97-letni David Attenborough zdradza, co wykluczył z diety. Twierdzi, że to sekret jego długowieczności
Wiadomo, co pomaga Davidowi Attenboroughowi, 97-letniemu naukowcowi, utrzymać dobre zdrowie. Sekretem jego długowieczności są modyfikacje w planie żywieniowym, w którym jedna konkretna pozycja została całkowicie odrzucona. To dzięki temu żywa legenda badań przyrodniczych cieszy się doskonałym zdrowiem.
1. Długowieczność Davida Attenborougha
Znany na całym świecie i szanowany brytyjski badacz przyrody, David Attenborough, to również autor i popularyzator nauki. Jego wyjątkowy głos można usłyszeć w wielu filmach dokumentalnych poświęconych przyrodzie. Attenborough pomimo 97 lat z dumą przyznaje, że cieszy się dobrym zdrowiem. Przypisuje to przede wszystkim zmianom, które wprowadził do swojej diety.
Podczas wywiadu dla The Sun, Attenborough stwierdził: "Nie widzę żadnego powodu, dla którego miałbym nie dożyć 100 lat". Zdradził również, jakie produkty są kluczowe w jego codziennym jadłospisie.
Drastyczna zmiana w diecie nie jest konieczna - zwracanie uwagi na zdrowsze produkty i stopniowa modyfikacja nawyków żywieniowych może przynieść dużo korzyści.
- Z pewnością zmieniłem swoją dietę. Nie w jakiś dramatyczny sposób. Ograniczyłem spożycie czerwonego mięsa, jem sery i ryby. Ale ogólnie rzecz biorąc, w ciągu ostatnich kilku lat stałem się wegetarianinem. Muszę przyznać, że nie myślałem, że kiedykolwiek nim będę – przyznał 97-latek.
2. Zmiany w diecie
Brytyjski system ochrony zdrowia (NHS) od dawna podkreśla dobroczynny wpływ ograniczenia spożycia czerwonego mięsa na stan naszego zdrowia. To jeden z kluczowych czynników, które przyczyniają się do obniżenia ryzyka zachorowania na raka - a w szczególności na raka jelita grubego.
Do kategorii czerwonego mięsa zalicza się następujące rodzaje mięsa:
- mięso wołowe,
- mięso z jagnięcia,
- mięso wieprzowe,
- mięso baranie,
- mięso koźle,
- dziczyzna,
- mięso cielęce.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca obniżenie spożycia czerwonego mięsa, w skład którego wchodzą wszelkiego rodzaju wędliny, kiełbasy, boczek, szynka itp. Badania naukowe potwierdzają, że cechuje się ono negatywnym wpływem na zdrowie, sprzyjając rozwijaniu różnorodnych schorzeń.
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health odkryli, że regularne jedzenie przetworzonej żywności podnosi prawdopodobieństwo wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych, cukrzycy typu II oraz otyłości. Dodatkowo stwierdzono, że przyspiesza ono również procesy onkogenne, które prowadzą do raka jelita grubego.
W ostatnich latach powstaje coraz więcej badań sugerujących powiązanie diety z kondycją psychiczną. W 2019 roku jedno z nich wykazało, że spożycie dużej ilości przetworzonej żywności może zwiększać ryzyko depresji.
Niektóre badania dodatkowo wskazują na potencjalnie negatywny wpływ przetworzonej żywności na zdrowie psychiczne, co może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia takich chorób jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, a nawet schizofrenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.