Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Osiem zasad

Avatar placeholder
30.06.2016 12:10
Kobieta trzyma się za brzuch
Kobieta trzyma się za brzuch (123RF)

Ze względu na wysokie temperatury latem jesteśmy bardziej narażeni na zatrucia pokarmowe, które wiążą się z szeregiem nieprzyjemnych dolegliwości. Czy można uniknąć infekcji? Tak - wystarczy przestrzegać kilku niezbędnych zasad.

1. Objawy zatrucia pokarmowego  

Zatrucie pokarmowe to zaburzone działanie układu pokarmowego wskutek zjedzenia pokarmu zawierającego aktywne drobnoustroje. Najczęściej objawia się wymiotami, bólem brzucha, bólem głowy, biegunką i wzdęciami. Dzięki zastosowaniu w praktyce kilku prostych wskazówek, można ograniczyć ryzyko choroby do minimum.  

2. Mięso przechowuj w lodówce

Surowe mięso i ryby trzymaj w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce. Wyciągaj je tuż przed podaniem lub obróbką. By wydłużyć czas przechowywania, mięso możesz skropić octem lub sokiem z cytryny.  W takiej postaci zużyj je w ciągu dwóch dni.  

3. Myj owoce i warzywa

Dokładnie myj wszystkie owoce i warzywa. Zarazki mają na nich idealne warunki do rozwoju, zwłaszcza gdy na zewnątrz jest ciepło i wilgotno. Kupując świeże produkty nie wiemy, gdzie i w jaki sposób były przechowywane i z czym miały kontakt.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Szczególnie zwracaj uwagę na zielone liściaste warzywa (takie jak sałata, szpinak, kapusta), które stanowią największe zagrożenie zatruciem. Liście myj w zimnej wodzie, a następnie osuszaj za pomocą jednorazowego ręcznika papierowego.

4. Uważaj na upały!

Wraz ze wzrostem temperatury powietrza rośnie ryzyko rozwoju bakterii. W trakcie upałów powinieneś być ostrożny i nie wystawiać produktów żywnościowych na słońce.

Pozostawione na nim dłużej niż dwie godziny mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Staraj się więc robić zakupy niedaleko domu lub wieczorem, kiedy temperatura powietrza jest niższa.

5. Unikaj jedzenia w barach

Latem ogranicz wizyty w restauracjach szybkiej obsługi. Niestety, zdarza się, że w takich miejscach nie są przestrzegane zasady sanitarne i higieny podczas przygotowywania jedzenia.  

Potrawy bywają rozmrażane i ponownie zamrażane, co sprzyja rozwojowi gronkowca złocistego – bakterii wywołującej u ludzi wiele schorzeń.

6. Myj ręce

Ta zasada obowiązuje nie tylko w czasie wakacji. To właśnie na dłoniach przenosi się najwięcej chorobotwóczych mikroorganizmów. Przed każdym posiłkiem myj dokładnie ręce przy pomocy mydła i gorącej wody. Kiedy jesteś na spacerze, w autobusie lub w podróży użyj specjalnych środków do dezynfekcji dłoni (w postaci żelu lub płynu).

Drobnoustroje łatwiej przylegają do rąk wilgotnych niż suchych, dlatego też bardzo ważne jest osuszenie dłoni po ich umyciu.

Człowiek myje ręce / 123RF
Człowiek myje ręce / 123RF

7. Po każdym posiłku myj naczynia

Wydaje się banalne, ale im dłużej zwlekasz, tym więcej zarazków zagnieżdza się w kuchni. W gorące dni rozważ zamianę bawełnianych ściereczk na ręcznik papierowy. Jednorazowy jest bezpieczniejszy od szmatek wielorazowego użytku, ponieważ nie kumulują się na nim bakterie.  

8. Rozmrażaj bezpiecznie

Zostawiasz mięso do rozmrożenia na blacie? A może moczysz je w gorącej wodzie, żeby przyspieszyć proces? Okazuje się, że właśnie w ten sposób ułatwiasz wirusom i bakteriom wywołującym zatrucia namnażanie się. Produkty odmrażaj w zimnej wodzie lub pozostaw w lodówce. Jeśli zdecydujesz się na tę pierwszą metodę, co jakiś czas wymieniaj wodę i upewnij się, że jest zimna.

9. Pij przegotowaną lub butelkową wodę

W czasie upałów unikaj wody z kranu. Picie napojów z niewiadomego, nieoczyszczonego źródła jest pierwszym krokiem do zatrucia pokarmowego. Infekcja wirusowa może pojawić się również po spożyciu wody ze sklepu, do której dodaliśmy kostki lody przygotowane z nieprzegotowanej wody wodociągowej.  

Jeśli wybierasz się na wakacje do ciepłych krajów, tydzień przed wyjazdem wybierz się do lekarza i zacznij przyjmować probiotyki. Dzięki nim wzbogacich florę bakteryją w układzie pokarmowym i będziesz bardziej odporny na bakterie i inne zarazki.  

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze