Trwa ładowanie...

Koronawirus a cholesterol. Wysoki poziom złego cholesterolu LDL wpływa nie tylko na rozwój miażdżycy, ale też ciężki przebieg COVID-19

Avatar placeholder
26.01.2022 20:07
Cholesterol a COVID-19. Kiedy ryzyko zgonu jest mniejsze?
Cholesterol a COVID-19. Kiedy ryzyko zgonu jest mniejsze? (Getty Images)

Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych w Madrycie wskazują, że między poziomem cholesterolu a ryzykiem śmierci z powodu COVID-19 występuje istotna korelacja. Nawet osoby w zaawansowanym wieku rzadziej doświadczały ciężkiego przebiegu zakażenia koronawirusem, jeśli ich poziom HDL, czyli "dobrego" cholesterolu był wysoki. Dr Jacek Krajewski wyjaśnia, z czego to wynika. Problem jest o tyle istotny, że według danych Instytutu Kardiologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie aż 20 mln Polaków ma podwyższony poziom "złego" cholesterolu.

spis treści

1. "Zły"cholesterol zwiększa ryzyko ciężkiego COVID-19

Od początku pandemii seniorzy byli grupą najbardziej narażoną na ciężkie powikłania oraz zgon z powodu COVID-19. Przykładowo w Hiszpanii osoby po 80. r.ż. stanowią aż 53 proc. wszystkich zgonów spowodowanych zakażeniem SARS-CoV-2. Z kolei pacjenci w wieku 70-79 lat - 21 proc.

 "Dobry" cholesterol chroni przed COVID-19?
"Dobry" cholesterol chroni przed COVID-19? (Getty Images)
Zobacz film: "Zapalenie mięśnia sercowego po COVID"

Naukowcy zastanawiali się, dlaczego to właśnie osoby starsze najczęściej umierają z powodu COVID-19. Odpowiedź na to pytanie częściowo dostarcza badanie przeprowadzone na zlecenie służb medycznych wspólnoty autonomicznej Madrytu. Wzięło w nim udział prawie 37 tys. seniorów.

Okazuje się, że jedną z najważniejszych zmiennych jest poziom cholesterolu. Osoby po 75. roku życia mające wysoki poziom lipoprotein o dużej gęstości, czyli tzw. HDL, zwanego również dobrym cholesterolem, rzadziej umierały z powodu COVID-19.

Jak donosi dziennik "El Mundo", wśród seniorów z wysokim poziomem HDL liczba zgonów z powodu COVID-19 była o 25 proc. niższa w porównaniu do osób powyżej 75. roku życia, u których poziom dobrego cholesterolu był niższy.

2. "Nawet starsi pacjenci są narażeni w mniejszym stopniu, jeśli dbają o poziom cholesterolu"

Jak zauważa dr Jacek Krajewski, lekarz rodzinny oraz prezes Federacji Związków Pracodawców Ochrony Zdrowia "Porozumienie Zielonogórskie", podobne badania były również przeprowadzone w kontekście grypy.

- Analiza także wykazała, że u osób starszych obciążonych chorobą wieńcową lub miażdżycą, będących następstwem wysokiego poziomu "złego" cholesterolu, ryzyko śmierci było wyższe. Podobną korelację obserwujemy również w przypadku COVID-19 - wyjaśnia dr Krajewski. - Nawet starsi pacjenci są w mniejszym stopniu narażeni na ciężki przebieg COVID-19, jeśli mają dobrze uregulowaną gospodarką lipidową.

Zdaniem eksperta lepsza kondycja zdrowotna nie tylko zmniejsza ryzyko powikłań kardiologicznych, ale również zatorowo-zakrzepowych.

3. Obniżenie cholesterolu ochroni przed miażdżycą i ciężkim COVID-19

Lipoproteiny to kompleksy białkowe, które odpowiedzialne są za transport tłuszczów w organizmie. Dwa rodzaje lipoprotein mają wysoką zawartość cholesterolu. Jeden to HDL (high density lipoprotein), o wysokiej gęstości. Jest on nazywany dobrym, ponieważ odpowiada za transport cholesterolu z powrotem do wątroby, gdzie ulega metabolizmowi. Drugi to LDL (low-density lipoprotein), cholesterol o niskiej gęstości, który jest nazywany złym ze względu na to, że transportuje cholesterol z wątroby do komórek, a niewykorzystany nadmiar odkłada się na ścianach tętnic, zwężając je i prowadząc do miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Prawidłowe stężenie cholesterolu HDL zapobiega odkładaniu się złego LDL.

- Proporcja między dobrym a złym cholesterolem powoduje, że konkurują one między sobą. Wówczas proteiny o niższej gęstości mają mniejszą szansę na zbudowanie blaszki miażdżycowej, czyli takiej, od której może oderwać się jakaś część i doprowadzić do zatoru - wyjaśnia dr Krajewski.

Lekarz podkreśla jednak, że kluczowe nie jest podwyższenie poziomu HDL, tylko obniżenie złego cholesterolu LDL.

- Żeby obniżyć poziom cholesterolu, powinniśmy przede wszystkim prowadzić zdrową dietę, jeść czerwone mięso tylko raz w tygodniu, zamiast tego spożywać przede wszystkim ryby. Należy też unikać wszystkiego co tłuste. Niestety najlepsze, co jest w kuchni polskiej, jest też najbardziej szkodliwe - podkreśla dr Jacek Krajewski.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze