaczy ekspertka.

Poddając analizie menu uczestników, badacze wymienili produkty, które warto włączyć do diety.

  • nasiona, orzechy,
  • kasze, w tym zwłaszcza gryczana i płatki owsiane,
  • czerwona oraz zielona papryka,
  • brokuły,
  • cebula, czosnek,
  • marchew,
  • pomidory,
  • kalafior,
  • pomarańcze, grejpfruty,
  • jabłka,
  • śliwki,
  • źródło probiotyków: kapusta kiszona, jogurt, zsiadłe mleko,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • rośliny strączkowe,
  • imbir,
  • ryby, chude mięso, drób, jaja,
  • oliwa z oliwek i olej rzepakowy,
  • produkty pszczele.

Do tego badacze wspominają o wodzie mineralnej, zielonej herbacie, a także oleju z wątroby dorsza.

- Diety bogate w produkty naturalne, w rośliny strączkowe, w rozsądną ilość orzechów, zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych, które są dziś naszą plagą i na które umieramy. Mówię o chorobach układu krążenia, to wciąż numer jeden u nas, następne w kolejności są nowotwory. Coraz więcej jest osób z insulinoopornością i z cukrzycą oraz chorobami tarczycy, endometriozą i zaburzeniami hormonalnymi – przyznaje dr Stolińska.

"Możemy postawić hipotezę, że gdyby uzyskane przez nas wyniki przełożyły się na całą populację młodych ludzi bez chorób współistniejących, liczba osób zapadających na COVID-19 znacznie by spadła, co przyniosłoby korzyści zdrowotne, ekonomiczne, społeczne i psychologiczne" – podkreślają krakowscy badacze.

4. Raport Ministerstwa Zdrowia

W sobotę 12 marca resort zdrowia opublikował nowy raport, z którego wynika, że w ciągu ostatniej doby 11 116 osób otrzymało pozytywny wynik testów laboratoryjnych w kierunku SARS-CoV-2.

Najwięcej zakażeń odnotowano w województwach: mazowieckim (1805), wielkopolskim (1503), kujawsko-pomorskim (953).

29 osób zmarło z powodu COVID-19, 98 osób zmarło z powodu współistnienia COVID-19 z innymi schorzeniami.

Podłączenia do respiratora wymaga 508 chorych. Pozostało 1208 wolnych respiratorów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze