Trwa ładowanie...

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Osiem zasad

Avatar placeholder
30.06.2016 12:10
Kobieta trzyma się za brzuch
Kobieta trzyma się za brzuch (123RF)

Ze względu na wysokie temperatury latem jesteśmy bardziej narażeni na zatrucia pokarmowe, które wiążą się z szeregiem nieprzyjemnych dolegliwości. Czy można uniknąć infekcji? Tak - wystarczy przestrzegać kilku niezbędnych zasad.

1. Objawy zatrucia pokarmowego  

Zatrucie pokarmowe to zaburzone działanie układu pokarmowego wskutek zjedzenia pokarmu zawierającego aktywne drobnoustroje. Najczęściej objawia się wymiotami, bólem brzucha, bólem głowy, biegunką i wzdęciami. Dzięki zastosowaniu w praktyce kilku prostych wskazówek, można ograniczyć ryzyko choroby do minimum.  

2. Mięso przechowuj w lodówce

Surowe mięso i ryby trzymaj w szczelnie zamkniętym naczyniu w lodówce. Wyciągaj je tuż przed podaniem lub obróbką. By wydłużyć czas przechowywania, mięso możesz skropić octem lub sokiem z cytryny.  W takiej postaci zużyj je w ciągu dwóch dni.  

3. Myj owoce i warzywa

Dokładnie myj wszystkie owoce i warzywa. Zarazki mają na nich idealne warunki do rozwoju, zwłaszcza gdy na zewnątrz jest ciepło i wilgotno. Kupując świeże produkty nie wiemy, gdzie i w jaki sposób były przechowywane i z czym miały kontakt.

Zobacz film: "Jak należy postępować przy zatruciach pokarmowych u dzieci?"

Szczególnie zwracaj uwagę na zielone liściaste warzywa (takie jak sałata, szpinak, kapusta), które stanowią największe zagrożenie zatruciem. Liście myj w zimnej wodzie, a następnie osuszaj za pomocą jednorazowego ręcznika papierowego.

4. Uważaj na upały!

Wraz ze wzrostem temperatury powietrza rośnie ryzyko rozwoju bakterii. W trakcie upałów powinieneś być ostrożny i nie wystawiać produktów żywnościowych na słońce.

Pozostawione na nim dłużej niż dwie godziny mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Staraj się więc robić zakupy niedaleko domu lub wieczorem, kiedy temperatura powietrza jest niższa.

5. Unikaj jedzenia w barach

Latem ogranicz wizyty w restauracjach szybkiej obsługi. Niestety, zdarza się, że w takich miejscach nie są przestrzegane zasady sanitarne i higieny podczas przygotowywania jedzenia.  

Potrawy bywają rozmrażane i ponownie zamrażane, co sprzyja rozwojowi gronkowca złocistego – bakterii wywołującej u ludzi wiele schorzeń.

6. Myj ręce

Ta zasada obowiązuje nie tylko w czasie wakacji. To właśnie na dłoniach przenosi się najwięcej chorobotwóczych mikroorganizmów. Przed każdym posiłkiem myj dokładnie ręce przy pomocy mydła i gorącej wody. Kiedy jesteś na spacerze, w autobusie lub w podróży użyj specjalnych środków do dezynfekcji dłoni (w postaci żelu lub płynu).

Drobnoustroje łatwiej przylegają do rąk wilgotnych niż suchych, dlatego też bardzo ważne jest osuszenie dłoni po ich umyciu.

Człowiek myje ręce / 123RF
Człowiek myje ręce / 123RF

7. Po każdym posiłku myj naczynia

Wydaje się banalne, ale im dłużej zwlekasz, tym więcej zarazków zagnieżdza się w kuchni. W gorące dni rozważ zamianę bawełnianych ściereczk na ręcznik papierowy. Jednorazowy jest bezpieczniejszy od szmatek wielorazowego użytku, ponieważ nie kumulują się na nim bakterie.  

8. Rozmrażaj bezpiecznie

Zostawiasz mięso do rozmrożenia na blacie? A może moczysz je w gorącej wodzie, żeby przyspieszyć proces? Okazuje się, że właśnie w ten sposób ułatwiasz wirusom i bakteriom wywołującym zatrucia namnażanie się. Produkty odmrażaj w zimnej wodzie lub pozostaw w lodówce. Jeśli zdecydujesz się na tę pierwszą metodę, co jakiś czas wymieniaj wodę i upewnij się, że jest zimna.

9. Pij przegotowaną lub butelkową wodę

W czasie upałów unikaj wody z kranu. Picie napojów z niewiadomego, nieoczyszczonego źródła jest pierwszym krokiem do zatrucia pokarmowego. Infekcja wirusowa może pojawić się również po spożyciu wody ze sklepu, do której dodaliśmy kostki lody przygotowane z nieprzegotowanej wody wodociągowej.  

Jeśli wybierasz się na wakacje do ciepłych krajów, tydzień przed wyjazdem wybierz się do lekarza i zacznij przyjmować probiotyki. Dzięki nim wzbogacich florę bakteryją w układzie pokarmowym i będziesz bardziej odporny na bakterie i inne zarazki.  

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze