Dieta węglowodanowa

Dieta węglowodanowa to dieta stworzona specjalnie dla sportowców, ale również jest to odpowiednia dieta dla cukrzyków. Osobom aktywnym fizycznie pozwala na wytwarzanie energii do pracy mięśni. U cukrzyków ułatwia wyrównanie metaboliczne cukrzycy i zmniejsza spożycie tłuszczów, zapobiegając miażdży. Zapotrzebowanie na węglowodany jest bowiem takie samo u osób zdrowych, jak i chorych na cukrzycę.

1. Jakie cukry w diecie węglowodanowej?

Dieta cukrowa powinna być bogata w cukry złożone, a uboga w cukry proste. Węglowodany proste zwiększają poziom glukozy we krwi, co zdecydowanie nie jest pożądane u cukrzyków. Dlatego też dieta węglowodanowa nieco różni się u osób z cukrzycą i u osób aktywnych fizycznie. W tej drugiej grupie nie ma większego znaczenia, jakie cukry przyjmowane są w pokarmach. Natomiast u osób z chorobą metaboliczną wręcz odwrotnie. Ich dieta powinna opierać się głównie na produktach z dużą zawartością węglowodanów złożonych. Jednak zaleca się, aby proporcja węglowodanów złożonych do węglowodanów prostych w diecie węglowodanowej dla sportowców wynosiła 2 do 1. Błonnik, a więc jeden z węglowodanów, ale nieprzekształcanych w organizmie, więc niedostarczający energii, także musi być stosowany. Jest on potrzebny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Wzmaga bowiem perystaltykę przewodu pokarmowego.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Węglowodany dla sportowców znajdują się przede wszystkim w ciemnym pieczywie oraz innych produktach zbożowych. Dobre źródło węglowodanów to także nasiona roślin strączkowych oraz owoce. Oprócz pożądanych węglowodanów zawierają również błonnik, witaminy i minerały. Nie zaleca się jednak produktów bogatych w skrobię i o małej zawartości błonnika i witamin. Są to: cukier gronowy i biały, ziemniaki, mąka pszenna, słodzone napoje i słodycze.

2. Dlaczego węglowodany są potrzebne sportowcom?

Węglowodany to, obok białka i tłuszczów, podstawowy składnik odżywczy. Dla osób aktywnych fizycznie jest on szczególnie potrzebny. Podczas ćwiczeń fizycznych do pracy mięśni potrzebna jest odpowiednia dawka energii. A skąd bierze się ta energia? Energia powstaje w procesie przemiany składników odżywczych – a więc węglowodanów, tłuszczów i białek. Białka jednak są potrzebne dla mięśni, bowiem są ich podstawowym budulcem. Gdy w organizmie będzie zbyt mała ilość węglowodanów, to organizm do wytworzenia energii będzie korzystał z rezerw białkowych. Właśnie dlatego ważne jest dostarczanie węglowodanów w diecie dla sportowców. Należy jednak nie przesadzać z dostarczaną ilością węglowodanów. Ich nadmiar jest niekorzystny dla organizmu. Przekształcane są one w tłuszcz i magazynowane w organizmie, prowadząc do nadwagi i otyłości.

Jak już wiemy, węglowodany są bardzo potrzebne osobom aktywnym fizycznie. Kiedy natomiast najlepiej spożywać produkty z dużą zawartością węglowodanów? Na kilkanaście dni przed planowanymi zawodami należy spożywać małą ilość cukrów, aby zmniejszyć w organizmie ilość zmagazynowanego glikogenu. Na kilka dni przed zawodami natomiast powinna już być zastosowana dieta bogata w węglowodany, ze zmniejszoną ilością tłuszczów. 1-2 dni przed zawodami zaleca się ograniczenie spożycia włókna pokarmowego.

Następny artykuł: Przykładowy jadłospis

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!