Koenzymy - funkcje i znaczenie w organizmie. Koenzym Q10
Najbardziej znanym koenzymem jest Q10, obecny w niemal wszystkich kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Jest ich jednak znacznie więcej, a każdy z nich ma swoją funckję. Zobacz, czym tak naprawdę są koenzymy, jakie są najpowszechniejsze i jaka jest ich faktyczna rola.
1. Czym są koenzymy?
Konezymy to tzw. niebiałkowe części białek (w tym enzymów). Są rodzajem kofaktorów, ponieważ bez nich białka nie mogą być aktywne. Są zwykle nietrwałe i bardzo luźno związane z białkami.
Zadaniem koenzymów jest udział we wszystkich reakcjach enzymatycznych poprzez oddawanie lub przyłączanie reagentów, np. atomów czy elektronów.
Koenzymy mogą mieć postać organiczną lub nieorganiczną - odpowiednio są to np. nukleotydy lub jony metali.
Do organicznych koenzynmów zalicza się mnóstwo witamin i ich pochodnych - to właśnie one są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
2. Przykłady koenzymów
W przyrodzie istnieje mnóstwo koenzymów, ale część z nich występuje częściej lub ma bardziej istotne funkcje. Wyróżnia się między innymi:
- FMN i FAD – pochodne witaminy B2
- Folian
- Koenzym A (CoA)
- Koenzym Q10 (CoQ10, ubichinon)
- NAD – pochodna witaminy B3
- NADP – pochodna witaminy B3
- fosforan pirydoksalu (PLP) – pochodna witaminy B6
- Pirofosforan tiaminy (TPP) – pochodna witaminy B1
- S-adenozylometionina (SAM) – przen. grup metylowych
- Tetrahydrofolian – pochodna kwasu foliowego
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Koenzym Q10
Najbardziej znanym koenzymem jest Q10. Można znaleźć informacje o nim na większości kosmetyków przeciwstarzeniowych. Jest to związek, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie.
Nie tylko pomaga przywrócić młodość, ale także wspiera walkę z takimi schorzeniami, jak:
- miażdżyca
- cukrzyca typu II
- nadciśnienie
- niewydolność krążenia
- choroba Parkinsona
- parodontoza
Ponadto koenzym Q10 jest doskonałym antyoksydantem, a więc zwalcza wolne rodniki i chroni przed nowotworami. Występuje on naturalnie w organizmie, ale z wiekiem jego produkcja spada, więc trzeba go dodatkowo suplementować. Jego dobrym źródłem jest szpinak, brokuły i podroby, a także oleje, ryby i produkty pełnoziarniste.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.