Trwa ładowanie...

Biedrzeniec- właściwości, zastosowanie, skutki uboczne.

Biedrzeniec (łac. Pimpinella) to roślina o bardzo charakterystycznym smaku i aromacie, należąca do rodziny selerowatych. Już setki lat temu biedrzeniec znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. Używany jest także w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym. Jakie właściwości lecznicze posiada?

Zobacz film: "Najważniejsze informacje dla pacjenta z chorobą nowotworową"

spis treści

1. Co to jest biedrzeniec?

Biedrzeniec (łac. Pimpinella) to rodzaj roślin z rodziny selerowatych, liczący około 150 gatunków. Na terenie naszego kraju występują następujące:

  • biedrzeniec wielki (łac. Pimpinella major),
  • biedrzeniec mniejszy (łac. Pimpinella saxifraga),
  • biedrzeniec anyż (łac. Pimpinella anisum), znany również jako anyż lub anyżek,
  • biedrzeniec czarny (łac. Pimpinella nigra Mill).

Biedrzeniec znany jest ze swoich leczniczych właściwości, a także z charakterystycznego smaku i zapachu. Intensywny korzenny zapach rośliny sprawia, że jest ona chętnie wykorzystywana w przemyśle perfumeryjnym, cukierniczym i farmaceutycznym.

Biedrzeniec anyż możemy zaliczyć do jednorocznych roślin uprawnych, wysiewanych na wiosnę. Pozostałe gatunki biedrzeńca rosną w Polsce w stanie dzikim. Zazwyczaj spotkać je można na łąkach, polach, zboczach, pastwiskach, obrzeżach lasów, czy nieużytkach rolnych. Rośliny te osiągają wysokość od 50 do 100 centymetrów. Charakteryzują się delikatną budową i baldachowatym kwiatostanem, złożonym z dużej ilości drobnych kwiatków . Dolne liście rośliny mają owalny kształt o ząbkowanych brzegach, górne zaś są delikatne i pierzaste (są podobne do liści kopru).

Dzikie gatunki biedrzeńca są odporne na słabe gleby czy niskie temperatury. Biedrzeniec mniejszy znosi również stan przejściowej suszy. Gatunek uprawny, tj. biedrzeniec anyż najlepiej czuje się w glebach żyznych, wapiennych, umiarkowanie wilgotnych.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

2. Biedrzeniec – właściwości i zastosowanie

Biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum) to roślina hodowana od setek lat. Posiada on szereg właściwości leczniczych. Wykazuje działanie moczopędne, przeciwzapalne, rozkurczowe, ale również bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze. Anyż działa stymulująco na gruczoły w obrębie górnych dróg oddechowych, ułatwia wydalanie wydzieliny zalegającej w płucach. Działa pobudzająco na laktację kobiet. Oprócz tego, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, poprawia perystaltykę. Ma działanie wiatropędne, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się gazów z jelit. Stosowany jest jako środek leczniczy w przypadku zapalenia pęcherza moczowego, czy kamicy moczowej.

Środki na bazie anyżu regulują pracę układu pokarmowego, poprawiają trawienie (z uwagi na zawarty w składzie anetol) i eliminują wzdęcia. Olejek anyżowy działa grzybobójczo i przeciwpasożytniczo. Może być również stosowany jako środek na tzw. kaca, ponieważ eliminuje nudności i wymioty. Ponadto, olejek wykazuje właściwości przeciwbólowe i rozgrzewające. Rozgrzewa mięśnie i łagodzi ból po intensywnym wysiłku.

Preparaty z korzenia biedrzeńca działają przeciwbakteryjnie i antyseptycznie, mogą być stosowane w formie płukanki do ust lub zewnętrznie na skórę jako środek do przemywania ran. Co ciekawe, intensywny zapach rośliny działa owadobójczo. Chroni przed kleszczami, pchłami czy komarami. Stosowany jest też w leczeniu chorób roztoczowych, np. świerzbu.

Płukanki z korzenia anyżu są niebywale skuteczne w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych, kaszlu, nieżytu gardła i krtani, chrypy.

Przez wzgląd na intensywny, korzenny zapach biedrzeniec znalazł swoje zastosowanie również w przemyśle perfumeryjnym, cukierniczym, farmaceutycznym czy alkoholowym. Na rynku znajdziemy mnóstwo alkoholi, które zawierają w swoim składzie anyż (np. grecka wódka, Ouzo).

3. Przeciwwskazania i skutki uboczne

Biedrzeniec posiada szereg właściwości leczniczych, nie powinien być jednak stosowany przez kobiety ciężarne, czy dzieci poniżej dwunastego roku życia. Spożycie zbyt dużej ilości powoduje wzrost temperatury ciała, może skutkować również dusznościami, czy problemem z nerkami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.