Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Krystyna Pogoń

Jak powinny odżywiać się osoby chore na parkinsona?

 Agnieszka Gotówka
19.06.2018 09:57
Parkinson
Parkinson (123rf)

Niezwykle cennym elementem terapii choroby Parkinsona jest dieta. Nie tylko wspomaga leczenie farmakologiczne, ale też przekłada się na samopoczucie pacjenta i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Do dzisiaj nie udało się jednoznacznie określić przyczyn choroby Parkinsona. Wiadomo, że dotyczy ośrodkowego układu nerwowego i powoduje zanik tzw. komórek dopaminergicznych znajdujących się w części mózgu zwanej istotą czarną. To z kolei prowadzi do wystąpienia objawów choroby: drżenia kończyn, sztywności mięśniowej, trudności z utrzymaniem równowagi oraz spowolnienia ruchów.

1. Leczenie choroby Parkinsona

W przypadku choroby Parkinsona terapia ma na celu zmniejszenie objawów. Leczenie farmakologiczne jest bardzo skuteczne. Złotym standardem jest lewodopa, stosowana od lat 70. XX wieku. To aminokwas, a więc jej budowa chemiczna podobna jest do białek. Ich nadmiar w diecie może w tym przypadku zmniejszyć skuteczność leku. Dlatego zaleca się przyjmowanie lewodopy na czczo, minimum pół godziny przed posiłkiem. Właściwa dieta ma więc duży wpływ na skuteczność terapii.

Chorzy na parkinsona mają problemy z posługiwaniem się sztućcami, a także gryzieniem i przełykaniem pokarmów. Pacjenci często cierpią na depresję, co z kolei wiąże się z brakiem apetytu i potęguje skutki niedożywienia. Objawy występujące w chorobie Parkinsona, m.in. drżenie mięśni oraz zwiększone napięcie mięśniowe, pochłaniają z kolei znaczną część energii. Stosunkowo często zdarzają się również zaparcia. To wszystko sprawia, że ze szczególną uwagą należy przestrzegać zasad właściwej diety.

2. Dieta w chorobie Parkinsona

Osoby chore powinny przede wszystkim jeść regularnie oraz dbać o różnorodność spożywanych pokarmów, by zaspokoić zapotrzebowanie na białka, tłuszcze, węglowodany i witaminy. To bardzo ważne, bo leki stosowane w terapii parkinsonizmu zwiększają zapotrzebowanie m.in. na witaminy z grupy B, witaminę C i wapń. Dieta osób cierpiących na parkinsona powinna być bogata w przeciwutleniacze oraz witaminy przeciwutleniające, które mają korzystny wpływ na przebieg choroby.

Podstawą diety są warzywa i owoce, które dostarczają wielu cennych składników. Niestety, problemy z przełykaniem oraz gryzieniem mogą skutecznie zniechęcić do ich spożywania. Rozwiązaniem mogą być koktajle, zupy oraz przeciery. Ważne jest, aby owoce i warzywa były dostępne także w formie surowej (np. zblendowane na smoothie).

W jadłospisie powinny pojawiać się również pełnoziarniste produkty zbożowe, np. kasze i pieczywo razowe, oraz nabiał (jogurty, maślanki, kefiry). Co najmniej dwa razy w tygodniu zaleca się spożywać tłuste ryby morskie (śledź, makrela, tuńczyk), które są cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Nie wolno zapominać o białku, którego dostarczą mięso, jajka oraz nasiona roślin strączkowych (tych produktów nie wolno jednak jeść przed podaniem leków). Występujące w omawianej chorobie trudności z jedzeniem wymagają tego, żeby wszystkie wymienione składniki diety były podawane w łatwej do zjedzenia formie.

Dieta osób chorych na parkinsona musi być kaloryczna. Tu z pomocą może przyjść żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, np. Nutramil complex. Dostarcza wszystkie niezbędne składniki pokarmowe (m.in. 13 witamin i 14 minerałów) oraz jest cennym źródłem szybko dostępnej energii. Może być spożywany przez osoby nietolerujące laktozy.

Zaletą tego produktu jest również sposób podania. Zawartość saszetki można rozpuścić w wodzie i wypić lub też dodać do potraw, np. zupy. Nie ma potrzeby gryzienia, a połykanie nie stanowi żadnego problemu. Do wyboru są trzy smaki: neutralny, waniliowy i truskawkowy.

W Polsce na chorobę Parkinsona cierpi 60–70 tys. osób. I choć kojarzona jest z osobami starszymi, jej pierwsze objawy mogą pojawić się nawet u ludzi młodych, aktywnych zawodowo. Stosowanie się do zaleceń lekarza oraz przyjmowanie leków pozwala jednak cieszyć się życiem mimo choroby.

Partnerem artykułu jest marka Nutramil

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze